3 minutter å lese

Nye iPhone 6s er kraftig – og merker også hvor kraftig du trykker!

Rykteflommen i forkant av kveldens Apple-presentasjon har ikke akkurat vært liten – spesielt ikke etter at Apple sendte ut sin svært hemmelighetsfulle invitasjon.

Ville vi få se en ny iPhone? De som tippet «ja» tok ikke feil, ettersom Apple i kveld avslørte de to nye toppmodellene iPhone 6s og iPhone 6s Plus.

Fire farger (inkludert rosa!), et helt ny og Apple-eksklusiv aluminiumscover – samt et enda sterkere glass i front.

– Dette er det sterkeste glasset i industrien i dag, sa Apples markeddsjef Phil Schiller da han presenterte det Apples kaller «deres mest avanserte telefon hittil» (noe som jo gjerne er selvfølgelig ved lanseringen av en ny toppmodell).

• iPad Pro: Den «største iPad-nyheten siden iPad ble lansert»

Hva gjør så telefonen så avansert? Blant annet introduksjonen av det Apple kaller «3D touch». Ikke ulikt «force touch» på Apple Watch, kan telefonen nå merke hvor hardt du trykker ned på skjermen.

Dette åpner for de to nye funksjonene «peek» og «pop». Trykker lett på skjermen vil du få en liten sniktitt på innholdet («peek»), for eksempel ved at du får en utvidet forhåndstitt på en mail i innboksen. Om du trykker hardt, vil du hoppe rett inn i mailen («pop»).

iphone_inni

Med «peek»-funksjonen kan du kan dermed hoppe inn og ut med forskjellige ting, uten å miste konteksten i det du opprinnelig holdt på med – det er bare å fjerne det vesle sniktitt-vinduet og fortsette der du slapp.

Sniktitt-vinduet er imidlertid ikke bare en ren sniktitt. Ved å sveipe ned eller til sidene kan du også få opp forskjellige kontekstuelle menyer, som lar det utføre typiske handlinger direkte. Ved å trykke lett på appene som ligger på hjemskjermen, kan du også få opp slike menyer, uten å måtte åpne opp selve appen.

• Se iPhones ferd gjennom historien!

Inni telefonen finner vi også en kraftig oppdatert 64-bits chip, kalt A9. Det er også en oppgradert M9-chip, som er alltid på (du kan dermed lettere prate med Siri, som med iOS 9 endelig også kommer på norsk), samt at den oppgraderte Touch ID-sensoren leser av fingeravtrykket ditt raskere enn tidligere.

I tillegg har iSight-kameraet nå 12MP, men Apple lover at økningen går ikke på bekostning av bildekvaliteten – noe de langt på vei beviste med en rekke bilder som så fantastiske ut (i hvert fall på våre skjermer) – spesielt fargegjengivelse og eksponering virker å ha fått en ordentlig overhaling.

Apple tror at tv-fremtiden består av apper – her er nye Apple TV

Også på videofronten åpner det nye kameraet opp for forbedringer, først og fremst video i 4K-kvalitet. Slike filer vil garantert kreve sin lagringsplass, men fordelen med den A9-chipen gjør at du heldigvis også kan redigere 4K-filmene direkte i iMovie på telefonen.

Den nye «3D Touch»-teknologien i skjermen åpner også opp for noe Apple kaller «Live Photos». Du tar bilder som du alltid gjør, men øverst på skjermen vil du se at telefonen som standard fanger opp øyeblikket før og etter du tar bildet.

Bildet vil lagres som vanlig (og ikke ta opp veldig mye mer plass, lover Apple), men ved å trykke hardt inn på bildene på skjermen vil du dermed kunne få se små «snapchat-aktige» småvideoer i stedet for bare vanlige stillbilder.

• iOS 9 speeder opp mobilsurfingen din

En fin nyhet for Telenor-abonnenter, er at de nye iPhone-modellene endelig støtter 4G+, som sikrer en mye raskere surfeopplevelse på mobil, med en teoretisk topphastighet på opptil 300Mbits i stadig flere norske byer.

Er du Android-bruker og ønsker å hoppe over til iPhone? Null stress, ettersom Apple nå lanserer en Android-app som enkelt lar deg overføre den viktigste infoen fra Android-telefonen din og over til en ny iPhone.

Når kommer så telefonen? Mot slutten av året. Det er bare å glede seg – og i mellomtiden kan du skrive deg opp på en tidlig venteliste her: