7 minutter å lese

De beste sjekkeappene på mobil

Uansett om du ønsker et artig avbrekk i hverdagen, bare lurer på om naboen din er singel eller leter etter en du kan tilbringe alle fremtidige taco-fredager med: det er på mobilen det skjer, og over en halv million nordmenn bruker i dag sjekkeapper aktivt.

Siden Tinder slo gjennom for fullt i 2013, har det kommet stadig nye konkurrenter på kjøttmarkedet  Om man søker på «dating» i Google Play eller App Store får man opp en liste lengre enn et vondt år, og når det er like mange apper som vanskelige følelser…

new-girl fox new girl nick emotions

… ja, da er det ikke greit å vite hva man skal ta seg til.

Heldigvis har vi sondert terrenget for deg, og plukket ut det beste og nyeste fra datinguniverset.

Her er appene du bokstavelig talt bør sjekke:

 Tinder

Skjermbilde 2016-08-29 kl. 13.48.09

Om du er singel og ennå ikke er kjent med Norges desidert mest populære sjekkeapp, her er greia:

For å bruke appen kobler Tinder seg opp mot Facebook-profilen din, og henter informasjon fra den (men ta det med ro, ingen på Facebook kan se at du er på Tinder). Du legger så minimum til et profilbilde, fornavn, kjønn, alder og noen av dine allerede delte interesser på Facebook. Deretter finner Tinder ut hvor du er hen i verden, og søker opp mulige matcher i ditt nærområde.

Og så er det bare å scrolle i vei, og bla gjennom de potensielle matchene Tinder-algoritmen har funnet til deg. Om du liker det du ser, sveiper du til høyre, hvis ikke sveiper du til venstre. Dersom en du liker også sveiper til høyre på deg, får dere en match, og kan chatte i appen.

qz tinder swipe right

Kort sagt: Profilbildet ditt er uhyre viktig på Tinder. Det er tross alt det bildet man ser som avgjør om man ønsker å bli kjent med en person eller ei. Appen har derfor fått mye kritikk for å være kynisk og overfladisk, og omtales ofte som en ren «hooke-app». I tillegg har appen fått flere klager fra Forbrukerombudet, som mener den er utydelig og gir mangelfull informasjon til brukerne.

Når det er sagt: Appen går fortsatt så det griner. Over ni prosent av Norges befolkning har lastet ned appen, som har hele 50 millioner aktive brukere på verdensbasis. Det er kanskje også en trøst at Tinder har generert flere kjærestepar og til og med ektefeller?

I juli lanserte appen den nye funksjonen Tinder Social, som lar deg gruppe-chatte og invitere til sosiale aktiviteter. Akkurat som når man sveiper personer til høyre eller venstre, må begge gruppene matche hverandre før de kan sende meldinger. Deretter kan «du chatte med matchende grupper og se deres status for å finne ut hva de driver med og hvor er på vei». Perfekt for en vill kveld på byen?

  • Største pluss: Vilt populær, brukervennlig, rask og avhengighetsskapende.
  • Største minus: Overfladisk.

Tinder er gratis tilgjengelig i App Store og Google Play-butikken.

Happn

Skjermbilde 2016-08-29 kl. 13.34.15

Er du nysgjerrig på om hun som sitter ved siden av deg på lesesalen er singel? Eller om han du alltid møter i kassakøen på Kiwi har et godt øye til deg? I 2015 fikk Tinder en solid fransk utfordrer, og på bare to måneder fikk Happn opp mot 50.000 norske brukere. Som på Tinder liker du personen i hemmelighet, og liker personen deg tilbake får dere en match og dere kan starte en samtale.

Det som derimot skiller Happn fra Tinder og andre apper, er at den legger opp til flørt innenfor nær beliggenhet – nærmere bestemt en radius på 250 meter. Appen gir deg beskjed hver gang du er i nærheten av en person du bevisst eller ubevisst krysser veier med i virkeligheten. Dersom det er en person du ikke er interessert i, kan du krysse bort personen, slik at den ikke lenger dukker opp. En annen forskjell fra Tinder er at man kan «charme» noen som ikke har likt deg. Dette er en slags dult som viser at du er ekstra interessert.

  • Største pluss: Tar utgangspunkt i den fysiske verden, populær, nye funksjoner.
  • Største minus: Vanskelig å få matcher utenfor store byer og i spredt bosetning der det ikke er mange brukere av appen.

Happn er gratis tilgjengelig i App Store og Google Play-butikken.

Match.com

Skjermbilde 2016-08-29 kl. 14.00.43

Match.com er verdens største datingportal, og bare i Norge har datingnettstedet over 300 000 registrerte medlemmer. Mange av disse bruker i tillegg Match.com-appen. Lik siden tar appen sikte på å være et sted for seriøse single som ønsker et forhold. I tillegg holder ikke appen en like ung og leken profil som Happn og Tinder, og kan slikt sett passe bra hvis du har passert 30, eller rett og slett finner de andre appene for spontane, umodne og useriøse.

Det anbefales at du først registrerer deg på Match.com, og deretter laster ned Match.com-appen på mobilen.

  • Største pluss: Seriøs, passer godt for folk på 30+, enkel å bruke.
  • Største minus: Pris, dette koster penger.

Match.com er gratis tilgjengelig i App Store og Google Play-butikken.

WiMeet

Skjermbilde 2016-08-29 kl. 13.45.42

Hva tenker du om en sjekkeapp uten chat-funksjon? Den norske, supersosiale appen WiMeet er utviklet av fem menn fra krigsskolen, og ment som et alternativ til deg som er lei av Tinder og Happn. Appen forsøker – ironisk nok – å minimere tiden du bruker i sjekkeappen, og oppmuntrer deg til å møte folk ansikt til ansikt.

WiMeet finner du kaféer, restauranter, friluftsaktiviteter og andre kjente møteplasser i ditt nærområde. Når du har funnet en person du er interessert i ut i fra noen få bilder og oppgitte interesser, kan du foreslå å møte personen på et valgfritt sted i nærheten.

Og her går det fort i svingene: Fra den ene foreslår og møtes gjennom appen, har den andre personen 15 minutter på seg til å akseptere eller avvise.

  • Største pluss: Annerledes sjekkeapp, oppmuntrer til ekte, spontan kontakt.
  • Største minus: Ikke for den beskjedne.

WiMeet er gratis tilgjengelig i App Store og Google Play-butikken.

Coffee meets Bagel

Skjermbilde 2016-08-29 kl. 13.46.18

Coffee meets Bagel har definitivt det søteste navnet blant alle sjekkeappene, og har blitt kjent som «Anti-Tinder» siden den tok av på det amerikanske markedet i 2015. Appen er utviklet av tre søstre som har sørget for å gi damene ekstra mye kontroll i appen.

I motsetning til endeløs sveiping og potensielle matcher, er utvalget her mindre. Hver dag får mannlige brukere opptil 21 bagels (kvinnelige matcher), som de enten kan like eller avvise. Deretter velger appen ut de beste matchene for kvinnene, ut i fra de mennene som har vist interesse for dem. Med andre ord er det opp til jentene å velge hvilke allerede interesserte menn som får lov til å snakke med dem. Hvis man begge liker hverandre, har man åtte dager på å bestemme om man vil gå på date.

Merk at appen, tross det heteronormative utgangspunktet, likevel åpner for alle legninger, og jenter som er interessert i jenter, og gutter som er interessert i gutter.

Per dags dato er det uklart hvor mange brukere som finnes i Norge, og appen er kun på engelsk. Men en enkel test av appen i Oslo viser at det venter flere potensielle og norske bagels der ute. Dette er en app vi heier på!

  • Største pluss: Nytt og spennende, fokuserer på kvalitetsmatcher.
  • Største minus: Ikke slått an i Norge ennå, færre valgmuligheter enn andre sjekkeapper.

Coffee Meets Bagel er gratis tilgjengelig i App Store og Google Play-butikken.

the oc adam brody seth cohen bagels

Ikke minst må vi nevne Grindr, som med to millioner brukere er verdens største sjekkeapp for homofile og bifile. Ved siden av Grindr har det dukket opp flere sjekkeapper for homofile, bifile og lesbiske den siste tiden. Her finner du fem sjekkeapper for homofile og lesbiske som har slått an i statene.

Om du derimot ønsker et sjekkeeventyr litt utenom det vanlige, bør du hoppe på appen Pokématch. Det stemmer, her hookes du opp med andre Pokémon-trenere fra farsotten Pokémon Go, som er i nærheten av deg.

Om du fortsatt freaker ut av rene sjekkeapper, så husk at det også er gode muligheter for å finne tonen på både Instagram, SnapChat og Facebook.

Og sånn helt til slutt: Ikke for å være mora di her, men når du sjekker, chatter og sveiper rundt på apper: Husk for all del å sikre mobilen din.

Lykke til!