3 minutter å lese

Her er Googles lekre, nye VR-briller!

Google tilbyr allerede de mest tilgjengelige VR-brillene på markedet: Cardboard. Du kan sette dem sammen selv, for en slikk og ingenting, fra lite annet enn papp. Nå kommer imidlertid et mer påkostet system: Daydream.

Under Googles lanserings-event i San Francisco i kveld, kom Clay Bavor fra deres VR-team på scenen for å presentere Daydream, som kommer med flunkende ny maskinvare.

– Vi så på det som fantes av VR-briller. Mye var ukomfortabelt, alt ser likt ut, det er vanskelig å kontrollere … vi bestemte oss for å lage vårt eget, og tenke nytt, sa han.

Resultatet er Daydream View.

ga4

Kontrasten til Cardboard er slående.

Hyret klesdesignere

– Vi var besatt av detaljene i designet. Det skal være komfortabelt og enkelt å bruke, og du skal kunne gjøre det til ditt eget, sa Bavor.

Designen er ikke inspirert av av dingser overhodet – men snarere av hva folk faktisk har på seg. Det som er mykt og komfortabelt. Dette er noe du vil ha på hodet, tross alt.

• Les også: Googles Pixel-telefoner er bygget rundt en kunstig intelligens, og har «tidenes beste kamera»

Google involverte klesdesignere for å finslipe resultatet.

– Headsettet er blitt mykt, deilig å bruke og 30 prosent lettere enn konkurransen, sier utvikleren – og det passer utenpå vanlige briller.

Sentralt i utviklingen av brillene var at de skulle være svært enkle å starte – uten massevis av kabler og knoting.

Du bare åpner den, slipper telefonen inn, og du er klar. Tilkoblingen er trådløs.

Made by Google

Pixel-telefonen som ble lansert samtidig med VR-headsettet, er laget fra grunnen av med tanke på VR. Dette er den første telefonen som er såkalt «Daydream ready». Men flere kommer – også fra andre produsenter.

De to enhetene går inn i samme «Made by Google»-familie, som du kan lese mer om her.

bygoogle

VR-headsettet leveres med en håndkontroller, som ser ut som en liten fjernkontroll. Men den fungerer mer som en Wii-kontroller: den er fylt med sensorer og teknologi så du kan peke, veive og svinge. Den skal følge bevegelsene presist nok til at du kan skrive med den, i løse lufta.

Eller bruke som «gønner» i et science fiction-spill, selvsagt.

For at du ikke skal somle den bort, har den en lagringsplass på innsiden av headsettet, der du ellers har telefonen.

– Det er disse små detaljene som gjør det enklere og mer sømløst, sier Bavor.

Harry Potter i VR

Men maskinvaren er ikke nok i seg selv. For som Bavor påpeker:

– Når du drar et sted, ønsker du å gjøre noe der.

Og hva kan du bruke det til?

ga1

– VR handler om å utforske magiske steder. Vi har gjort en eksklusiv avtale med «Fabeldyr og hvor de er å finne». Du er en trollmann, og kontrolleren blir en tryllestav, sier Adrienne McCallister, som jobber med innholdssiden av Googles satsing på virtuell virkelighet.

Det kommer også utdanningstilbud – av den morsomme sorten. Som en utforsking av solsystemet og verdensrommet med Star Chart, eller i McCallisters ord: «ditt eget, personlige planetarium». Og det kommer spill og underholdning, nyheter og reportasjer.

Foruten selvsagt Googles egne programmer: Play filmer, Google foto, Street view og YouTube, med stadig nye, egenproduserte 360- og VR-filmer.

Daydream View kommer i salg i USA i november, til en pris av 79 dollar – inkludert kontrolleren. Den kommer til å begynne med i tre farger, kalt Slate, Snow og Crimson.