4 minutter å lese

CAT-telefonen er ikke bare hardfør, men har også varmekamera

(BARCELONA): Nå som vinteren er på hell, vil nok mange her til lands føye til et «heldigvis» – spesielt de som bor i dårlig isolerte og trekkfulle hus.

For å finne ut hvor skoen trykker og hvilke områder man bør ta tak i først, kan man enkelt bruke et såkalt termisk kamera, som viser hvilke områder som er kalde, og hvilke som er varme.

Til slike jobber finnes det selvfølgelig dyrt spesialutstyr. Men det svenske teknologiselskapet FLIR har også slått seg opp med et tilbehør til iPhone og Android som kan gjøre smarttelefonen din til nettopp et termisk kamera via en liten dings du plugger inn i bunn av telefonen.

flirone

Om du spør noen som jobber med bygg- og anlegg, vil nok de raskt påpeke at det ikke er helt ideelt å skulle jobbe med en utsatt tilleggsplugg som i tillegg må festes til en telefon som kanskje ikke er helt ment å bli brukt sammen med annet verktøy i røffe omgivelser.

Kanskje er det derfor ikke så rart at det er selskapet CAT som nå kommer med en helt ny Android-telefon med et innebygget termisk kamera fra nettopp FLIR.

cat-5

Du kjenner garantert igjen CAT som både produsent av gravemaskiner, røffe klær og sko – men de lager også mobiltelefoner og nettbrett under samme motto som sine andre produkter: «Built for it».

I dette tilfellet er det snakk om en telefon ved navn CAT S60, som er laget for å tåle støv, vann og en skikkelig støyt – faktisk overstiger den kravet det amerikanske militæret stiller til sitt utstyr, og kan fint tåle et fall på nesten to meter ned på betong.

cat-6

– Mange som jobber på en byggeplass har gjerne på seg hansker, og da er det vanskelig å fikle med tilbehør – eller å bruke en tradisjonell smarttelefon med touchskjerm, for den saks skyld, forteller CAT-representanten vi snakker med på standen.

– Da er det en fordel at alle funksjonene er bygget inn i telefonen. Og med CAT S60 kan du bruke telefonen både med våte hender og med hansker på.

cat-11

Vi fikk leke oss med kameraets termiske modus, som både lar deg ta stillbilder og video, samtidig som du ser informasjon om varmeforhold på displayet – både i tallform, men også i de klassiske «varmefargene» (som forøvrig kan byttes ut med flere andre fargepaletter).

cat-10

– Når du tar bilder eller video, vil også alt data som samles inn følge med i filen, så du enkelt kan analysere det i ettertid, sier CAT-representanten.

Hvor følsomt er så varmekameraet? Veldig, skal det vise seg. Vi testet for eksempel å dra skoen langs gulvet og en hånd langs en bordflate – og på skjermen kunne vi se et «spor» av varme der hvor foten eller hånda hadde vært.

cat2

For eksempel kan elektrikere bruke et slikt kamera for å søke etter potensielle problemer i el-anlegget gjennom vegger, og kameraet kan dessuten se gjennom andre synshindringer som røyk.

Brukeren kan også bestemme maks- og minimumsnivå for temperaturavlesingen, tilpasset et spesifikt behov.

At telefonen er solid, ser du lett av det røffe utseendet. Hele telefonkassen er formstøpt i ett stykke, med et materialvalg som tåler tøff bruk.

cat-3

Dette gjør nødvendigvis telefonen også noe større enn de netteste smarttelefonen (skjermen er på 4,7 tommer), men de fleste som skal bruke den vil nok også være enige om at det er en fordel å ha et godt tak om telefonen.

Du vil kanskje også legge merke til et par små brytere på telefonen, der du kan velge mellom «5M» og «2M». Dette henspiller på hvor dypt telefonen tåler å gå i vann.

cat-9

– Telefonen tåler uansett støv og en vannsprut. Men hvis du skal bruke den under vann, for eksempel til å ta bilder eller video med kameraet som også virker under vann, må du vippe disse bryterne over til 5m-modusen. Dette tetter den helt, sier representanten – og minner om at det også gjelder for mikrofonen og høyttaleren.

Skjermen, som er lagt av Gorilla Glass 4, skal også være såpass lyssterk at du lett kan se hva som skjer på skjermen selv midt i sollyset utendørs.

cat1