Foto: By My Eyes

2 minutter å lese

Denne appen hjelper blinde med å se

Du skal aldri undervurdere hva blinde er i stand til å gjøre i hverdagen. Men av og til oppstår situasjoner der det hadde vært greit med et par velfungerende øyne.

Nettopp det er tanken bak den nye appen Be My Eyes, som gjør nettopp det navnet antyder: At seende kan «låne bort» øynene sine til blinde i situasjoner der de kommer til kort.

I skrivende stund har nesten 52 000 seende og 4100 blinde registrert seg – og allerede er 8100 situasjoner der blinde har behøvd hjelp blitt løst takket være appens løsning for videosamtaler mellom blinde og tilfeldige hjelpere.

Konseptet er så enkelt som det er genialt: Når en blind person støter på et problem der han eller hun kunne behøvd litt hjelp, er det bare å åpne appen og kontakte en av de mange hjelperne som står parat.

Bak appen står det København-baserte selskapet Be My Eyes stiftet av Hans Jørgen Wiberg, som selv er svaksynt. Wiberg ble ifølge Fast Company inspirert av hvordan flere synshemmede venner av ham brukte Face Time for å få hjelp av andre, og presenterte derfor Be My Eyes-ideen under en Startup Weekend i Danmark i april 2012.

– Med Face Time kan du ikke kontakte en tilfeldig hjelper. Det er derfor jeg kom på ideen om å lage en gruppe frivillige som lett kan svare på et spørsmål når de har tid – og om de ikke har det, kan alltids noen andre gjøre det, sier Wiberg til nettsiden.

– Det er mitt håp om at når folk kan hjelpe hverandre i et onlinesamfunn, så kan Be My Eyes utgjøre en stor forskjell i hverdagen til blinde over hele verden, sier Wiberg på selskapets hjemmeside.

Appen er nå lansert på iPhone – med flere plattformer (som Android) rundt hjørnet. At det er iPhone som ble først ut, er imidlertid ikke tilfeldig.

– Slik vi forstår det, bruker en klar majoritet av blinde smarttelefonbrukere iPhone – i Europa er det nesten eksklusivt. iOS har hatt tilgjengelighetsfunksjoner for blinde helt siden iOS 3, som ble lansert på iPhone 3GS i 2009 – og siden den gang er det bare blitt bedre, sier medgründer Thelle Kristensen til Fast Company.

Selve appen har et enkelt grensesnitt - det er i all hovedsak en videosamtale som blir satt i gang. Brukerne får også poeng for utførte "oppdrag". Foto: Be My Eyes
Selve appen har et enkelt grensesnitt – det er i all hovedsak en videosamtale som blir satt i gang. Brukerne får også poeng for utførte «oppdrag». Foto: Be My Eyes

Selv installerte vi appen i løpet av helgen, men ennå har ikke telefonen pepet med forespørsel om synshjelp. Men når den gjør det, står vi parat til å hjelpe – enten det gjelder spørsmål om en utløpsdato, et veiskilt eller hvilket bilde som vises på en dataskjerm.

Be My Eyes kan lastes ned i App Store.