3 minutter å lese

Si hei til Clips – Apples nye vidunder-app for sosial video

Det er ikke akkurat mangel på muligheter til å lage, redigere og dele videoer på iPhone. Men når Apple nå introduserer en helt ny app for nettopp dette, kan det være verdt å følge ekstra godt med.

Den nye appen heter Clips, og blir tilgjengelig på iPhone og iPad i april. Ved første øyekast ser appen ut som nok en utfordrer til Snapchat, med muligheter for å pryde videoene du spiller inn med fine filtre og kule effekter – for deretter å dele dem med resten av verden (riktignok på andre flater).

Clips har imidlertid en annen funksjon som vi aldri før har sett i en app, og det er nettopp denne som gjør at vi gleder oss ekstra mye til å teste den ut: Autoteksting.

bowtie

Om du snakker mens du spiller inn en video, vil Clips automatisk kunne forstå hva du faktisk sier – og legge dette som tekst på toppen av videoen, i samme takt som du sier ordene i. Autoteksting kommer med sine egne filtre, slik at teksten kan legges på videoen som snakkebobler, animerte tekstplakater og så videre.

Hvordan dette funker på norsk (Clips støtter 36 språk fra lansering av), og hvilke muligheter du har til å redigere de garantert mange feiltolkningene som måtte oppstå, gjenstår å se.

At funksjonen har livets rett, er imidlertid helt klart. Clips lar deg nemlig dele videoklippene du lager på sosiale nettverk som Instagram og Facebook, og der er det overveldende mange som ser videoer med lyden av. Dette er grunnen til at de aller fleste profesjonelle videoprodusenter nå tekster disse, slik at alle skal kunne få med seg hva som sies.

Når Clips nå kan gjøre denne jobben for deg, helt automatisk, vil det ikke bare spare tid for de som lager videoene – de som ser dem vil også få med seg mer av det som faktisk sies.

Ifølge Apple har det vært viktig for dem at Clips skal være svært enkel i bruk. Du vil derfor ikke ha tilgang til tidslinjer, spor eller andre avanserte redigeringsverktøy. Opptak skjer med en knapp, men du kan også importere videoer fra bildebiblioteket ditt. Innebygget i appen finner du deretter en rekke filtre, figurer, emojis – samt «dusinvis» av lydspor som automatisk tilpasses lengden av videoen din.

clips

I tillegg til Facebook og Instagram, kan du enkelt dele resultatet via andre kanaler, som YouTube, Vimeo og flere andre. Velger du å dele via Apples egen Meldinger-app, kommer det litt ekstra magi på kjøpet: Clips kan nemlig kjenne igjen ansikter i videoen, og vil kunne foreslå disse personene som mottakere av videomeldingen.

Clips blir gratis å laste ned fra App Store i begynnelsen av april, og er kompatibel med iPhone 5s og nyere, nye 9,7-tommers iPad, alle iPad Air- og iPad Pro-modeller, iPad mini 2 og nyere og sjette generasjon iPod touch. Alle disse må være oppdatert til iOS 10.3, som lanseres i disse dager.

Etter lansering vil vi selvfølgelig komme tilbake med fyldige inntrykk av Clips her på Link.no.