4 minutter å lese

Med denne lille dingsen gjør Telenor bilen din smart

– Du plugger inn en liten dings – og vips, så er bilen din på nett. Dermed kan den kommunisere direkte med mobilen din, og du får samtidig et trådløst nett i bilen, sier Nils Petter Sjulstad i Telenor til Link.no.

Han leder Connected Car, en kommende Telenor-tjeneste som gjør bilen din «smart» på et blunk – også om den har begynt å trekke på årene.

– Stort sett alle bensinbiler produsert etter 2001, og alle dieselbiler etter 2004, har en liten dataport like under rattet. Når du kobler til «dongelen» får du umiddelbart en omfattende oversikt over bilens status direkte på mobilen din, sier Sjulstad.

• Vær først ute med Connected Car!

conncar_1
Med denne Connected Car-dongelen på størrelse med to fyrstikkesker, blir bilen din smart. Alt du trenger å gjøre er å koble den til ODB2-porten du finner like ved rattet på de fleste biler.

Et nytt økosystem

Alt dette skjer via Telenor Connect, en helt ny app som på oversiktlig vis gir deg et totalbilde av bilens tilstand. Dette er imidlertid bare en liten del av det Connected Car vil by på.

– I tillegg til at du kan se bilens status og koble deg til et WiFi-nett på veien, gir Connected Car deg også tilgang til en lang rekke tilbud og tjenester fra flere partnere – nesten som en App Store eller Google Play for bilen. Dette vil kunne gi deg en mye bedre bilopplevelse, sier Sjulstad og fortsetter:

– Vi bygger enkelt og greit opp et helt nytt økosystem, med bilrelaterte tjenester som er skreddersydd for deg. Dette er det jeg synes er aller mest spennende med prosjektet, og det som gjør at vi virkelig kan si at vi gjør bilene smarte.

conncar1

Blant samarbeidspartnere som allerede er med i prosjektet, finner vi store aktører som Circle K, If forsikring, Mekonomen, Bertel O. Steen og EasyPark.

– Vi tenker litt som en startup, og setter ideer ut i livet langt tidligere enn vi kanskje ville gjort før. Dermed kan tjenesten utvikles i takt med tilbakemeldingene fra både brukere og partnere, slik at vi forhåpentlig ender opp med en mer attraktiv og smidig opplevelse, sier Sjulstad.

Skreddersydd tilbud

Planen er etterhvert å åpne opp Connected Car for langt flere samarbeidspartnere, slik at du som bruker får den tjenesten du selv ønsker.

– Du bestemmer også helt selv over hvilke tjenester du ønsker å benytte deg av, og hvem du ønsker å dele dine brukerdata med. Om du for eksempel velger å dele informasjon med Circle K, kan de se at du kjører en bensinbil som begynner å nærme seg tom tank. Da kan de tilpasse et tilbud til deg, slik at når appen leder deg til nærmeste bensinstasjon, så vanker det kanskje også en gratis pølse eller kaffe, forteller Sjulstad.

Slik kan en dag med Connected Car fortone seg.
Slik kan en dag med Connected Car fortone seg.

På samme måte kan forsikringsselskaper belønne sjåfører som kjører forsiktig, verksteder tilby gode tilbud når bilen melder fra om (eller forutser) et servicebehov, og så videre.

Ettersom Connected Car-dongelen har et innebygget SIM-kort, åpner dette også for at nettbaserte tjenester kan finne sin naturlige plass i økosystemet.

– Det er veldig sannsynlig at vi lanserer tjenesten som et månedsbasert abonnement, med en viss datamengde inkludert i prisen. Dermed kan de i baksetet få tilgang på strømmetjenester, og nettradio kan raskt bli et bedre alternativ enn å utstyre bilen med DAB-adapter. Telenors 4G-dekning er tross alt bedre enn radiodekningen mange steder i landet, sier Sjulstad.

conncar_2
Med Connected Car blir det også lettere for bedrifter å holde oversikt over og vedlikeholde firmaets bilflåte.

Satser stort på IoT

Connected Car er et ledd i Telenors satsing på tilknyttede enheter og Tingenes internett – også kjent som IoT (Internet of Things). I årene fremover ønsker Telenor å tilby kundene sine smarte og nyttige tjenester som kan gjøre det daglige, digitale livet enklere.

Ettersom prognosene tilsier at mer enn 250 millioner biler vil være koblet til nettet innen 2020, er det også et enormt potensiale innen IoT- feltet – samt i samspillet mellom oppkoblede biler og mobilteknologi.

Satsingen åpner også mange dører for små og store aktører som ønsker å bidra til dette økosystemet – som Telenor nå altså vil spille en sentral rolle i utviklingen av.

• Vær først ute med Connected Car!