2 minutter å lese

5 tilfeller hvor dashcams har vært gull å ha

Har du noensinne tenkt «dette skulle jeg gjerne hatt på video?». Da er du ikke alene. De fleste har befunnet seg i en situasjon der en gjerne skulle ha satt i gang opptaksfunksjonen litt tidigere, enten det gjelder disputter eller fantastiske øyeblikk.

Nettstedet Techradar har listet fem dashcam-videoer de mener bør få folk til å se nytteverdien i alltid å filme omgivelsene sine — spesielt om de ferdes i bil.

Dæsj-hva, sier du? Et dashcam er et lite kamera som festes på dashbordet i bilen. Trenden oppstod i Russland, der det en periode var vanlig å filme egen kjøring for å beskytte seg mot utspekulerte tilfeller av forsikringssvindel.

Visste du at mobilen også kan brukes som dashcam? Nettstedet Gizmondo har laget en morsom guide du kan lese her:

En artig bieffekt er at når man filmer kontinuerlig, er det mye rart som fanges på film. For eksempel et sjeldent møte med en meteor.

meteor animated GIF

Dashcam-entusiaster mener det er flere grunner til å anskaffe seg dashcam  enn bare for å fange sjeldne fenomener på film. Det vanligste argumentet er rett og slett muligheten for å kunne dokumentere hva som har skjedd i forbindelse med et trafikkuhell. Man kan mene hva man vil om andres kjøreferdigheter, men det er vanskelig å argumentere mot et opptak av hendelsen.

Her er kan du lese en test av dashcams som Dinside gjorde for en tid tilbake. 

Et opptak kan også beskytte deg mot eventuelle feilaktige påstander. I videoen under kan du se et trafikkuhell der en person kjører på rødt lys:

En tredje grunn for å bruke dashcams er rett og slett å gi seg selv muligheten ti å se hva som har skjedd i nattens mulm og mørke. Mange har nok kommet tilbake til en tilsynelatende trygt parkert bil, bare for å se at riper og «på magisk vis» har oppstått mens du har vært borte.

Er du heldig/uheldig å oppleve spektakulære naturfenomener, kan det hende at du er tjent med å ha det festet til film. I videosnutten under får føreren et ublidt møte med en tornado.

Swept Tornado animated GIF
Giphy

Med dagens teknologi er mulighetene mange. Man kan streame hendelsene direkte med apper som Periscope. Eller man kan modifisere telefonen, eller ta GoProen i bruk. De aller fleste velger likevel å gå til anskaffelse av et eget dashcam.

De fleste dashcams kan også dokumentere posisjon via GPS, hastighet og dato. Moderne dashcams koster fra 6-700,- kroner og opp til 4000,- avhengig av lagringsplass og tekniske spesifikasjoner. Flere filmer også i «night vision»-modus. Det selges også egne bakspeil med innebygget dashcam.

…og av og til fanger kameraet noe som aldri skulle ut i verden, men som endte opp med å glede millioner av mennesker: