5 minutter å lese

Alle disse tingene er faktisk printet ut!

Den neste teknologiske revolusjonen skal visstnok 3D-printerne stå for.

Det at hvem som helst snart kan skape ting og gjenstander i sitt eget hjem, er noe som bare for få år siden var vanskelig å fatte – og vi har såvidt begynt å se hvordan dette vil kunne påvirke livene våre.

Selv om det er langt mellom 3D-printerne i privathjemmene foreløpig, har teknologien fått bein å stå på hos en lang rekke mer eller mindre profesjonelle aktører – noe som allerede har ført til noen ganske utrolige 3D-printede ting.

Her har vi samlet noen av de aller tøffeste:

Big boys with printed toys

Er det ikke hjerteskjærende hver gang vi ser en fantastisk bil krasje eller eksplodere på film?

Vel, ofte er det ikke så ille som det ser ut – overraskende mange biler som blir totalherpa på settet er modeller eller kopier av de ganske mye dyrere originalene.

Det tar likevel lang tid og koster mye å lage disse modeller – men da er det godt å ha en 3D-printer lett tilgjengelig, slik effektmakerne bak James Bond-filmen «Skyfall» hadde.

I filmen får vi se den ikoniske Bond-bilen Aston Martin DB5 fra 1960 både bli skutt i filler og til slutt eksplodere i flammer, en forferdelig scene for alle bilglade tittere.

Heldigvis vet vi nå at det ikke var en ekte Aston Martin DB5 som gikk i filler, men en 3d-printet modell på en tredjedels størrelse av originalen.

Bilmodellen ble laget ved hjelp av en Voxeljet-printer. Til tross for at bilen lett kunne vært printet ut i én del, ønsket filmskaperne å lage en såpass realistisk modell at de bygget opp bilen av flere deler på en stålramme.

Denne bilen er faktisk printet ut. Foto: Proshop Modelmakers Ltd.
Denne bilen er faktisk printet ut. Foto: Proshop Modelmakers Ltd.

– I tillegg til bilindustrien, støperier, designere og artister, er filmindustrien en helt ny kundebase for Voxeljet, sier selskapets toppsjef Ingo Ederer til Daily Mail.

– 3D-printing er helt i startgropen på en fantastisk framtid i filmbransjen. Teknologien tilbyr fantastiske muligheter, siden den vanligvis er mye raskere, mer presis og mer økonomisk enn klassisk modellbygging, sier Ederer.

Men gratis er det likevel ikke: Nylig ble en tro kopi (bare en tredel så stor) av den gullakkerte DB5-modellen Sean Connery kjørte i «Goldfinger» – komplett med radiostyrte maskingevær og roterende nummerskilt – solgt for 90.000 dollar på auksjon.

Og om 3D-printede bilmodeller ikke helt er din greie, hva med en fullt fungerende 3D-printet bil?

 

Å printe til tak over hodet

Nylig gjennomførte et kinesisk firma et rimelig imponerende stunt: I løpet av bare én dag, klarte de å printe ut hele ti fullt fungerende hus! Ikke modeller av hus, altså, men fullskala hjem:.

For å klare dette, måtte man naturlignok nok trekke fram en litt større printer enn den som ellers får plass på kontorpulten. Printeren som ble brukt er av det industrielle slaget, og måler 6,6 meter i høyden og hele 32 meter i lengden.

Foret med en blanding av sand, betong og glassfiber – materialer som stammer fra vanlig byggeavfall – kunne printeren pumpe ut byggeklossene som til slutt lett kan slås sammen til et ferdig hus.

Men kineserne er langt fra alene. For eksempel holder noen nederlendere på med å printe ut et kanalhus i Amsterdam – riktignok over litt lengre tid.

Med 3D-printede hus kan potensielt langt flere av verdens stadig fler mennesker få et billig og solid tak over hodet.

Det er også utgangspunktet for et tilsvarende prosjekt basert i California:

… som ikke bare begrenser seg til husbygging på jorda. De første folka som drar til for eksempel Mars må også kunne forvente tak over hodet?

planethus
Foto: Contour Crafting

 

Mutter’n, løp igang vaffelprinter’n!

Vi ser neppe for oss at Hellstrøm går til anskaffelse av en 3D-printer til kjøkkenbenken med det aller første.

Men det finnes faktisk områder innen matlaging der en 3D-printer kan komme til sin rett.

Nylig annonserte for eksempel sjokoladefabrikanten Hershey’s at de ønsker å teste ut 3D-printing av sjokolade i samarbeid med printerselskapet 3D Systems.

– Enten det handler om å skape en helt nye form for godteri, eller å utvikle en ny måte å produsere det på, omfavner vi ny teknologi som 3D-printing som et ledd i å bevege våre godsaker inn i fremtiden, uttalte Hershey-topp William Papa.

De er på ingen måte alene – også flere andre jobber nå med å få matrelaterte printere ut på markedet. De første stegene er imidlertid små – vi ser ikke helt for seg verdens konditorer skjeve i buksa. Ennå?

Også romfartsorganisasjonen NASA ser for seg områder der 3D-printing kan bli nyttig for fremtidens astronauter. Si for eksempel at de ønsker å lage en pizza der oppe i verdensrommet?

Men vil folk flest egentlig ha dette, da? Tidligere i år prøvde selskapet Natural Machines å samle inn nok penger til å lage en kommersiell matprinter, Foodini, via Kickstarter.

Enten så tenner ikke folk flest på tanken om printet mat, eller så er selskapet bare for tidlig ute. Innsamlingsgrensen ble uansett ikke nådd, og selskapet må lansere produktet helt på egenhånd – noe de akter å gjøre i starten av neste år.

 

En liten fot fra 3D-printeren, et stort steg for menneskeheten

Allerede har forskere klart å 3D-printe ører, nyrer, blodårer, hud og bein. Og det er bare starten!

I de såkalte «bioprinterne» som brukes i slike prosesser er den typiske platen byttet ut med en geléaktig masse laget av celler. I beinas tilfelle brukes et keramisk pulver eller metall – som i denne operasjonen som nylig ble utført i Kina:

Fordelen med disse prosessene er at beinproteser kan perfekt tilpasses pasienten, mens cellene som brukes til printet vev kan dyrkes fram fra pasientens egne celler.

Ikke bare vil dette redusere transplantasjonskøene drastisk, men takket være den perfekte matchen vil ikke pasienten måtte bruke immundempende medisiner for å forhindre avstøtning av kroppsdelen i etterkant.

Foreløpig er for eksempel de 3D-printede nyrene ikke full funksjonelle, men det er bare et spørsmål om tid før folk som venter på transplantasjon ikke lenger er avhengig av at andre skal donere bort sin.

Og allerede driver folk verden rundt og 3D-printer ut sine egne proteser – en prosess som ikke trenger å ta mer enn et par timer og koste mer enn 100 dollar.