4 minutter å lese

Facebook satser på 360-bilder – slik kan du selv ta dem

Synes du vanlige stillbilder av og til kan bli for statiske? Fortvil ei, for nok en gang kommer ny teknologi deg til unnsetning, i form av interaktive 360-bilder som drar deg inn i bildet.

Strengt tatt har panorama-bilder eksistert i over 100 år, men det er først i disse dager at bildene at teknologien tillater at folk flest kan oppleve dem slik de virkelig burde oppleves: På en mobilskjerm du kan snurre rundt deg, eller enda bedre i et par VR-briller.

paul-feed

Og nå som Facebook endelig har fulgt opp støtten for 360-videoer med interaktiv visning av 360-bilder i feeden, kan man virkelig snakke om et gjennombrudd for en teknologi som hittil har vært mest for nisjeinteresserte entusiaster.

Enkelt forklart snakker vi om bilder som har fanget opp alt som har befunnet seg rundt kameraet, opp til 360 grader (og opp og ned). Dette kan oppleve ved å «dra deg rundt» i bildet, eventuelt vri og vende på skjermen om du er på mobilen eller se deg rundt om du har på VR-briller.

Se bare på dette flotte bildet fra toppen av nye World Trade Center i New York, som Facebook-sjef Mark Zuckerberg selv la ut (klikk på selve bildet for å oppleve 360-effekten):

Den aller største fordelen med slike 360-bilder er at de gir en større tilstedeværelse enn vanlige bilder. I et konsertbilde ser du for eksempel ikke bare artisten rocke på scenen, men du kan også «snu deg rundt» og se publikumet eksplodere i gledesrus.

Det er to ting som gjør av bruken av 360-bilder nå virkelig kommer til å ta av i tiden fremover, og disse henger tett sammen:

For det første er det blitt svært enkelt for deg og med å lage slike 360-bilder selv. Mens man før trengte avanserte og lite tilgjengelige spesialløsninger for å fange opp 360-bilder, kan du i dag kjøpe relativt billige kameraer som gjør hele jobben for deg – det er nesten blitt like enkelt å fotografere i 360 grader som å ta et vanlig bilde.

For det andre: Som et resultat av at stadig flere kan ta 360-bilder, er det nødvendigvis også kommet stadig flere og bedre måter å oppleve disse på, og her er det altså Facebook som foreløpig sitter i førersetet, selv om Google i årevis har vært på banen med sin Street View-funksjon.

Mest sannsynlig har du allerede nok utstyr til å teste ut effekten selv. Det er nemlig ikke bare 360-bilder som blir interaktive i Facebook-feeden, men også panoramabildene du ganske sikkert allerede har tatt endel av med telefonens innebygde foto-app.

Du tar ganske enkelt et panorama-bilde (dette er en egen modus inne i mobilkamera-appen). Når du deretter henter frem dette bildet i Facebook-appen, vil du se at det dukker opp et lite 360-symbol på bildet – dette betyr at bildet oppfyller kravene til å vises som et 360-bilde på Facebook.

Deretter laster du opp bildet som normalt, og voila: Facebook-vennene dine vil ikke bare bli imponert over motivet, men også over dine egenskaper som fantastisk fremoverlent superfotograf.

grand-canyon-full-screen-panorama

Med andre tredjepartsapper får du enda flere muligheter, også til å sy sammen flere panoramabilder slik at du virkelig kan snakke om en 360-effekt. Men her begynner vi altså å komme over i det kronglete landskapet som til nå har gjort 360-bilder til en heller marginal greie …

Langt lettere er det heldigvis å knipse løs med de stadig flere 360-kameraene, som gjerne både tar video og stillfoto av alt som befinner seg rundt deg.

Ifølge Facebook er dette kameraene som foreløpig lar deg ta 360-bilder i en fei:

  • Ricoh Theta S
  • Giroptic 360 Cam
  • Samsung Gear 360
  • LG 360 Cam
  • IC Realtech ALLie
  • 360Fly
  • Panono

Ricoh Theta S koster for eksempel under 4000 kroner, og har både foto- og videomodus. Du trenger med andre ord ikke blakke deg for å kjøpe et dedikert 360-kamera – men kan foreløpig ikke forvente deg 4K-kvalitet på opptakene i den prisklassen. Her er en eksempelvideo fanget med kameraet:

Samsung har på sin side satset stort på 360-video, og lar deg med sin Samsung Gear 360 fange både bilder og videoer som holder en jevnt over god kvalitet.

Med dette vesle kulekameraet knipser du enkelt løs på kameraet, og så sys det hele sammen og prosesseres på en kompatibel Samsung-telefon (noe som også betyr at kameraet ikke er så mye tess om du har en telefon fra en annen produsent).

LES OGSÅ: Nå vil Samsung la deg lage dine egne VR-filmer

ve

At Facebook har tro på at 360-bilder kan slå an, er det liten tvil om. Spesielt ikke når de senere i sommer ruller ut sitt helt eget 360-kamera, Facebook Surround 360.

Kameraet tar ikke bare teknologien noen hakk videre, med en dobling av industristandarden til 8K-kvalitet på bildene (på hvert øye). Den innebygde teknologien klarer også å sømløst sy sammen bildene fra de totalt 17 kameraene i rigget, noe som drastisk reduserer behovet for tidkrevende etterarbeid.