2 minutter å lese

Denne appen forteller deg hvilken fugl som kvitrer

Noen ganger kommer det en app du virkelig blir glad for å få inn på telefonen din.

Som fuglekvitter-appen WhatBird, som det Trondheim-baserte selskapet Ablemagic har laget i samarbeid med Miljødirektoratet og NTNU.

Akkurat som app-navnet antyder, er dette en app som kan fortelle deg hvilke fugler du hører rundt deg – en slags Shazam eller SoundHound for fuglekvitter, om du vil. Med andre ord en perfekt følgesvenn i disse stadig lysere og vårlige dager.

Skjermbilde 2016-04-26 kl. 22.42.45

– Det finnes mange applikasjoner for fuglelytting, men svært få som gir deg forslag på hva du hører rundt deg. Det er på sett og vis litt banebrytende at vi prøver dette her til lands, sier seksjonsleder for friluftslivseksjonen hos Miljødirektoratet, Terje Qvam, til NRK.no.

Allerede skal over 5000 ha lastet ned gratis-appen, som du finner både i AppStore og Google Play. Og jo flere som bruker WhatBird, dess bedre blir den, ettersom brukerne oppfordres til å laste opp sine egne opptak for å styrke databasen.

Foreløpig inneholder appen 22 av de vanligste sangfuglene våre (se oversikten nederst i saken). Disse kan du også kan lese om og høre mer fra i fugleboken som følger med appen.

Hvordan funker så fuglegjenkjenningen? Vi stakk en iPhone ut av vinduet, og trykket på «Ta opp»:

what_opptak

Etter noen sekunders lytting kom svaret: Blant fuglene som koste seg i trærne rundt huset, fantes det i hvert fall en bokfink og en dompap – pent illustrert med bilder i appen.

WhatBird skal etter sigende være ganske treffsikker allerede, men du kan selv høre gjennom ditt eget opptak og sammenlikne det med de forhåndsinnspilte eksemplene på forskjellig fuglesang.

resultat

Ifølge utvikler Marte Rye Bårdsen i Ablemagic oppsto ideen til appen på vei til jobben:

– Vi hørte fuglekvitter i nærheten av kontoret, og da dukket tanken plutselig opp – at det hadde vært kult med en app som kunne fortelle hva slags fugl det er som synger, sier hun til NRK.no.

Selskapet fikk først napp hos noen NTNU-forskere som jobber med talegjenkjenning. De tente umiddelbart på ideen, og klarte å finne en løsning for hvordan teknologien også kunne brukes til å kjenne igjen fuglelyder.

Senere fikk Ablemagic også 200.000 kroner i støtte fra Miljødirektoratet. Først og fremst fordi de håper at appen kan bidra til at flere blir nysgjerrige på hva som beveger seg ute i naturen, men også fordi direktoratet håper at teknologien senere kan brukes til å identifisere fugler fra lyttestasjoner.

[panel style=»panel-info»]
[panel-header]
Dette er fuglene som foreløpig kan finnes med WhatBird:
[/panel-header]
[panel-content]
Bjørkefink, blåmeis, bokfink, dompap, granmeis, gransanger, gulspurv, grønnfink, hagesanger, jernspurv, kjøttmeis, lauvsanger, munk, måltrost, rødstjert, svarttrost, svarthvit fluesnapper, sivspurv, svartmeis og trekryper.
[/panel-content]
[/panel]