5 minutter å lese

Dette er de tøffeste smartklokkene på vei

Smartklokkene kommer – enten du vil ha en eller ei. Det ble spesielt klart for oss etter å ha sett hva de store elektronikkselskapene valgte å vise fram på mobilmessa MWC i Barcelona tidligere denne måneden: Overalt var det smartklokker, små som store.

Som med mobiltelefoner er det også med smartklokker stor forskjell på modellene. Noen er kanskje helt ålreite og midt på treet, andre skiller seg ut med kvaliteter vi godt kan tenke oss å bære på armen.

Her er noen av smartklokkene vi har mest tro på i tiden som kommer:

 

LG Watch Urbane / LG Watch Urbane LTE

 

LG_WATCH_URBANE

En av produsentene som fikk mest oppmerksomhet på MWC, var LG og deres smartklokke Watch Urbane. Den Android Wear-baserte klokka er åpenbart rettet mot de mer luksusorienterte kjøperne, med en urkasse i stål og en ordentlig lærrem – et stort steg vekk fra fjorårets mer sporty LG G Watch R.

Skjermen en 320×320 piksler stor OLED-skjerm, med en 1.2 GHz Snapdragon-prosessor og 4 GB internminne. Når den kommer i salg i løpet av de neste månedene, kan du velge mellom sølv eller gull.Dessverre vil vi ikke få like god tilgang på storebroren og den (i våre øyne hakket tøffere) Watch Urbane LTE, som også ble vist fram på messa – men i første omgang bare vil bli solgt i Sør-Korea.

lg_lte

Denne modellen har som navnet antyder også innebygget 4G, noe som gjør at du kan ringe rett fra håndleddet uten å måtte ha med mobiltelefonen.

Her er også operativsystemet et helt annet: I stedet for Android Wear baserer klokka seg på LG Wearable Platform, som også brukes i selskapets smart-tver. Dermed har LG også kunne leke seg med mer fantasifulle funksjoner, som for eksempel at klokka skal kunne fortelle deg hvor effektivt golfslaget ditt var …

 

Huawei Watch

hua

Den kinesiske mobilprodusenten Huawei har på få år kjempet seg helt opp i toppen blant produsentene av smarttelefoner. Men de har ikke tenkt å stoppe der, og lanserte derfor sin første smartklokke med brask og bram på MWC-messa.

Skal vi dømme ut fra reaksjonene klokka møtte, kan det godt være at kineserne er inne på noe. Deres designfilosofi falt i hvert fall i god jord hos de av oss som mener at en smartklokke ikke nødvendigvis må se så veldig annerledes ut enn tradisjonelle armbåndsur. Med et rundt 42-millimeters klokkehus i metall (gull, sølv eller svart), samt et utvalg klokkereimer i både metall og skinn, er dette åpenbart en smartklokke som ikke lyser smartklokke.

Under det ripefrie safirglasset finner vi et Android Wear-operativsystem, som tillater brukeren å sjekke epost, lese tekstmeldinger, sjekke aktivitetsnivå og gangavstand, samt andre enkle oppgaver gjennom dagen. Klokka anslås å koste mellom 300 og 350 euro (gullversjonen er dyrest) når den lanseres i juni – her kan du se en litt cheesy markedsføringsvideo der klokka blir presentert nærmere.

 

Pebble Time / Pebble Time Steel

peb

I andre enden av smartklokkedesign-skalaen finner du Pebble Time, som er for folk som ikke er redde for å skjule at de har en digital dings rundt håndleddet.

Når det er sagt, er likevel Pebble Time den mest attraktive modellen hittil fra produsenten som til nå er blitt kjent for sine stadig mer avanserte armbåndsdingser for måling av fysisk aktivitet og denslags.

Basert på mottakelsen Pebble Time har fått på Kickstarter-kampanjen tidligere i år, er det heller ingen tvil om at dette er et produkt folk vil ha: Aldri før har en høyere sum blitt oppnådd på folkefinansieringstjenesten enn de over 20 millioner dollarne de nesten 80.000 kjøperne vil bla opp med – en grei dobling av forrige Pebble-rekord.

Med en fargeskjerm som ikke nødvendigvis sluker strøm takket være e-blekk-teknologien, samt en mindre og nettere formfaktor, er dette en praktisk smartklokke som kan vare opptil sju dager på en lading. Det er langt mer enn konkurrentene, som sjelden strekker seg lengre enn to dager.

Og om du vil ha en mer eksklusiv utførelse, kommer også Pebble Time Steel i svart, sølv eller gull – ifølge produsenten med en enda bedre batteritid på opptil ti dager. Denne modellen vil også ha reimer i både metall og lær – og disse kan utstyres med ekstratilbehør som GPS- eller hjertesensorer.

I tillegg har klokka en lang rekke tredjepartsprogrammer tilgjengelig, gorilla-glass for større ripesikring, en innebygget mikrofon for korte talebeskjeder, samt at den er vanntett. Pebble Time kommer til sommeren, og vil koste 200 dollar for den vanlige versjonen og 300 for stålversjonen.

 

Apple Watch

aw

Ok, vi kommer ikke utenom Apple Watch – som i manges øyne er selve primus motor for den potensielt uunngåelige smartklokkerevolusjonen.

Apples første steg inn i smartklokkeverdenen skjer den 24. april, men da bare i USA (vi har ennå ikke noe eksakt dato for norsk lansering). Det vil da være mulig å velge mellom tre forskjellige modeller: Sportsutgaven i grå eller sølv aluminium; standardversjonen i polert eller svart stål – og ikke minst luksusmodellen i 18-karats gull.

Det er kanskje unødvendig å påpeke at sistnevnte, med en utsalgspris på opptil 17.000 dollar (!), neppe blir å finne på mange norske håndledd. Med startpriser fra 349 dollar på sportversjonen og 549 dollar for standardversjonen, er imidlertid sjansen langt større for at vi får se stadig flere folk bære rundt på en Apple Watch i tiden etter lanseringen.

De vil da kunne bruke de allerede mange og etterhvert stadig flere appene som er tilgjengelig for klokka, som du kontrollerer med den vesle «digitalkronen» på siden av skjermen.

 

I tillegg til modellene over, er det selvsagt mye annet spennede som kommer fra mange andre fabrikanter – alt fra etablerte teknologiselskaper som Samsung, Sony og Asus til mer tradisjonelle klokkefabrikanter som Tag Heuer.

Sistnevnte har inngått en avtale med Intel og Google om å lage en smartklokke som etter ryktene skal ligne på en klassisk Tag Heuer Carrera, og som folk «ikke umiddelbart vil se er en smartklokke».

mot

Og for dem som ikke helt vil gi slipp på sitt kjære analoge ur, kommer det også smarttilbehør til disse. For eksempel Montblancs digitalreim med det litt knotete navnet TimeWalker Urban Speed e-Strap – en reim med en monokrom OLED-skjerm som kan koble seg til telefonen din via bluetooth for å vise samtaler, tekstmeldinger og notifikasjoner. Alt til den «nette» sum av 3750 dollar.

For et litt rimeligere produkt med samme funksjonalitet, har produsenten Kairos lansert sine T-Band med forskjellige skjermtyper i reimer som kan brukes til å gjøre de fleste analoge klokker om til smartklokker.