4 minutter å lese

Bjørn går Norge på kryss og tvers for Google Maps

– Jeg har syklet og padlet gjennom 40 land, men synes fortsatt at Norge er det vakreste av dem alle, forteller Bjørn Heidenstrøm (47) til Link.no.

Såpass vakkert, synes han, at han ønsker å dele opplevelsene med andre. Måten han gjør dette på, er imidlertid hakket mer spektakulært enn de tradisjonelle turistfotoene man gjerne ser på nettet:

Heidenstrøm går nemlig Norge på kryss og tvers med et 360-kamera på ryggen, slik at den norske naturen kan bli tilgjengelig for verdens mange nettsurfere via Street View-funksjonen i Google Maps.

– Jeg tipper at det i Norge er i hvert fall 1500 turer med naturopplevelser verden vil begeistres over, sier han til Link.no.

Og det er mange av disse Heidenstrøm nå har lagt ut på – med hele verden som turfølge.

maps

– Jeg så at Google eksperimenterte med såkalte Street View-treks, der man for eksempel kunne gå rundt i Grand Canyon til fots. Jeg tenkte «wow, de har tatt den ut av bilen» … og neste tanke var selvfølgelig «dette vil jeg også gjøre», sier Heidenstrøm.

Han sendte straks en søknad til Google … noe han nesten hadde glemt da det en dag ringte noen fra nettopp Google.

– Jeg trodde det var en dårlig spøk, at det var kompisen min Lars som med fordreid stemme sa at Google ville ha meg som partner, sier Heidenstrøm.

Men, neida. Google hadde åpenbart brukt sitt eget søkeverktøy på Heidenstrøm – og ville ha ham med.

– De googlet meg, og fant ut at jeg tidligere både hadde holdt på med ekspedisjoner, samt laget kart for norske kommuner. Da startet en lengre samtale, der jeg sa at jeg var villig til å gå 10-20 turer for dem i 2015 og 2016, sier Heidenstrøm – som tidligere blant annet har syklet fra Norge til Sør-Afrika.

Som sagt, så gjort.

heid_selfie

– Tanken min er ikke bare å vise verden hvor vakker den norske naturen er, men også å motivere folk til å selv komme seg ut selv, sier Heidenstrøm.

Han er derfor ikke bare på jakt etter de mest åpenbare og spektakulære bildene fra norsk natur, men også de mange av oss gjerne ikke vet om fra vår egen bakgård – enten det er på Helgelandskysten, i Lofoten eller på Østlandet.

– Det er veldig mye tilgjengelig natur som de fleste rett og slett ikke vet om.

maps-rundt

Heidenstrøm har tidligere vært ute i samme ærend i norsk natur. Inspirert av tjenester som Ut.no og Lommekjent.no ønsket han å tilrettelegge for naturopplevelser ved å lage foreslåtte turer for folk.

– Fortsatt jobber vi med å få tak i ordførere som skjønner verdien av at bygda deres blir omtalt på denne måten. Da jeg begynte, møtte jeg ordførere som synes Facebook og Twitter var noe vas, og i hvert fall elektroniske kart, sier han.

– Men jeg fikk flere og flere bevis på at folk som først fikk oppleve slike turer elektronisk i sofaen, senere fikk lyst til å oppsøke dem i levende live.

toppen

Selve kamerarigget Heidenstrøm bærer rundt på, veier hele 22 kilo.

– Den er heldigvis bra laget, men balansepunktet på kula gjør at man må balansere ryggen hele tiden.

Naturlig nok vekker det endel oppsikt når han er ute og går på mer «kommersielle» turstrekk, der sjansen er større for å møte folk.

– Jeg lærte meg raskt hvordan jeg kunne pause apparatet, ettersom nesten alle jeg møter på stopper opp og lurer på hva i huleste det er jeg driver med.

bjorn_bil

Akkurat hvordan teknologien inni de til sammen 15 kameraene han bærer med seg fungerer, skjønner ikke Heidenstrøm seg så mye på. Han er mest opptatt av at bildene blir bra, og at batterikapasiteten er god nok.

– Det tar åtte timer å lade de to batteriene jeg har med, men i vanlige temperaturer varer de til gjengjeld i seks timer.

Bildene som samles inn blir både lagret lokalt på en egen disk, men kan også overføres via en egen app Heidenstrøm har installert på telefonen sin.

– Dermed kan jeg sende over testbilder direkte til Google, som kan koble seg inn og se på mens jeg går.

Fra Heidenstrøm har sendt inn opptakene til Google, tar det imidlertid litt tid før vi får oppleve turene hans på våre egne skjermer.

– Det tar noen måneder. Det har med konvertering og «sammenstilling» av bildene å gjøre. De må også gå gjennom og eventuelt sladde bildene om jeg skulle møte noen på en fjelltopp, sier Heidenstrøm.

Om du selv har lyst til å gå på tur med Google på ryggen, kan du søke om å bidra via dette påmeldingsskjemaet.