4 minutter å lese

Nå prater mobilen med parkeringsplassen – og snart også alt annet

På en parkeringsplass utenfor Trondheim er flere små, svarte bokser gravd ned i asfalten. Du legger neppe merke til noe, om du ikke vet hva du ser etter. Men parkerer du over en av dem, sendes et signal til en av Telenors 4G-basestasjoner – og sier ifra at plassen er opptatt.

– Etter hvert vil løsningen gjøre det mulig å reservere parkeringsplass via mobilen, få informasjon om når en plass blir ledig og eventuelt bli guidet til andre parkeringer dersom det er fullt, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge, i en pressemelding.

Pilotprosjektet for smart parkering er et samarbeid mellom Telenor, Q-Free og Statens Vegvesen. Men den teknologien som egentlig testes ut, er samtidig veldig mye større enn å handle om bare parkering.

sensor

En ny standard

Hvordan kobler du egentlig en parkeringsplass til internett? Hva med en avsides vannmåler, eller båten din? Det vil skje gjennom NarrowBand IoT.

Enkelt forklart er NB-IoT (som det gjerne forkortes) en teknologi-standard som skal sørge for svært energieffektiv radiooverføring over store distanser. 4G-nettet bruker forresten også radiobølger, så dette er sånn sett ikke veldig ulikt. Faktisk er det 4G-nettet som blir benyttet her, etter en liten programvare-oppgradering.

IoT står som kjent for Internet of Things, eller tingenes internett på godt norsk.  Ting skal nemlig på nett. Faktisk 5,5 milliarder  ting innen 2021, ifølge anslag fra bransjeorganisasjonen GSMA.

Disse tingene fungerer på litt andre måter enn mobilene våre, og har dermed andre behov – for eksempel må de ikke nødvendigvis være konstant koblet på, eller håndtere like store datamengder. Derfor trengs en standard som er laget spesielt for dingser.

– Frem til i dag når ting har vært koblet opp på mobilnettet har man brukt de vanlige mobilstandardene, altså 2G, 3G og 4G, forklarer Magnus Boberg, leder for tingens internett og stordata i Telenor Norge.

– Det man gjør med NB-IoT, er å spesialtilpasse nettet for at ting, og ikke mobiltelefoner, skal kunne snakke med nettverket. Det muliggjør nye og spennende bruksområder, sier han.

Sensorene som utvikles kan nemlig kommunisere over større distanser enn mobilene våre – og ha en batterilevetid opp mot ti år.

qfree

Asfalt og avsides kjellere

Pilotprosjektet ved Trondheim  er bare ett eksempel på at vi nå får mulighet til å koble opp noe – i dette tilfellet parkeringsplasser – som det tidligere ikke har vært praktisk gjennomførbart å få på nett.

At NB-IoT-sensorene har et svært lavt strømforbruk, har mange spennende konsekvenser, påpeker Magnus Boberg, fordi en slipper å ha noen ekstern strømkilde.

– Parkeringssensorene kan graves ned i bakken og ligge i flere år uten å måtte bytte batteri. En slipper å måtte bruke tid og ressurser på å grave dem opp, noe som ville være veldig kostbart, sier han, og fortsetter:

– Et annet eksempel er landbruket, der det kan være behov for å plassere ut gjenstander på jorder eller på maskineri, som skal fungere lenge uten å bytte batteri.

Magnus Boberg
Magnus Boberg

Ved siden av et svært lavt strømforbruk, vil NB-IoT-senderne ha en rekkevidde som gjør dem geniale for å koble opp for eksempel  vann- og strømmålere. De vil nemlig bli bedre på å trenge gjennom tykke vegger og ned i kjellere enn enheter som bruker dagens nett.

Smarte byer, hjem – og verdisaker

Etter hvert som NB-IoT-teknologien rulles ut i stor skala, vil byene våre bli smartere – for eksempel kan avfallscontainere selv melde inn at de snart må tømmes. Men du kan også dra frem eksempler på hvordan enkeltpersoner kan dra nytte av nyvinningene:

– For eksempel hvis du har en verdifull gjenstand du vil vite hvor befinner seg, som ikke har noen ekstern strømtilkobling – det kan være en båt eller bil – så kan det være en løsning å spore den med en NB-IoT-sensor, sier Boberg.

Det vil også åpenbare seg helt nye bruksområder som vi ikke ser ennå, tror han.

– Vi er avhengige av innovative bedrifter utenfor Telenor som har ideer om hva som kan kobles opp, men som trenger denne teknologien for å realisere det de ønsker å få til.

Han oppfordrer folk med ideer til å ta kontakt.

– Tiden er inne for å sette seg ned og begynne å tenke: Hva kan en slik standard åpne for?

Mulighetene er mildt sagt mange.

Langsiktig er det, også – tingenes internett vil nemlig stå helt sentralt når vi om noen år får se en helt ny generasjon mobilnettverk, 5G.

– 5G skal ha kapasitet for at utallige smarte dingser er koblet på nettet til enhver tid. Er  NB-IoT  et ledd i  utviklingen?

– Ja, du kan godt si at dette er et steg på veien mot 5G.