19.12 2016

3 minutter å lese

Sikre Facebook- og Google-kontoen din – fjern gamle apper og enheter

Har du oversikt over hvilke tredjeparts-apper og tjenester som er koblet sammen med dine Facebook– og Google-kontoer?

Det finnes sannsynligvis apper du på et eller annet tidspunkt har brukt, og gitt tillatelser til – men nå for lengst har glemt. Hvis du aldri fjernet tillatelsene igjen, kan de fortsatt se informasjon om deg, og/eller gjøre endringer på dine vegne.

Det samme med gamle telefoner og pc-er du ikke lenger bruker: Har du ikke aktivt fjernet tilgangen deres til dine brukerprofiler på nett, kan de fortsatt være regnet som godkjente enheter – og kan logge på og gjøre endringer i ditt navn.

Ta en gjennomgang, så slipper du å uroe deg over åpne bakdører som truer din digitale sikkerhet.

 

Administrer godkjente enheter på Facebook

For at du skal slippe å logge inn hver eneste gang du bruker Facebook på mobilen, kan du merke enheten som trygg. Men har du lånt telefon av noen andre eller kjøpt deg en ny, kan du ha godkjente enheter på Facebook som du ikke lenger har kontroll over.

Du kan enkelt administerere hvilke enheter som har tilgang til kontoen din gjennom Facebook-appen. Gå til Kontoinnstillinger > Sikkerhet > Godkjente enheter, og de vil dukke opp som en liste. Her kan du krysse ut de du ikke lenger bruker.

fb-godkjent

 

Sjekk de tilkoblede enhetene dine på Google

Akkurat samme prinsipp gjelder for Google. Du bruker det overalt, og har sikkert gjort det i årevis. Da kan det etter hvert bli mange enheter som er logget på din konto.

Du finner påloggings- og sikkerhetsinnstillingene til Google på nett. Har du en Android-telefon, kan du også gå til Innstillinger > Google, eller velge Google-innstillinger dersom du har dette valget i app-oversikten. Velg deretter Pålogging og sikkerhet.

Vi anbefaler å gå gjennom hele Googles sikkerhetssjekk, ved å trykke «Kom i gang». Følg instruksjonene på skjermen, og du kommer straks til en gjennomgang av de tilkoblede enhetene dine.

ggl-godkjent

 

Slett apper og tjenester

Neste steg er å sjekke tilkoblede apper og tjenester. På Facebook anbefaler vi å ta en Personvernsjekk. Du finner valget under Innstillinger > Snarveier for personvern. Her blir du tatt med gjennom noen steg for å sikre at informasjonen din er i trygge hender.

Under Apper får du en liste over hvilke av disse som er sammenkoblet med Facebook-kontoen din, og hvilke tillatelser de har. Noen har bare tilgang til å se grunnleggende kontoinformasjon, mens andre kan publisere på dine vegne. Slett de du er usikker på eller ikke lenger behøver.

Du kan også administrere sammenkoblede apper og nettsteder under Innstillinger > Kontoinnstillinger > Apper.

fb-personvern1

Hos Google blir du bedt om å sjekke kontotillatelsene dine – altså tilkoblede apper, tjenester og enheter – i den samme sikkerhetssjekken som er beskrevet ovenfor, eller kan administrere dette direkte fra en nettleser.

Alternativt kan du bla ned i Pålogging og sikkerhet-menyen, og velge Apper som er koblet til kontoen din. Igjen ser du både hvilke apper som er koblet til, og hvilken tilgang de har. Og du kan fjerne dem du ikke vil ha der.

gglapper2

Både for Facebook og Google bør du forresten også aktivere totrinnsverifisering. For å være på den sikre siden.

 

Toppbilde: Pixabay