6 minutter å lese

De kuleste teknonyhetene fra CES

Nytt år, nye dingser!

De av oss som aldri får nok av teknologinyheter, har den siste uka fått en bra start på året. Da ble nemlig en av verdens største teknomesser, Consumer Electronics Show (CES) avholdt i Las Vegas, noe som selvfølgelig medførte en solid strøm av spennende dingseavsløringer.

Riktignok skortet det litt på mobilfronten – den slags pleier å komme på neste måneds MWC-messe, som Link.no skal dekke behørig. I mellomtiden får du her noen av nyhetene vi fattet mest interesse for fra CES-messegulvet:

«Vingedrone» fra Parrot

De siste årene har dronebegrepet (i hvert fall når vi snakker om privateide droner) stort sett handlet om de små flyvedingsene med propeller på toppen. Men, som vi nylig skrev om her på Link.no i forbindelse med de nye dronereglene, er det hvordan du bruker farkosten (og ikke hvordan den ser ut) som avgjør om du har med et modellfly eller en drone å gjøre.

Enda mer forvirrende blir det kanskje med Parrots nye «drone», som blir kalt Parrot: Den har nemlig mer tradisjonelle flyvinger, samt en propell bak. Foreløpig er Parrot Disco fortsatt på prototypstadiet, men når den 700 gram tunge farkosten blir lansert, vil den kunne fly så lenge som 45 minutter i opptil 80 km/t.

 

En ny trådløs standard for tingenes internett

I en tid der stadig flere dingser skal knyttes til nettet, er det også behov for en smartere måte å løse dette på. Til nå har man gjerne koblet seg opp mot nettet med Wi-Fi, mens Bluetooth er den foretrukne måten å kommunisere fra dings til dings. Med den nye Wi-Fi-standarden HaLow (802.11ah), får imidlertid Bluetooth konkurranse.

Den nye standarden gjør at Wi-Fi-signaler nå kan sendes over 900 MHz-frekvensen, i motsetning til de mer vanlige 2.4GHz- og 5GHz-frekvensene. Fordelene ved dette er langt bedre rekkevidde (også i forhold til Bluetooth) og batterilevetid, på bekostning av overføringshastighet. Noe som uansett neppe blir noe hinder for eksempel i et smart-hjem, der poenget er å overføre små mengder data til stadig flere ting.

 

Et smartbelte som passer på vekta

welt-samsung-ces-2016

Internt i Samsung har de noe som kalles C-Labs, kort for creative labs, der de ansatte kan få lov til å videreutvikle sine kreative ideer og forhåpentlig sette dem ut i livet. Et av tre prosjekter som ble vist fram under årets CES, var et smartbelte de har valgt å kalle Welt. I en tid der markedet nær flommes over av smartklokker og andre aktivitetsmålere du kan ha rundt håndleddet, er det nesten overraskende at ingen har lansert nettopp dette før.

Beltet kan kobles til mobilen din, der du via en medfølgende app får opplysninger om hvordan det står til med aktivitetsnivået ditt. Samt magemålet, selvfølgelig – med dette beltet går det ikke lenger an å klage på at buksene har krympet. Foreløpig er Welt på prototypstadiet, men du skal ikke se bort fra at det en dag kan kjøpes i butikken.

De to andre produktene fra C-Labs? En håndkontroll for VR-spilling, samt en smartklokke som lar deg høre den du snakker med i telefonen ved å holde fingeren i øret …

 

360-graders actionkamera fra Nikon

nikon

GoPro har fått være regjerende i markedet for såkalte action cams, at det kan synes vanskelig for konkurrenter å komme på banen. Men om noen skulle klare det, så er det kanskje noen av de virkelig store kameramerkene.

Som Nikon, som til høsten kommer med sin Keymission 360, et bittelite kamera som ikke bare filmer i 4K-kvalitet, men også klarer å fange opp alt som skjer rundt det. Slik at folk i fremtiden får oppleve sykkelvelten din i 360 grader.

 

Smartbriller som faktisk ser ut som briller

Det var visst ikke så mange som syntes det var en god idé å bruke Google Glass, som etter litt om og men ble sendt tilbake til tegnebrettet. Tanken var god, men kanskje fristet det ikke å se ut som en glasshole.

Kanskje blir det mer interessant å gå rundt med relevant informasjon på øyet, for en bedre opplevelse av en utvidet virkelighet, når det ikke ser ut som om du har på deg noe mer enn helt vanlige briller?

Det er litt av tanken bak de nye, smarte brilleglassene fra linsemaker Carl Zeiss. De er fortsatt en stund unna å være ferdigstilte, men når de er det kan de puttes inn i hvilke brilleinnfatninger som helst – slik at du kan se smart ut også med smartbriller.

 

Smarttermometer

Messegulvet på CES er fylt til randen av «smarte» ting, enten det er sko, tannbørster … eller graviditetsprøver. Ikke alt er like nødvendig eller oppriktig smart, men noen produkter kan vise seg å komme til nytte. Som dette smarte termometeret fra Withings, som tidligere har vist seg å lansere gode smartprodukter som badevekter, aktivitets- og blodtrykksmålere.

Alle som er barneforeldre kan se nytten i et termometer som raskt måler temperaturen helt nøyaktig (selv uten å stikke det både her og der), og som i tillegg kan logge resultatene for alle i familien i en egen app, om man skulle lure på noe i ettertid.

 

Dingsen for nybakte bekymringer

Apropos småbarnsforeldre og bekymringer: Med denne smarte dingsen fra Owlet i barnesengen, kan alle sove søtt uten den konstante, nær tvangsmessige sjekkingen om alt virkelig står bra til med den minste. I den vesle sokken du tar på babyen før leggetid, finner du en tilsvarende sensor som den du får festet til fingeren på sykehus.

Om hjerterytme og oksygenopptak er som normalt, kan du sove trygt – og om noe skulle skje, vil en alarm sørge for at har mulighet til å raskt sjekke om alt er som det skal være. Allerede har dingsen vært betatestet av flere tusen babyer, og ifølge produsentens video over kan den også godt mulig har reddet noen liv.

 

En personlig Segway-robot

Joda, det måtte komme: Nå skal du ikke bare kunne kjøre på en Segway, men også snakke til den. I samarbeid med Intel og Xiaomi, har Segway store planer for sin Advanced Personal Robot, som den skal kalles når den kommer på markedet mot slutten av året.

De tre selskapene jobber nå med å forbedre robotens evner til å forstå tale, gjenkjenne folk og gjenstander (også i mørket), samt å generelt sett oppføre seg bra. Etterhvert vil også flere andre utviklere kunne lage tilbehør til roboten, slik at du får tilpasset den til dine egne behov. Bare ingen skytevåpen, ok?

 

Stadig tynnere og skarpere tv-er

lg

Som vanlig er CES en skuffelse for alle som nylig har investert i en toppmoderne tv. Uansett hvor mye du har bladd opp, er det alltid noe bedre rundt neste hjørne – i dette tilfellet tv-er (og snart også dataskjermer) som er tynnere og skarpere enn noensinne, mye takket være den fremadstormende OLED-teknologien.

Og nei, 4K er ikke lenger nok – i hvert fall ikke på CES-messegulvet, som fikk besøk av et ordentlig 8K-monster.