3 minutter å lese

Nokia 3310 vender tilbake – i en litt annen form

Ah … Nokia 3310. Den hadde Snake 2, deilige taster med T9-ordbok, holdbarhet som en tanks, og en batterilevetid herfra til månen.

I år 2000 var dette mobilen alle ville ha. Mange år senere kunne du fortsatt jevnlig se den i bruk, og i dag er den for lengst blitt et ikon. I 2015 ramset vi opp 11 grunner til at vi savner 3310 … og nå, som du helt sikkert snappet opp fra nettet i helgen, er alle retrohuer som drømmer tilbake til en tid uten lynrask 4G og smarttelefoner blitt bønnhørt.

Blant de nye mobilene Nokia har med til mobilmessen MWC – som foregår i Barcelona akkurat nå – er nok mye takket være nostalgi at nye 3310 fikk mest oppmerksomhet.

Dette er fire grunner til hvorfor vi synes det er artig med et gjensyn med Nokia og 3310-modellen:

1. De vil ta tilbake massemarkedet

Strengt tatt er det HMD Global, og ikke Nokia, som lager nye 3310. Det gjelder også de andre mobilene som slippes under Nokia-merkenavnet. Har du ikke hørt om HMD før, er det fordi de er et nyopprettet selskap som ble startet nettopp for å lage disse mobilene – med Nokias velsignelse.

Ved siden av 3310 har Nokia/HMD vist frem tre nye smarttelefoner på MWC: Nokia 3, Nokia 5 og Nokia 6. Her handler det om solid og stilren maskinvare, som kjører Android i sin reneste form – uten noen egne tilpasninger eller forhåndsinstallerte apper.

Nokia 6
Nokia 6

Mobilene har kanskje ikke oppsiktsvekkende spesifikasjoner, men det er nok for de fleste … og til hyggelige priser. Veiledende er bare drøyt tusenlappen for Nokia 3, og litt over det dobbelte for toppversjonen av Nokia 6. Det her er med andre ord telefoner for massemarkedet, framfor superbrukerne.

Selv om disse første modellene ikke kommer hit til Norge med det første, gleder vi oss til å se hva etter sigende har i ermet for oss kresne mobilbrukere på sikt.

Det var altså Nokia 3, 5 og 6 … mens Nokia 3310 er en helt annen sak.  Sist gang solgte den langt over 100 millioner, mon tro hvor langt den når denne gang?

2. En moderne tolkning av 3310

Akkurat som da Volkswagen relanserte den ikoniske bobla, er Nokias nye 3310 en moderne tolkning snarere enn en direkte replika.

Den nye mobilen er slankere. Mange av designelementene på framsiden – skjermen og knappene – er nærmest strukket ut i høyden, mens de sentrale tastene har fått et nytt layout.

3310-farger

Litt uvant? Ja. Men mobilen har fortsatt masse 3310 i seg, med en moderne tvist …

Les også: Verdens største mobilmesse er i gang – her er de største nyhetene

3. Et vanvittig batteri

Det som er virkelig kult med nye 3310 er at den ikke bare er en gimmick, men mobil som faktisk fungerer godt og tjener et formål. Blant annet har den en batterikapasitet som parkerer de beste smarttelefonene, og faktisk også originalen.

Nye 3310 har nemlig – hold deg fast – 31 dagers batterilevetid i standby, eller 22 timer taletid. Du kan altså ha den i bagen en måned eller snakke i nesten et døgn uten at den lader ut.

nokia3310meme21

Den er også vesentlig lettere enn 2000-versjonen, under 80 gram, og dermed genial å ha med seg, gjerne som en ekstra-telefon.

4. Anerkjenner at det er gått 17 år

3310 kommer med en ny versjon av Snake, som visstnok – dessverre – er litt annerledes enn versjonen du husker. Mye annet er imidlertid som før: De fysiske tastene, for eksempel. Vi tipper du får SMS-skrivinga opp i et forrykende tempo igjen ganske kjapt.

I alle tilfeller er det gått nesten 17 år siden originalen, og på den tiden er det gjort et og annet teknologisk fremskritt. Heldigvis ser ikke nye 3310 bare bakover.

Mobilen er på ingen som helst måte proppet full med banebrytende 2017-teknologi. Men den anerkjenner i det minste at tiden har gått, og kommer nå med praktiske funksjoner som en fargeskjerm, et kamera (på to megapiksler!) … og internett,  i form av 2,5G, og med en forenklet versjon av den norske nettleseren Opera.

Dette er også en av hovedgrunnene til hvorfor vi neppe kommer til å se Nokia 3310 her hjemme – vi har rett og slett kommet for langt i mobilevolusjonen til at vi kan vende tilbake til treg surfing, små skjermer og kun en moderne variant av Snake forhåndsinstallert.