Foto: Mikael Lunde

3 minutter å lese

– Det føles som jeg ikke er meg selv, sier Vår Åsen. Møt cosplayerne!

– Jeg elsker det å kunne lage et kostyme og se en karakter komme til live: Å være en annen for en dag, sier Vår Åsen. Hun går utkledd som dryaden Soraka fra spillet «League of Legends». Spillfiguren er inspirert av skogsnymfene i gresk mytologi.

Åsen en av mange titalls, om ikke flere hundre deltagere på SpillExpo i Norges Varemesse som har laget et cosplay for anledningen. Noen er satt sammen på noen timer, andre – som Åsens – ligger det flere måneders arbeid bak.

Vår Åsen og Ragnhild Heill på SpillExpo.
Cosplayerne Vår Åsen og Ragnhild Sofie Heill på SpillExpo.

Felles har de at de deltar i en kultur som ser en eksplosiv vekst i Norge akkurat nå. Ifølge Åsen og andre cosplayere på SpillExpo, teller miljøet i Norge nå tusenvis av folk. Det er til og med flere folkehøgskoler som tilbyr egne cosplay-linjer, der en gjennom ett år kan lære håndverket og delta i kulturen. SpillExpo er bare én av mange messer (eller «cons») der de får vist seg frem.

– Spiller du selv, da?

– Ja, ja. Jeg er en stor nerd, jeg elsker anime og spill, sier Åsen, som har drevet med cosplay aktivt i fire år. Når hun kler seg opp, er det som å ta et steg til siden fra hverdagen.

– Det føles nesten som jeg ikke er meg selv. Jeg blir mer selvsikker – en annen person. Ofte er det på et con at en kler seg ut, og der er folk åpne og aksepterende, og kommer bort for å ta bilder med deg. Det er en god følelse, sier hun.

Også i SpillExpos offisielle cosplay-konkurranse neste dag har hun et kostyme fra «League of Legends», da som figuren Ahri (toppbildet).

Miriam Johansen vant cosplay-konkurransen på SpillExpo søndag. Hun brukte fire måneder på å lage kostymet, en Death Knight fra «World of Warcraft». Se bildene fra konkurransen her. Foto: Mikael Lunde / Link.no.
Miriam Johansen vant cosplay-konkurransen på SpillExpo søndag. Hun brukte fire måneder på å lage kostymet, fra «World of Warcraft». Se bildene fra konkurransen her. Foto: Mikael Lunde / Link.no.

Også venninnen Ragnhild Sofie Heill har funnet inspirasjonen for sitt cosplay i «League of Legends». Det skal vise seg å være en gjenganger blant mange på messen, med et eget «LoL»-inspirert cosplay-show lørdag kveld. På søndagen følger det en offisiell cosplay-konkurranse med gjeve premier.

Nivået er høyt.

Heill er elev på cosplay-linjen på Namdals folkehøgskole, i Trøndelag. Forrige skoleår var Namdals først ute i landet med å innføre en slik utdanning, men allerede har flere andre fulgt etter.

– Folk begynner vel å føle seg mer vel med det, det er en mer og mer akseptert hobby. Spillmiljøet vokser, og en ser at cosplay faktisk er noe som andre også driver med, sier Heill – selv utkledd som figuren Lux.

Ragnhild Sofie Heill som «LoL»-figuren Lux. Foto: Mikael Lunde / Link.no
Ragnhild Sofie Heill som «LoL»-figuren Lux. Foto: Mikael Lunde / Link.no

Kostymene er iøynefallende, og tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Men likevel, selv her, ikke alltid av den positive sorten.

– Det er mange som snikfotograferer, som ikke skjønner at de må spørre, sier Åsen.

Jentene beskriver folk som står noen meter unna med kameraet på magen, og prøver å late som ingenting mens de åpenbart tar bilder av dem.

– Det er litt ekkelt. Vi aner ikke hvem de er, sier Heill.

Vil du ha et bilde? Ta mot til deg, og gå bort og spør. Så stiller de fleste cosplayere mer enn gjerne opp:

cp1
Cecilie Gundersen og Melanie Winther har også hentet inspirasjon fra «League of Legends». Klikk linkene for å se cosplay-sidene deres på Facebook. Foto: Mikael Lunde / Link.no.