16.12 2016

5 minutter å lese

Test: Huawei Mate 9 Pro står skulder til skulder med de største

Huawei Mate 9 Pro gir et sjeldent bra førsteinntrykk. Telefonen føles solid og velkonstruert, og skjermen som møter deg er krystallklar og fargesterk.

Spesifikasjonene er også i toppsjiktet. I stedet for å være «veldig bra for prisen», er dette en Huawei-telefon som skal stå skulder til skulder med de største. Spesielt er det lagt vekt på ytelsen, byggekvaliteten, smart programvare – og et fremragende kamera.

Vi har brukt telefonen i noen dager, for å se om den lever opp til førsteinntrykket …

• Forhåndsbestill Huawei Mate 9 Pro før jul – få med støyreduserende øretelefoner i prisen

 

Mindre enn «lillebror»

Mate 9 Pro er Huaweis nye toppmodell i «phablet»-segmentet. Men der Pro-versjonen har de «største» spesifikasjonene, er telefonen mindre enn en standard Mate 9, rent fysisk – med en 5,5-tommers skjerm mot standard-versjonens 5,9.

Det er stor forskjell mellom Huawei Mate 9 (til venstre) og Mate 9 Pro. (Størrelsesforholdet er ikke korrekt på bildet).

Huawei Mate 9 (til venstre) og Mate 9 Pro. Ikke skalert.

Egentlig føles hele «phablet»-begrepet litt utdatert/malplassert, idet Mate 9 Pro er tilsvarende stor som iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy S7 Edge … og Huaweis egen P9 Plus.

Mate 9 Pro er i alle tilfeller en telefon med sin egen identitet og design, enten du sammenligner med Mate 9 eller P9. Forfra ligner telefonen mer på Galaxy S7 Edge enn Huaweis egne.

Likhetene med Samsung-telefonen stopper ikke der. Begge har en 5,5-tommers skjerm med oppløsning på 1440 x 2560 piksler, som gir en imponerende pikseltetthet på 534 piksler per tomme. Og så har begge de kurvede sidekantene. (Mate 9 Pro ligner enda mer på forgjengeren fra Samsung, S6 Edge+).

Også baksiden av Mate 9 Pro er kurvet. Det gjør at mobilen føles overraskende nett og komfortabel i hånda, og den er lett å plukke opp. Kroppen i aluminium er lekker, og gir opplevelsen av god byggekvalitet – men til gjengjeld er telefonen litt tyngre enn for eksempel S7 Edge (dog lettere enn iPhone 7 Plus). Den er heller ikke IP68-kvalifisert (altså vann- og støvtett), noe som er blitt relativt standard for en telefon i dette sjiktet.

Baksiden av telefonen er veldig «clean», foruten selve teksturen i materialet. De to kamera-objektivene som ligger under hverandre — med en liten Leica-logo imellom seg — blir et naturlig blikkfang.

dsc_6182

 

Glimrende kamera

Dette «doble» kameraet kommer du til å like. Det er laget med optikk fra Leica, som har over 100 års erfaring med å lage kameraer i premium-segmentet.

Enkelt sagt er det ett kamera som fanger fargene, mens det andre er monokromt og står for detaljrikdommen. Brikkene deres er på henholdsvis 12 og 20 megapiksler. Ikke ulikt på iPhone 7 Plus gir det «doble» kameraet også mulighet til å zoome mer enn på standard mobilkameraer, uten at det går særlig på bekostning av bildekvaliteten – samt at du kan få mer dybde i portrettene dine, med slørete bakgrunner.

Aller mest imponert er vi med kontrasten og fargegjengivelsen i bildene. Eksponeringen er veldig balansert, og fargene naturlige, «som opplevd».

Du kan se eksempler nedenfor, som vi har tatt med telefonen. Som med de fleste, om ikke alle andre mobilkameraer, blir bildene riktignok grøtete når du blåser dem opp stort, eller zoomer inn. Men i alt ser de likevel strålende ut. Ingen av disse er redigerte på noe vis:

sdr

oznor

mde

bsh

Dette er tatt i «nattbilde»-modus. Bygget i bakgrunnen er forresten «Lambda», det nye Munch-museet på vei opp.

Du kan enkelt bytte mellom auto og «pro»-modus på kameraet, ved å sveipe opp og ned nederst i kamera-appen. Her kan du kontrollere blant annet ISO, lukkerhastighet, hvitbalanse og modus for autofokus. Et sveip til venstre avslører flere moduser, mens et sveip til høyre tar deg til innstillingene.

• Kjøp Huawei Mate 9 Pro med SWAP

 

Superkjapp

Telefonen kjører en tilpasset versjon av nye Android versjon 7.0 Nougat. Huawei-mobiler har gjerne vært litt uvant i bruk for dem som er vant til andre merker, men denne gangen er dette litt annerledes. Menyene er oversiktlige og intuitive … og i stedet for å måtte ha alle appene dine på startskjermen (som fortsatt er standard), kan du nå gjemme dem i en «app-skuff» som på andre Android-telefoner.

Når du kommer i gang med å bruke disse appene, møter du det som – ved siden av kameraet – kanskje er telefonens sterkeste kort: Ytelsen.

dsc_6175

Mate 9 Pro er lynkjapp. Den nye åtte-kjerners Kirin 960-prosessoren har sin del av æren for det. Men det er også grunnet smart programvare som lærer bruksmønsteret og vanene dine. Denne telefonen skal nemlig forutse dine behov. Den skal rettere sagt klargjøre funksjoner og tjenester som det — ifølge algoritmene — er sannsynlig at du straks ønsker, eller trenger, å bruke.

Vi har ikke brukt telefonen lenge nok til å si at vi har merket noen særlig utvikling her, men kjapp er den virkelig. Maskinlæringen foregår for øvrig lokalt på telefonen (til forskjell fra i nettskyen), for at du skal slippe å bekymre deg for at uvedkommende skal få innblikk i hvordan du bruker telefonen.

 

Romslig batteri og lagring

Også batteriet er «smart» – telefonen sparer automatisk strøm det det spares kan. At det samtidig er på svært romslige 4000 mAh, gjør at det fint holder til et par dagers normalt bruk.

Faktisk har vi knapt hatt telefonen innom laderen de dagene vi har brukt den (den bruker for øvrig USB type-C). Og med hurtiglading får du fullt batteri igjen på under halvtimen.

Noe annet som er romslig, er lagringsplassen – på 128 GB. Det er kjekt nå som du kan lagre filmer og serier offline fra Netflix. Skal du først se slikt på en liten mobilskjerm, er Huawei Mate 9 Pro en av de beste alternativene dine.

dsc_6213

Det er en god telefon over hele fjøla. Vi skulle gjerne sett at den var vann- og støvtett, spesielt siden byggekvaliteten allerede er så god. Og det er ikke mulig å utvide den romslige lagringsplassen med et minnekort. Utover det er det fint lite å trekke den for.

Er du på utkikk etter en ny telefon i flaggskip-sjiktet, og vil prøve noe annet enn Apple og Samsung, kan Huawei Mate 9 Pro så absolutt være mobilen du leter etter.

• Kjøp Huawei Mate 9 Pro med SWAP. Akkurat nå får du med støyreduserende øretelefoner i prisen