3 minutter å lese

Bluetooth-mytene det er på tide å slutte å tro på

Blåtann er ikke det samme i dag som det var i 1994. Mye av det du har lært om teknologien gjennom årene, er for lengst utdatert.

Det gjelder ikke minst nå som en helt ny versjon, Bluetooth 5, nettopp er lansert. Denne utgaven er spesielt laget med tanke på tingenes internett, med fire ganger så stor rekkevidde, dobbel hastighet og åtte ganger så stor overføringskapasitet sammenlignet med forrige generasjon. Og det som før ble kalt «Smart» og «LE» (lavenergi) er integrert som standard.

Her er noen myter det er på tide å slutte å tro på – og noen grunner til at Bluetooth er mer relevant i dag enn noensinne.

bluetooth-logo

 

1. Bluetooth er et batterisluk

Det er sant at Bluetooth pleide å spise masse batteri, blant annet fordi den hele tiden var på utkikk etter enheter å «pare» med.

I dag går den automatisk i dvale, rettere sagt lavenergi-modus, når det ikke overføres data eller du aktivt velger å søke etter enheter i nærheten. Effekten av å skru av Bluetooth mellom hver gang du aktivt bruker det er, i det store og hele, ikke lenger verd bryet.

 

2. Bluetooth ødelegger Wi-Fi-signalet

«Blåtann tuller med Wi-Fi-nettverket, og rekker uansett maks noen få meter» … nu vel.

I likhet med Wi-Fi overfører Bluetooth riktignok data i form av radiobølger i 2,4 GHz-båndet (nyere rutere og telefoner bruker for øvrig også 5 GHz-båndet). Men det betyr ikke at alle enheter sender på nøyaktig samme frekvens. Det finnes et visst spillerom.

Nyere Bluetooth-enheter bruker noe som heter Adaptive Frequency Hopping, der de enkelt sagt hele tiden prøver flere forskjellige frekvenser, og automatisk hopper til den med mest kapasitet. Dette øker også sikkerheten, da signalet blir vanskeligere å snappe opp for uvedkommende.

Når det er sagt, vil du noen ganger merke at det er trafikk på båndet – som når du bruker trådløse hodetelefoner ute i travle gater, med masse folk og signaler. Men stort sett fungerer det likevel bra. Og de kraftigste Bluetooth-enhetene har en rekkevidde på inntil 100 meter.

 

3. Hvem som helst kan snappe opp signalet

Bluetooth er ofte blitt anklaget for å være usikkert. Spesielt med de første versjonene, var det også berettiget. Men bruker du nye eller oppdaterte enheter, spesielt om de støtter versjon 4.2 eller senere, er saken en annen. Tilkoblingene er blitt tryggere og krypteringene bedre.

Det du bør være obs på, er å følge med på hvilke enheter som er paret med telefonen din, for en paret enhet kan få stor tilgang til mobilen eller pc-en din. Du gjør nok også lurt i å ikke overføre de aller mest sensitive dokumentene dine trådløst, for å være på den sikre siden.

Å bruke en enhet som sender trådløst eller er koblet til nettet, uansett hvordan, medfører en viss risiko. Bluetooth er ikke noe unntak. Men vi slutter ikke å surfe av den grunn. Det er bare viktig å være obs på det og ta visse forholdsregler, som ikke å pare med ukjente enheter, eller skrive inn PIN-koder når du uventet blir bedt om det.

Du bør også holde enhetene dine oppdatert eller, hvis det ikke går, eventuelt bytte dem ut med nye som støtter dagens standarder.

 

4. Bluetooth er helseskadelig

Vel … nei.

 

5. Det er ikke noe vits i å ha på Bluetooth uansett

Argumentene for å ha Bluetooth aktivert, blir stadig flere. iPhone 7 har som kjent droppet øreplugg-inngangen, salget av trådløse høyttalere og headsett eksplodert, og stadig flere smarte dingser fyller hjemmet.

mmef2_av1

Samtidig fylles byrommene med beacons – aka «nettvarder» – som kan gi deg personlig innhold og tilbud på farten.

Dette er små sendere som lar telefonen din «prate» med omgivelsene der du befinner deg. Idet telefonen får kontakt med en beacon, kan den gi deg relevant informasjon slik som et tilbud, en meny eller rutetid. Det går over Bluetooth. (Den kan ikke lese informasjon fra deg tilbake, men en kompatibel app kan vite posisjonen din dersom du har gitt de nødvendige tillatelser).

Frister det med et trådløst headset? Du kan trygt «gønne på» – sjekk utvalget av Bluetooth-tilbehør i nettbutikken!