4 minutter å lese

Derfor vil du elske iPhone 7 Plus-kameraet

Apple har endelig lansert iPhone 7 – og nok en gang står valget mellom iPhone 7 og «storebror» iPhone 7 Plus.

Mye er likt på innsiden av de to telefonene, men iPhone 7 Plus kan skilte med et par ekstra herligheter: Større batteri- og minnekapasitet, samt et mer avansert kamera.

To avanserte kameraer, faktisk … og sjansene er store for at det nettopp disse som vil få deg til å elske iPhone 7 Plus:

Bestill iPhone 7 med SWAP!
Bestill iPhone 7 Plus med SWAP!

kameraer_b

Telefonen tar deg tettere på ting

Takket være de to kameraene på baksiden av iPhone 7 Plus, åpner det seg en rekke nye muligheter når du skal ta bilde av noe.

Forskjellen på de to kameraene ligger først og fremst i hvor stor brennvidde de forskjellige objektivene har (altså hvor langt det er «zoomet inn», for å si det på godt norsk). Det første kameraet, som er det samme på «lillebror» iPhone 7, har en brennvidde som (målt i forhold til 35mm-formatet) tilsvarer 28mm, med en blenderåpning på f/1,8.

Det andre kameraet har derimot en brennvidde tilsvarende 56mm, altså dobbelt så stort som førstekameraet. Enkelt forklart betyr dette at du ved å bruke sekundærkameraet kommer dobbelt så tett på det du skal ta bilde av, uten at du må bruke digital zoom (som på andre mobiltelefoner).

Resultatet er sylskarpe bilder som kommer tettere på motivet, uten noe forringelse i bildekvaliteten (men merk deg at det ikke er noe optisk bildestabilisering på sekundærkameraet, slik du finner på primærkameraet).

zoomx2

Imponerer også med digitalzoom

Om ikke 2x er nok, tillater telefonen at du kan zoome inn hele 10x, men da overtar altså digitalzoomen. Dette er naturlig nok ikke helt ideelt om du vil ha best mulig bildekvalitet – men vi blir likevel overrasket over graden av detaljer kameraet klarer å vise frem selv på maks zoom-nivå.

Du veksler enkelt mellom de to zoomnivåene ved å trykke på den runde 1x/2x-knappen. Om du derimot holder denne inne, vil det dukke opp en liten «slider» som lar deg zoome inn så langt du ønsker.

zoom10

Som et resultat av at objektivet på sekundærkameraet har større brennvidde, har det også en annen lyssensitivitet enn hovedkameraet – rettere sagt en mindre blenderåpning, tilsvarende f/2,8.

DinSide har gått litt nærmere etter i sømmene hva det medfører i praksis at hovedkameraet slipper inn nesten 2,5 ganger så mye lys som sekundærkameraet, og har blant annet funnet ut at 2x-zoomen automatisk byttes fra optisk til digital zoom i mørkere omgivelser.

Tar imponerende portrettbilder

En annen funksjon som raskt kan vise seg å bli populær, er den nye portrettmodusen – som du bare finner på iPhone 7 Plus, og ikke på den mindre modellen. Foreløpig er en tidlig (og smått uferdig) versjon av funksjonen tilgjengelig i betaen av iOS 10.1, en fremtidig oppdatering som slippes i løpet av høsten.

I portrettmodusen tas begge kameraene i bruk samtidig, for å gi en dybdeeffekt vi ellers nesten bare finner på mye mer avanserte speilreflekskameraer. Når du aktiverer modusen ved å sveipe til siden i kamera-appen, vil personen du tar bilde av stråle i fokuset – mens alt annet i bakgrunnen kjøres overdrevent ut av fokus.

mikael

Hvor effektiv modusen er for å fremheve den du tar bilde av, og nedtone det som skjer i bakgrunnen, er lett å se ved å sammenligne de to bildene som lagres – ett med og ett uten «filteret».

mikael

Det at portrett-modusen foreløpig bare er i beta, betyr også at den ikke er helt perfekt. Ettersom sammensyingen av det som i praksis er to bilder skjer digitalt, basert på hva telefonen oppfatter å være i forgrunnen og i bakgrunnen, kan det skje enkelte glipper.

Som regel fungerer det veldig greit å ta portrettbilder av ansikter, kameraet identifiserer og justerer stort sett effekten uten problemer. Noen ganger kan det imidlertid oppstå små uregelmessigheter i bildene, se for eksempel rundt kinnet i bildet over.

Vi har også sett at portrettfunksjonen har slitt litt når folk med briller skal portretteres (samt når det er noe annet enn ansikter som skal avbildes), men vi tipper disse skjønnhetsfeilene slipes bort når den endelige versjonen er ute hos folk flest.

blomst

Svært gode bilder

Det er mange flere detaljer av teknisk art som kan ramses opp, men det viktigste er tross alt at du selv får tatt bilder du er godt fornøyd med.

Med iPhone 7 Plus er sjansene for at du får tatt et godt bilde svært gode. Ikke bare takket være de imponerende kvalitetene i selve kameraet, samt de innebygde funksjonene som drar nytte av disse på nye, spennende måter – men også fordi du med et stort batteri alltid har nok strøm til å ta masse bilder og videoer gjennom hele dagen.

Og ikke minst: En stor og sylskarp skjerm som yter bildene dine full rettferdighet.

Bestill iPhone 7 med SWAP!
Bestill iPhone 7 Plus med SWAP!

Klikk på bildet under for å se et fulloppløst foto fra iPhone 7 Plus:

img_0070