Foto: Skjermbilde fra KhaldorTV

3 minutter å lese

De råeste e-sportutøverne klarer over 13 tastetrykk … i sekundet!

En gepard løper gjerne 30 meter per sekund, mens Usain Bolt sprinter nesten ti og en halv meter på samme tid.

Samtidig har dataalderen gitt oss helt nye måter å være kjappe på, som selv Usain Bolt ikke kan matche.

Ta sørkoreanske Park Sung-Joon, for eksempel, som har målt vanvittige 818 APM – actions per minute – i «StarCraft II». Det er 13,6 tastetrykk hvert eneste sekund.

wow

Det er heller ikke snakk om vilkårlig trykking på tastaturet, men målrettet spilling der en liten glipp på feil øyeblikk kan avgjøre kampens utfall.

Nedenfor ser du en annen spiller med kjappe fingre, den sørkoreanske «StarCraft»-spilleren KangHo – med kallenavnet «King of APN».

apm
Video: KhaldorTV

Hvor raskt du klarer å hamre løs på tastaturet ditt har imidlertid lite å si i et nettbasert spill om ikke nettverket holder stand.

Surfer du for eksempel mye på mobilen din, vil du raskt merke om nettet ikke har nok kapasitet. Da hjelper det med lynkjapt 4G-nett – vi har selv oppnådd hastigheter rett oppunder 200 Mbit/s på Telenors nett.

Det tilsvarer 200 millioner bits (0- eller 1-tall), informasjon nok til å fylle litt over 100 bøker, i sekundet.

Som Aksel Lund Svindal (som forøvrig kan bevege seg over 40 meter i sekundet med ski på beina) ville sagt: «Det går fort, ass.»

Når du spiller over internett, er det mer enn bare ned- og opplastingshastigheten som teller: Her er det også viktig med såkalt ping.

Ping er hvor lang tid maskinen din bruker på å sende et signal til en server – et signal som deretter må tilbake til maskinen din. Denne digitale «samtalen» er, som du sikkert skjønner, et viktig element i den hyperinteraktive øvelsen e-sport faktisk er.

Det er vanlig å måle ping i millisekund (ms), altså en tusendel av et sekund. På et noenlunde høyt nivå bør du helst være under 50ms i ping, men hvis du nærmer deg 100ms vil du kunne merke at spillet «lugger» litt og at det du styrer på skjermen kan henge litt etter.

Tygg litt på hvor langt signalet skal gå, fra din maskin, til en server og tilbake, på en tidel av et sekund. Legg så til det faktumet at noen av signalene som går gjennom ditt eget nervesystem ikke klarer å matche dette …

For å teste ut hvordan Telenors 4G-nett fungerer i praksis, har vi sendt ut noen av landets beste e-sportutøvere og mest kjente youtubere til de mest avsidesliggende steder her til lands.

Hvordan det gikk, kommer vi veldig snart tilbake til …

http://link.no/4gaming/5677/

I mellomtiden kan du jo tygge på disse andre, utrolige tingene som kan skje på bare ett sekund:

Lyset rekker for eksempel å reise 300.000 kilometer, en kolibri slår 50 ganger med vingene sine – mens humla drar på med hele 200 vingeslag.

Video: UltraSlo.com
Video: UltraSlo.com

På ett sekund rekker en flaggermus å skrike 200 ganger, en hakkespett kan kakke nebbet sitt inn i et tre 20 ganger (au!) – og om du er virkelig rask, rekker du å blunke sju ganger.

Vi vet allerede hvem som hadde vunnet i et kappløp mellom en gepard og Usain Bolt. Mer skremmende er det kanskje å tenke på at en svart mamba (som lett dreper deg med et bitt) rekker å slange seg sju meter avgårde per sekund – det er raskere enn de fleste av oss kan løpe (men Bolt hadde altså overlevd). Uæh.

Video: BBC Worldwide
Video: BBC Worldwide

Som du fikk se innledningsvis i saken, har det skjedd underverker med tanke på hvor mange ting som kan skje på ett sekund spesielt etter at datamaskiner og ikke minst internett ble oppfunnet.

På de fem sekundene du bruker på å lese denne setningen, blir det for eksempel sendt hele tolv millioner e-poster på hele internett – og åtte millioner av dem er spam.

Ifølge Internetlivestats.com overføres det i skrivende stund nesten 32.000 GB data over internett hvert eneste sekund. Det gjøres også 52.899 Google-søk, 117.021 YouTube-videoer blir sett på, 7112 tweets blir sendt … og 485 bilder blir publisert på Instagram (ikke fler?).

Samtidig, dypt inne i en moderne prosessor, blir det gjennomført nærmere 100 milliarder kalkuleringer. På ett sekund, altså.