5 minutter å lese

Alt om iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X

Apple har annonsert ikke bare én ny iPhone, men tre: iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.

Her er alt du trenger å vite om de store nyhetene:

iPhone 8 og iPhone 8 Plus

iPhone 8 og iPhone 8 Plus har glass både i front og bak – dette skal ifølge Apple være det mest slitesterke glasset blant alle mobilene på markedet.

Skjermene er på henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer – og rundt kantene finner du formstøpt aluminium. Som før er mobilen vann- og støvtett.

Inni mobilene finner vi den nye prosessoren, A11 Bionic. Det skal være den kjappeste på markedet, 70 prosent kjappere enn A10, som sitter i iPhone 7.

Grafikkbrikken er også kjappere enn før, hele 30 prosent – dette er også kraft som kommer godt med i apper som baserer seg på maskinlæring (altså kunstig intelligens).

iPhone X

«The future of the smartphone» er ikke ord som kan brukes lett. Men når det er Apple, som ti år etter at første iPhone ble lansert av Steve Jobs, lanserer en helt ny iPhone med nettopp disse ordene … så lytter vi.

Navnet er iPhone X (som i iPhone Ten), og mobilen er (som ryktet) helt dekket av glass i front. Den har ikke noe fysisk hjemknapp, og er ifølge Apple-sjef Tim Cook «det største steget» selskapet noengang har tatt med iPhone.

Skjermen går altså fra kant til kant foran, og er en såkalt «super retina display» på 5,8 tommer med 2436 x 1125 piksler og 458 ppi – den høyeste pikseldypden noensinne for en iPhone. Skjermen er også OLED, og skal etter sigende gi en svært god fargegjengivelse.

Litt interessant er det at skjermen faktisk er større enn den på iPhone 8 Plus, men at selve telefonen er mindre i hånda takket være kant-til-kant-skjermen.

Også baksiden av iPhone X er dekket av glass, og mobilen kommer i enten sølv eller space grey når den lanseres 3. november (bestilling fra 27. oktober)  – med enten 64 eller 256 GB lagring.

Låses opp med ansiktet

Øverst på iPhone X finner vi en lang rekke sensorer, men også et infrarødt frontkamera. Dette gjør det mulig for mobilen å se ansiktet ditt selv i mørket, noe som også baner vei for det Apple kaller Face ID.

Med Face ID kan iPhone X kjenne deg igjen, og låse opp mobilen uten at du behøver å taste inn en kode – alt du trenger er å se på mobilen og sveipe opp på skjermen. Mobilen kjenner deg også igjen selv om du tar på briller eller endrer frisyre, ettersom den innebygde kunstige intelligensen lærer ansiktet ditt virkelig godt å kjenne.

Denne kunstige intelligensen gjør også at det er svært vanskelig å lure mekanismen. Ifølge Apple er sjansen bare én til en million for at en fremmed skal kunne låse opp mobilen din, dette i motsetning til 1:50 000 på Touch ID (men om du har en ond tvilling bør du beskytte den med en kode i tillegg, spøker de).

Ved at iPhone X kan lese av og kjenne igjen selv de minste kriker og kroker av ansiktet ditt, betyr at du også kan sende emojis med ditt eget ansiktsutrykk. Det vil garantert også komme en rekke tøffe apper som benytter seg av disse mulighetene – for eksempel Snapchat, noe som også ble demonstrert fra scenen.

Bedre kameraer

I likhet med iPhone 8 og iPhone 8 Plus, har også iPhone X forbedret kamerateknologi, med mindre støy og bedre farger. Men jubileumsmodellen har også optisk bildestabilisering på begge objektivene i mobilens bakkant, begge med 12MP og med f.18 og f2.4 på telelinsen.

Som tidligere har Plus-modellen av iPhone 8 et hakket bedre kamera enn «lillebror», med to linser i bakkant, optisk bildestabilisering og en sensor som kan jobbe bedre under dårlige lysforhold.

Også når det kommer til kameraene kan den kunstige intelligensen i de to største modellene komme godt med: Den nye «portrait lighting»-modusen kan automatisk kan analysere bilder tatt med portrettmodusen på iPhone 8 Plus og iPhone X, og endre på lyssettingen av bildet du har tatt.

Utvidet virkelighet

Som vi tidligere har sett, satser Apple nå hardt på AR, augmented reality – eller utvidet virkelighet på godt norsk. Dette er enkelt forklart en teknologi som lar deg legge virtuelle bilder på toppen av virkeligheten, via mobilskjermen.

I iPhone 8 er dette en viktig og innebygget del av selve mobilen, med sensorer og hardware som er spesielt tilpasset sporing av det du har rundt deg – slik at AR-appene kan legge alt de måtte ønske på toppen med svært god nøyaktighet.

Dette åpner ikke bare for enormt kule muligheter i mobilspill – som demonstrert fra scenen – men også i en rekke nytteapper. Tenk deg for eksempel at du kan måle noe i virkeligheten med et virtuelt målebånd på iPhone-skjermen (en helt reell mulighet i apper som allerede er under utvikling).

Trådløs lading

Takket være den nye baksiden laget av glass, kan Apple endelig også lansere trådløs lading av iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.

Apple omfavner den allerede eksisterende Qi-standarden for trådløs lading, og vil med det garantert gjøre denne langt mer utbredt – allerede har de inngått en rekke avtaler med en rekke hoteller og bilprodusenter om å bygge inn trådløse ladestasjoner. Ganske sikkert godt hjulpet av Samsung, som også bruker Qi-teknologien i sine mobiler.

Også Apple Watch series 3 og de nye AirPods vil kunne lades trådløst, via lademattene de kaller AirPower.