4 minutter å lese

Fem ting fra «Star Wars» som er i ferd med å bli virkelighet

Det blir et øyeblikk som får nakkehårene til å reise seg og magen til å krible: når vi sitter i kinosalen og logoen viser seg, de første notene av den velkjente musikken klinger, og vi vet vi er i ferd med å få se en helt ny «Star Wars»-film. Sagaens syvende episode, «The Force Awakens», har premiere onsdag 16. desember.

Siden serien startet i 1977 har det skjedd mye, ikke bare i filmuniverset, men i vår egen verden. Mye av teknologien vår er i ferd med å ta igjen den som Lucas & co. så for seg den gangen.

Her er fem framtidsteknologier fra «Star Wars» som ikke lenger er så vanskelig å se for seg:

 

Ionemotorer

Den første fungerende ionemotoren ble utviklet av Harold Kaufman for NASA allerede i 1959 – lenge før «Star Wars». Godt og vel en generasjon senere ble teknologien for første gang brukt som hovedmotor på en romsonde – Deep Space 1, skutt opp i 1998 fra Florida ombord en (kjemisk) Delta II-rakett.

Den nyere og mer avanserte Dawn, som ble skutt opp i 2007 og akkurat nå går i bane rundt dvergplaneten Ceres, er drevet av tre xenonionemotorer som lar den skifte retning, gå inn og ut av bane, og akselerere (sakte, men sikkert) til enorme hastigheter der ute i rommet. Og det på en fraksjon av drivstoffet til en tradisjonell rakett.

tiesatellitt
Solcellepaneler og ionemotorer: en TIE-fighter og NASAs Deep Space 1 fungerer på samme måte.

Dawn har faktisk er en ionemotor mer enn en TIE fighter. TIE står nemlig for «Twin Ion Engine». Jagerne vi kjenner for å jakte Millennium Falcon tvers gjennom den gamle trilogien drives nemlig av akkurat den samme teknologien: ionemotorer, med energi fra solcellepaneler!

En TIE-fighter er nå likevel hakket mer smidig enn NASAs farkoster. Men også i virkeligheten har denne teknologien et stort potensiale.

(For dere som også liker «Star Trek»: NASA kom ikke så langt som å sende opp «Deep Space 9»).

 

Energiskjold

«The shield is down!». Det er velkjent fra mye science fiction at mer eller mindre usynlige barrierer kan blokkere fiendtlige angrep. I den yngre «Star Wars»-trilogien ser vi soldater og hele hærer gjemme seg bak bobler som avleder innkommende laserskudd.

Denne våren tok Boeing et patent som kunne vært direkte inspirert av dette. Den kjente leverandøren av fly-, romfart- og militærteknologi skal ha funnet en metode der de bruker energi for å avlede et nært forestående sammenstøt. Det skrev blant andre Cnet tilbake i mars.

Illustrasjon: Boeing/USPTO
Illustrasjon: Boeing/USPTO

Det Boeing patenterer, er imidlertid ingen passiv, ugjennomtrengelig boble. Snarere vil for eksempel militære kjøretøy utstyres med lasere som oppdager en sjokkbølge og sender ut et blaff av konsentrert, elektrisk energi, for å skape en buffer av plasma.

Skal du angripe en slik bil så vær bare sikker på at skjoldet virkelig ikke er oppe:

Via Giphy.
Via Giphy.

 

Droner, droider og selvkjørende farkoster

«Star Wars»-universet, kanskje spesielt de yngre filmene, er fulle av droider, roboter og farkoster som er mer eller mindre autonome – de klarer seg uten instruksjoner fra mennesker/romvesener. Nærmere bestemt er de utstyrt med kunstig intelligens.

via Giphy
via Giphy

Selv om vi ikke har roboter som kan fungere helt på nivå med mennesker ennå (som for eksempel kan resonnere eller tenke kreativt), så er dette en utvikling som går veldig fort. Moores lov sier at antall transistorer på et bestemt areal vil dobles annethvert år. Ganske riktig ser vi at datakraften vokser eksponensielt.

Selvkjørende biler ruller snart ut på markedet, og derfra tror flere at veien kan være kort til … eh, selv-tenkende roboter utstyrt med våpen. Maskinene som tar over. Tenk «The Matrix» og «Terminator».

Tesla-gründeren Elon Musk (en av dem som har stått bak disse selvkjørende bilene …) er så redd for dette at han har rasket sammen en milliard dollar øremerket til en fremtid uten Skynet.

 

Svevesykkel

Har du drømt om å kjøre en av disse?

fart

Da er du ikke alene. Som du kanskje husker at vi skrev i sommer, gikk Chris Malloy og hans Malloy Aeronautics så langt som å få finansiert en ekte svevesykkel på Kickstarter.

Selv kaller han det et slags enkelt og billig helikopter, men det ingen tvil om hvor inspirasjonen egentlig kommer fra. Den går nok ikke så fort som «Star Wars»-modellen, men Malloy fikk laget en prototyp som virkelig fungerer:

opp

 

Proteser

For dem som er så uheldige å måtte amputere armen, er det et selskap som nå har en ganske god erstatning for hånden (hehe).

Nærmere bestemt ga det amerikanske forsvarets forskningsarm (…) nylig syv millioner dollar i støtte for å videreutvikle den allerede svært avanserte DEKA-armen – en av de beste protesene på markedet.

DEKA-armen. Foto: DEKA research
DEKA-armen. Foto: DEKA research

De nye midlene skal vies til å få armen til å reagere på berøring, eller med andre ord: å føle.

Om de lykkes, er det kanskje ikke så lenge til vi kan håpe på såpass avanserte proteser som den Luke får på tampen av «The Empire Strikes Back»?

luke

Det jobbes forresten også med å realisere hodetransplantasjoner på mennesker. Men inntil det er etablert praksis, gjelder det å ikke miste hodet.

Heller ikke når det endelig, endelig kommer en ny «Star Wars»-film på kino.