4 minutter å lese

Har du tre «Mamma» på telefonen? Slik rensker du opp i kontaktene

Akkurat som at duften av universalspray og rent sengetøy kan gjøre underverker for humøret, føles det som en lettelse å virkelig rydde opp i digitalt møkk og rot. Et bra sted å starte er med kontaktlister, e-post, notater og skylagring (deretter kan du sikkert kose deg i dagevis med gamle harddisker).

Hvis du ikke bare vil kurere symptomene, men ta problemet ved rota, bør du samtidig lage et skikkelig system – og samle innholdet på ett sted. Her er guiden for deg som bruker Android og/eller Gmail, og vil sortere, samle og synkronisere alle kontakter og e-post.

Slå sammen dupliserte kontakter på telefonen

Er du som oss, er kontaktlisten din bygget på restene av en serie importerte SIM-kort fra telefoner som i dag hører hjemme på museum. Senere er grunnstammen blandet ukritisk sammen med kontakter fra alle mulige andre kilder: e-postklienten på jobb, din private Gmail, Facebook og selvsagt nye kontakter som er lagret lokalt.

Resultatet er at bestekompisen din står listet fire ganger etter hverandre.

Helt først i opprydningen kan du la telefonen gjøre grovarbeidet. Her kan funksjonaliteten variere mellom ulike telefoner, men blant annet senere Samsung-telefoner tilbyr følgende:

Under Innstillinger > Apper > Kontakter kan du velge «Flytt enhetskontakter til». Da kan du velge at alle oppføringer på telefonen samles på enten din Google- eller Samsung-konto. Vi ble kvitt nesten alle lokale duplikater på denne måten.

rydde1

Alternativet er å slå sammen kontakter manuelt.

Gå inn på en bestemt oppføring, velg «Mer» oppe i høyre hjørne, og trykk «Koble kontakter». Her kan du slå sammen to eller flere kontakter uten å miste informasjonen i noen av dem.

rydde3

Inne på den enkelte kontakten kan du også sjekke at den er koblet til din Google-konto. Det er jo litt poenget – så slipper du å gjøre all jobben igjen senere.

 

Slå sammen dupliserte Google-kontakter

Kontaktlistene på Android-telefonen og i Gmail er ikke nødvendigvis den samme (inntil du har fulgt denne guiden til ende).

Neste skritt er å bli kvitt duplikatene koblet til ditt Google-univers, fra Gmail, Google+, og så videre. Dette er fantastisk enkelt.

Google har nemlig laget en overhalet adressebok på contacts.google.com, som automatisk oppdager om én kontakt er oppført flere ganger. Den vil spørre deg om å slå dem sammen.

Ja, takk!

rydde5

Får du ikke opp en dialogboks med spørsmålet, så kan du selv klikke på «Finn duplikater» i menyen til venstre.

Du kan også finne Gmail-duplikater ved å åpne Kontakter-appen på telefonen. Klikk «Mer» og deretter «Slå sammen kontakter».

Velg hvilke kontakter som vises

I stedet for å slette kontakter du ikke vil ha på lista (noe som også kan fjerne dem fra adresseboken i Gmail), kan du velge hvem som skal vises. Det er nyttig for eksempel hvis adresseboka inkluderer en rekke e-postadresser fra Gmail, uten noe telefonnummer eller annen info du trenger på farten.

I innstillingene for Kontakter (samme meny som over) velger du «Kontakter som skal vises». Her kan du blant annet velge «Tilpasset liste», der du klikker tannhjul-ikonet for å gjøre endringer.

Googles standard kontaktgrupper kan du selv endre på nettsidene, eller du kan lese mer gjennom denne linken.

rydde2

Hvis kontaktlisten din er oversvømt av Facebook-kontakter, kan du forresten gå til Innstillinger > Kontoer > Facebook og velge å ikke synkronisere appen med telefonen din. Du vil fortsatt kunne bruke Facebook som vanlig.

Samle alt hos Google

Er alle kontaktene på telefonen din nå slått sammen og koblet til Google, er mye gjort.

Men hvis du bruker flere e-postadresser, og/eller har egne adressebøker for eksempel i iCloud, Outlook eller andre klienter, kan kaoset snart gjenoppstå. For å få orden, bør du derfor samle alle kontakter i en enkelt adressebok i skyen. I dette tilfellet hos Gmail.

Du kan heldigvis eksportere kontakter fra en andre kilder som en CSV-fil, eller importere vCard-filer til Gmail, i stedet for å legge dem over manuelt. Veiledning for dette finner du her.

rydde4

Har du fulgt guiden så langt, regner vi med at du bruker Gmail som din primære e-post. Men kanskje har du kanskje hatt en del andre adresser langs veien, som du fortsatt bruker til for eksempel å logge på enkelte tjenester?

Vi kan si fra erfaring at å gå over alle tjenester – musikkstrømming, nettspilling, sosiale medier, og så videre – og knytte alle til samme adresse (men ikke samme passord!) er en befrielse. Ja, og med det samme kan du melde deg ut av nyhetsbrevene og abonnementene du aldri leser uansett.

Å samle tjenester som kart, notater, foto og nyheter bak en enkelt Google-innlogging kan også gjøre hverdagen enklere.

 

Bruk en app

Til sist kan vi nevne at det også finnes en jungel av apper som kan sortere, slå sammen eller fjerne kontakter fra telefonen din.

I Play-butikken finner du blant annet Contacts Optimizer, Merge +Duplicate Contacts Manager, Duplicate Contacts og mange, mange flere. Bla deg gjennom butikken for å finne en som passer ditt behov.

En annen app for å rydde opp på telefonen mer generelt, som er en klassiker også på pc, er forresten CCleaner.