4 minutter å lese

Her er appene du trolig er (alt) for gammel for

Tante Anne legger ut bilder av nyoppusset bad på Instagram, onkel deler politiske vitser på Twitter, mora til venninna di legger ut treningsselfier på Facebook og bestemor er plutselig på Snapchat som GrandMa1929.

Når flere av de sosiale mediene blir til et eneste stort slektsstevne, er det kanskje ikke så rart at tenåringene lukker smeller igjen døra.

Tenåringene er fortsatt på sosiale medier som Facebook, men de siste to årene har alle piler pekt mot at mediet har mistet grepet på ungdommen. Og selv om unge fortsatt snapper hele tiden, så hjemsøkes nå tenåringer av det lille spøkelset, og nyheten om at de gamle har inntatt appen.

– Ungdom vil heller kommunisere i små flokker, og i mer lukkede sosiale medier. De løper flyktig fra sted til sted – eller fra app til app – for å ikke bli jaktet på eller omgitt av de eldre, sier Petter Bae Brandtzæg, som forsker på unges bruk av sosiale medier ved Sintef.

Det er også app-makerne klare over. Den siste tiden har det poppet opp flere apper du neppe har hørt om hvis du kan handle lovlig på Vinmonopolet.

petterbaebrandtzc3a6g-012-shv3
Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved Sintef.

En av dem som virkelig har slått an, er musikkvideo-appen Musical.ly. Appen har siden i våres kapret tenåringer verden over, og har nå over 90 millioner nedlastninger, ifølge Tech Insider.

Musical.ly går ut på å legge ut korte snutter av at man mimer eller danser til kjente låter, for så skaffe seg fans og følgere.

– Appen slår to fluer i en smekk: Den er utrolig godt tilpasset til mobil med det kjappe, enkle formatet, samtidig som den er leken og muliggjør «superstjernedrømmen», sier Brandtzæg.

Flere av videoene på Musical.ly har nemlig millioner av visninger på Youtube, og også norske tenåringer har blitt verdenskjente via appen – rett under nesa di.

Hvis du som denne, undertegnede 26-åringen vil føle deg gammel og grinete, er det bare å titte på en «best of» nedenfor…

Den siste måneden har også Facebook kommet på banen med appen Lifestage, som utelukkende er til for ungdom under 21 år. Appen er hittil kun tilgjengelig på det amerikanske markedet, og er totalt separert fra «vanlige» Facebook.

Her oppmuntres tenåringene til å lage korte, biografiske videoklipp, og appen spør brukerne om å ta opp videoer av alt fra deres mest «flaue ansikt» til hvem som er deres bestevenn, for å bygge en profil. Poenget til appen er å være en slags digital skole-årbok, der man kan titte på skolekameratenes profil.

Flere er nå bekymret over tenåringens bruk av appen, fordi de mener den ikke er trygg å bruke. Selv om appen skal være for det enkelte skolenettverket, kan hvem som helst oppgi å være fra den lokale skolen, og skaffe seg verdifull informasjon om tenåringene, hvis alltid er offentlig tilgjengelig.

index

 

Når stadig flere apper retter seg eklsusivt mot ungdom, er en av de store konsekvensene nettopp svekket personvern, mener Brandtzæg.

–  En av grunnene til at ungdom er en interessant gruppe for Facebook og andre som utvikler disse appene, er at annonsørene ser på dette som en attraktiv gruppe å reklamere mot. Appene selger derfor svært detaljert informasjon til tredjepart for å kunne skreddersy reklamebudskap.

Brandtzæg mener det først og fremst er de ubevisste digitale sporene man legger igjen, som vekker uro.

– Når man laster ned en slik app, deler ikke tenåringer bare preferanser, men også lokasjon. Appen kan med andre ord spore dem. Det er denne skjulte monitoreringen som er skummel, sier Brandtzæg, som mener det ikke stemmer at tenåringer gir blanke i personvern.

– De er opptatt av å beskytte seg på lik linje med oss andre. Men samtidig er dette en generasjon som er født i en verden hvor de er vant med å legger igjen digitale spor, og bli overvåket. Slik sett føler ungdommene gjerne en større grad av apati og maktesløshet overfor personvernhensyn.

En annen konsekvens av apper som retter seg spesielt mot ungdom, er skjult mobbing. Appen Jodel gjør det mulig for tenåringer å sende anonyme meldinger til hverandre, noe som i fjor førte til en sak i Drammen der ungdommer sendte stygge personkarakteristikker, rasistiske utspill og mobbet andre elever seksuelt.

– Fordi slike apper er skjult fra de voksnes kontroll, og fordi kommunikasjonen foregår i gjemte omgivelser, vil appene kunne misbrukes til mobbing og sladring. Samtidig er jeg av den oppfatning av det likevel er viktig at at ungdom får å ha slike fristeder, konstaterer Brandtzæg.

Selv om unge skifter app-beite omtrent før appen utviklet, er Jodel fortsatt vilt populær i Norge, hvor den blant annet blir flittig brukt av våre alles favorittungdommer i Skam.

skam

Etter grundig research – det vil si snapping med en yngre kusine på 15 år – er det flere unge og lovende apper som herjer blant teensa.

Videoapper Periscope, gamrerappen Twitch, fotoappen VSCO, chatteappen Kik og fanfiction-appen Wattpad bør du ha hørt om – visstnok …

bachelorinparadise season 3 episode 9 confused abc

Toppbilde: Lifestage via App Store.