4 minutter å lese

Denne mobilen har to skjermer – men er det noe tess?

Vi har gjort det alle sammen: Sjekket telefonen, bare for å innse at du nettopp gjorde det.

Hver dag låser en vanlig mobilbruker opp telefonen sin 110 ganger i snitt, ifølge app-produsenten Locket. Men de mest aktive nøyer seg ikke med det: På det meste, som gjerne er på kveldstid, sjekkes telefonen gjerne så ofte som hvert sjette eller sjuende minutt – hos noen går det så langt at de låser opp telefonen hele 900 ganger i løpet av en dag.

Da kan det være greit å ha en enkel måte å låse opp telefonen, så du ikke kaster bort for mye tid. Det hjelper for eksempel litt med enkle kodeløsninger som på Android, eller med fingeravtrykkleseren på iPhone.

Men hva om du slapp å låse opp telefonen i det hele tatt? Det er en av de store fordelene med den nye telefonen YotaPhone 2, som har hele to skjermer.

Den ene er en vanlig skjerm, slik vi alle har på smarttelefonene våre. Ettersom skjermen er det som trekker mest strøm på alle smarttelefoner, kan den heller ikke her være tent hele tiden (det er en grunn til at skjermene blir mørke etter bare noen få sekunder uten bruk).

Om du snur telefonen, finner du derimot en skjerm nummer to. Og det er her YotaPhone 2 virkelig skiller seg fra mengden: Skjermen er drevet av såkalt e-blekk, slik du gjerne finner på ebok-lesere, og kan dermed være skrudd på hele tiden uten at du tapper telefonen for strøm.

Som mobilnavnet tilsier, er dette den andre telefonen fra den russiske produsenten Yota Devices. Men der den forrige modellen hadde et svært begrenset bruksområde for den bakre skjermen, er det i YotaPhone 2 langt mer du kan bruke den til.

Teknonettstedet Engadget har testet telefonen i noen dager, og er svært fornøyde med det som beskrives som «den mest interessante smarttelefonen de har brukt.»

I vanlig bruk er YotaPhone 2 en helt normalt god Android-telefon, med bra ytelse og vissnok en helt nydelig AMOLED-hovedskjerm.

Men så snur du telefonen, og der finner du en 4.7-tommers skjerm, med en oppløsning på 960×540, som kan vise 16 forskjellige gråtoner med en oppløsning på 235ppi. Det er litt mer enn en annengenerasjons Kindle Paperwhite, om det sier deg noe.

Det er altså ikke på den bakre skjermen at du vil bruke mest tid på å se på bilder eller videoer (selv om det er fullt mulig), men bare det at du nå faktisk kan det er en rimelig stor utvikling fra førstemodellen. Selv om du for det meste vil bruke bakskjermen til mer tekstrelaterte oppgaver, kan du faktisk speile hele frontskjermen til bakskjermen, og bruke telefonen som normalt.

Det kommer for eksempel bra med når du begynner å gå tom for strøm. Om du bare har 15 prosent batteri igjen, kan du fortsatt bruke telefonen i åtte og en halv time med den svært batteribesparende bakskjermen.

Mer praktisk er det nok at du med bakskjermen kan sjekke status på en rekke apps – samt klokka, meldinger, epost og så videre – uten å måtte låse opp skjermen. Skjermen kan og bør låses, så ikke uvedkommende har full tilgang på telefonen om du skulle miste den, men du kan selv velge hvilke apps som alltid skal være åpne og aktive på bakskjermen.

Og, for ikke å glemme: Om du er glad i å lese e-bøker, er telefonen helt genial. Du kan lese i timesvis, på en mer behagelig skjerm (ikke ulikt Kindle-lesebrettene), uten å samtidig tappe telefonen din for strøm.

Foreløpig kan den nylig lanserte YotaPhone 2 bare bestilles fra Yotas nettsider – det virker heller ikke som om Norge er et av landene den kan bestilles til. Relativt dyr er den også – i England koster den 555 pund, som utgjør rundt 6200 norske kroner.

Telefonen er, som Engadget skriver i sin omfattende anmeldelse, ikke uten feil: Blant annet kunne formfaktoren vært bedre for bruk av begge skjermene, og den er dessuten kanskje litt for dyr og sær til å virkelig slå gjennom i massemarkedet. Men skal du ha en telefon som gjør at du skiller deg ut, behøver du ikke lete stort lengre.

Selv håper vi at også andre telefonfabrikanter kunne latt seg inspirere av denne teknologien, og kanskje også videreutvikle den. Skulle gjerne hatt en enorm ebok-leser bakpå min iPhone 6 Plus, må jeg innrømme.