4 minutter å lese

13 nye emojier viser at jenter kan mer enn å lakke negler

Kvinner er bruder og prinsesser. De danser i røde kjoler, fikser håret og lakker neglene rosa, om vi skal tro emojiene vi hver dag sender og mottar på mobilen.
FullSizeRender

Men nå kan emojiene selv bli gjenstand for en real makeover, dersom et nytt forslag fra Google går i gjennom.

Et designteam fra Google har foreslått 13 nye kvinne-emojis for Unicode, organisasjonen som godkjenner alle nye emojis. Emojiene er laget for å fremme likestilling, og representerer kvinner i en rekke ulike yrker.

Her er neglelakken lagt på hylla, og erstattet med alt i fra høygaffel til reagensrør. Blant de nye kvinne-emojiene finner vi bonde, industriarbeider, lærer, rørlegger – og selvfølgelig rockestjerne.

Screen_Shot_2016-05-11_at_11.11.08.0

En av dem som omfavner både kokken og kjemikeren er Kristine Meek, leder for eksternkommunikasjon i Telenor Norge.

– Det nye spekteret av emojis fra Google er strålende og helt på sin plass. Jeg har selv savnet noen kule kvinneforbilder på emoji-fronten, sier Meek.

Hun mener vi ikke skal undervurdere betydningen av de små symbolene på mobilen.

– Det er klart det betyr noe at unge jenter har noen å se opp til eller identifisere seg med – og da kan emojis være viktig, spesielt med tanke på hvor mye de blir brukt, sier Meek.

High five til det!

Skjermbilde 2016-05-24 kl. 12.38.31

I forslaget fra Google pekes det på at kvinner under 30 år er den desidert største brukeren av emojier. 78 prosent av kvinner bruker symboler og smileyer jevnlig, mens 60 prosent av menn gjør det samme, ifølge emoji-rapporten fra 2015.

Derfor må også emojiene representere alle type kvinner, mener innovatørene i forslaget.

Både i inn- og utland har kvinner den siste tiden rykket ut mot de eksisterende kvinne-emojiene, som mange mener promoterer stereotypiske og sexisitiske kjønnsroller.

Forrige måned twitret USAs førstedame Michelle Obama at hun ville «elsket å se en studerende-kvinne-emoji», mens Always i mars kjørte en stor video-kampanje med kvinner som snakket om hvordan emojiene ikke representerer dem. «Hvordan kan det være plass til én fritert kokosnøtt-reke blant emojiene, mens kvinner blir begrenset til trøttende, skjønnhetsfikserte roller?» spør spaltist Amy Butcher i New York Times.

FullSizeRender(1)

Her hjemme har de to tolvåringene Erle og Hanna gått i bresjen mot det de mener er kjønnsdelte emojier. De reagerer på at de tøffe emojiene, som brannmenn og detektiver – ja, til og med julenisser! – er forbeholdt menn. I forrige uke tok de saken til Stortinget med støtte fra Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

– Det at unge, norske jenter som er på mobilen hele tiden synes emojiene er både diskriminerende og lite inspirerende, er bevis nok på at den emosjonelle kommunikasjonsformen ikke har fulgt med i timen, sier Meek.

Hun gir tommel opp til jentene.

– I Telenor heier vi frem gode initiativ som er kule på mobilen, og de to jentene som gikk til Stortinget var definitivt kule. Vi synes også det var veldig bra at Hadia Tajik tok imot de to jentene på Stortinget. Det viser at hun tar behovet for synlige og sterke kvinnerollemodeller på alvor.

Det er heller ikke bare Google som ønsker å slå et slag mot stereotypier på mobilen. Telenor Ungarn lanserte nylig et nytt sett med kvinne-emojier i appen See Myself, som kan lastes ned via Google Play eller i App Store.

– Selv bruker jeg de ofte. Vi jobber i en teknologibransje som er mannsdominert, og vi har flere initiativ for å rekruttere flere kvinner og hjelpe kvinner frem. I den forbindelse passer det perfekt å spre de nye emojiene til Telenor Ungarn, sier Meek.

Skjermbilde 2016-05-24 kl. 13.46.17

Tilbake til Google: Om og når vi får de nye kvinne-emojiene på telefonene vites ikke. Jeremy Purge, grunnlegger av Emojipedia og medlem av Unicodes emojikomitee, er likevel optimistisk. Overfor The Guardian sier emoji-eksperten at symbolene muligens kan implementeres innen i utgangen av 2016, men at man vet mer etter Unicode-møtet i august.

Først på tapeten til Unicode står avstemningen om 67 nye emojis. I september i fjor kunne vi glede oss over en haug med nye emojis, og spesielt den spennende tacoen falt i smak blant flere. Blant de nye symbolene – som ble foreslått for Unicode i fjor høst, er to remser med bacon, en avocado, en hai og en «nissemor» (som alternativ til julenissen). Avstemningen skal etter planen skje i løpet av mai.

Det er også mulig at de nye kvinne-emojiene ikke blir å finne blant den faste bunchen av symboler, men heller tilbys via Unicode – en ny type emoji-bruk der du kan designe symbolene selv.

Vi følger i hvert fall spent med!

FullSizeRender(2)