2 minutter å lese

Dette er svenskenes drømmehus – crowdsourcet fra 200 millioner nettklikk

Hvordan ser egentlig det perfekte huset ut?

Det kommer vel helt an på hvem du spør – vi har alle våre preferanser, også når det kommer til bolig. Men om du går på en hvilken som helst boligvisning om dagen, vil du raskt merke at du sjelden er alene om å ville bo på akkurat det stedet du skulle ønske (noe de spinnville budrundene også gjenspeiler).

Men hvor skulle man begynt om man virkelig ville bygge den perfekte boligen for flest mulig folk?

Vel, arkitektene i Stockholm-baserte Tham & Videgård trengte i hvert fall ikke stikke fingrene i været og synse da de gikk i gang med oppdraget for nettsiden Hemnet – Sveriges svar på Finn.no.

Arkitektfirmaet analyserte nemlig søkedataene til rundt to millioner svensker, rundt en femtedel av landets befolkning, for å designe det de selv omtaler som «en ny type demokratisk aritektur» i det som skulle hete HemnetHemmet.

Blant informasjonen de fikk tilgang på fra de rundt 200 millioner klikkene Hemnet-surferne hadde utført på 86.000 eiendommer til salgs mellom januar og oktober 2014, var blant annet ønsket størrelse, antall rom, farge på overflater og mye, mye mer.

Basert på de mest populære ønskene på en rekke områder, kombinert med dyp respekt for svenske designprinsipper, kunne deretter arkitektene omdanne digitale ett-tall og nuller til de fysiske materialene som til sammen skulle utgjøre «drømmehuset».

Man skulle kanskje kunne tro at når man destillerer mange millioner drømmer ned til et minste felles multiplum, forsvinner mange av de individuelle drømmene som gjør noe unikt?

Skal vi drømme ut fra husets plantegninger og arkitektskisser, virker det imidlertid ikke så avskrekkende å skulle bo i den 120 kvadratmeter store eneboligen.

Blant annet har kjøkkenet fått en imponerende takhøyde, og takterrassen som dekker hele toppen av huset er tilbaketrukket og fin. Legger du til tre soverom, mange og store vinduer – også i taket – og en liten hage, er det neppe langt fra husdrømmen til en og annen svenske. Og nordmann?

Om huset faktisk blir noe av får vi kanskje se i løpet av 2016, litt avhengig av hvor mange som faktisk bestiller det når det snart legges ut for salg.