Foto: Hemingwrite.com

2 minutter å lese

Blir du forstyrret av Facebook når du skriver? Her er løsningen!

Du er ikke alene om problemet. Arbeids- eller studiedagen er full at ting som MÅ gjøres. Rapporter skal skrives, oppgaver leveres, deadliner nærmer seg faretruende.

Men først … jøss, hva i alle dager er det hun har lagt ut på Facebook nå da?

Og vips, så forsvant både konsentrasjonen og verdifulle minutter. Eller timer.

Dette er et såpass stort problem for mange at det nå finnes både produkter og programmer som bare har ett formål: Å la deg skrive konsentrert, uten forstyrrelser.

Selv de beste av oss er i stand til å bli forstyrret under arbeidet – spør bare «Game of Thrones»-opphavsmann George R. R. Martin:

Om du er sterk nok til å sitte på den nettilkoblede maskinen din og kan følge anvisningene til et installert program, finnes flere alternativer. Essensen av slike programmer – som gjerne kalles zenware – er at de er strippet for alt som kan distrahere deg. Aller helst kjøres slike programmer også i fullskjerm, så du ikke har andre programmer (les: nettleseren) lurende i bakgrunnen.

Selv har vi sverget til Mac-programmet WriteRoom, som fyller skjermen med bare det du skal skrive – samt en tegnteller (som når sant skal sies kan være en utfordring i seg selv).

For andre alternativer (også til andre operativsystemer), kan du sjekke ut FocusWriter (Linux/Win/Mac) WriteMonkey (Win), OmniWriter (Mac, Win, iPad) og den nettbaserte varianten Calmly Writer Online.

Men er du sterk nok til å ikke trykke på alt-tab når du kjenner konsentrasjonen daler? Nei?

Da kan kanskje en skrivemaskin komme til unnsetning!

Altså, vi forventer ikke at du nå skal trekke fram det antikvariske, manuelle droget med papir og blekkbånd.

Med en gammeldags skrivemaskin ville det uansett vært et strev når det du skriver uansett mest sannsynlig må digitaliseres.

Det amerikanske produktet Hemingwrite er imidlertid kanskje inne på noe. I hvert fall om vi skal tro den nylig lanserte KickStarter-kampanjen, som etter få dager allerede har fått inn langt mer penger enn det opprinnelig ble spurt om.

Hemingwrite ser ut som en skrivemaskin, komplett med mekanisk tastatur. Men bak fasaden finner du noe så enkelt som en digital tekstbehandler med en e-blekkskjerm. Det du skriver dukker opp på skjermen, men lagres samtidig digitalt – også på nettet, ettersom den støtter skybasert lagring.

Med denne på fanget eller bordet kan du ikke gjøre noe annet enn å nettopp skrive. Om det høres ut som noe for deg, og du ikke er redd for å skille deg ut på kafeen, kan du forvente deg maskinen tidligst i september neste år om du blar opp 349 dollar på Kickstarter.

Så får vi bare håpe at det følger med en app som gjør smarttelefonen man gjerne har liggende ved siden av umulig å bruke mens man skal skrive …