Foto: Skjermdump / MIT

2 minutter å lese

De vil bygge verdens minste maskiner – med DNA!

Forskerne ved MIT, altså. Flinke folk.

Nylig hostet de opp en datamodell som gjør det mulig å lage tredimensjonale figurer … av DNA!

Riktignok har flere andre klart å sy sammen DNA på nye måter tidligere (teknikken kalles gjerne «DNA-origami»), men aldri før har det vært gjort med så stor kompleksitet som dette. For eksempel kan forskerne nå lage 20-sidete ikosaeder ved å sette kutte opp DNA-sekvenser i mindre komponenter, som dermed danner byggeklossene i de nye DNA-strukturene.

Heldigvis for oss har MIT også laget en video som gjør alt dette forståelig for folk flest. Vi sa de var flinke?

Som det sies i videoen: Dette er «de mest kompliserte 3D-strukturene noen sinne laget av DNA.» Å leke med byggeklosser på dette nanonivået er imponerende nok, men hva er det egentlig godt for?

Med slike ministrukturer kan man potensielt være på god vei til å lage biologiske nanomaskiner, som kan ha en rekke nytteområder. For eksempel man med denne teknologien lage små kapsler, som kan åpne og lukke seg for å levere medisin på rett sted til rett tid i kroppen.

Bioingeniør Mark Bathe ved MIT har redegjort for noen av dette i det nyeste nummeret av Nature Communications, men det er tidvis tung lesning. Det han forklarer til nettstedet io9 er kanskje litt mer lettforståelig.

– Algoritmen vi har laget gjør det mulig å designe og forutse 3D-strukturer laget av tilnærmet vilkårlige DNA-sekvenser.

Han forklarer at tidligere eksempler på DNA-origami var en svært begrensende og manuell prosess, mens man nå på enklere vis kan designe og lage mer forutsigbare elementer ved hjelp av en datamaskin.

– Å jobbe på denne nanoskalaen er svært utfordrende. I motsetning til større objekter som biler, blyanter og stoler kan vi ikke lett «se» og manipulere ting så lett. Akkurat som man gjerne vil designe et fly på en datamaskin, ettersom et fly er vanskelig og dyrt å bygge, ønsker vi å designe DNA-nanostrukturer på datamaskinen. Også de nemlig svært dyre å lage, men også veldig vanskelig å lage – i motsetning til et fly.