4 minutter å lese

Dette programmet gjetter alderen din fra et bilde – vi setter det på prøve!

Da Microsoft på onsdag i det stille lanserte tjenesten How-Old.net, ble det raskt lagt merke til. Her kunne man nemlig laste opp et bilde av seg selv – for å deretter la programmet på nærmest magisk vis gjette både alder og kjønn.

Du har garantert allerede sett bildene på Facebook eller Instagram, der folk enten er imponerte over treffsikkerheten – eventuelt jubler eller fortviler om resultatet er feil, avhengig av hvilken vei avviket går …

Skal vi tro de Microsoft-ingeniørene bak, Corom Thompson og Santosh Balasubramanian, tok det faktisk bare en dag å slenge sammen det hele.

De to har blogget om hvordan prosjektet ble til, og kan avsløre at de aldri hadde trodd at reaksjonen skulle bli så massiv da de spurte noen venner om å teste ut tjenesten – de forventet kanskje 50 brukere.

På to dager har How-Old.net i stedet blitt likt nesten en million ganger på Facebook og delt 90.000 ganger på Twitter. Og det er bare lenken til hjemmesiden, vi tør knapt tenke på antallet skjermbilder som allerede har rukket å sirkulere.

Men hvordan funker det hele, egentlig?

Ansiktsgjenkjenningen er en del av Microsofts nye samling av gjenkjennelsesteknologi kalt Project Oxford – du kan se en demo av teknologien her. Microsoft sysler med flere former for slik maskinbasert gjenkjenning, noe de to ingeniørene forklarer i nærmere detalj i bloggposten sin.

Ok, nok om alt som foregår under panseret – la oss heller se hvor nøyaktig denne teknologien er på et knippe kjente fjes?

Vi begynner med Tore Sagen. Ikke helt treff, kanskje – med mindre han juger på alderen?

sagen

At ansiktsgjenkjenningen bommer med nesten ti år på Olav Thon er også innafor – vi var heller ikke klar over at han faktisk er 91 år gammel.

thon

At Sinnataggen er 35 år, er vi imidlertid ikke helt sikre på hvordan vi skal ta – selve statuen er snart 90 år. Kanskje dette er det endelig beviset på at små babyer ikke bare er søte … men også kan se ut som gamle menn?

sinna

La oss så se på en gjeng eldre banditter …

olsensr

… og sammenligne med litt yngre banditter. Vel, gjettingen på alder kan vi si står til godkjent – men kanskje ikke kjønnene?

olsenjr

Mens vi er inne på det med aldersforskjeller. Pelle så alltid litt eldre ut enn Proffen. Men Proffen kan altså trøste seg med at han har en 56 år gammel dame som øre.

pelle

At det ikke er så lett å juge på alderen, kan åpenbart gå begge veier. Espen Eckbos parodifigur Ove Hoff skal etter sigende være en usikker 15-åring i stemmeskiftet – men egentlig ser han altså ut som om han er 57 år.

ovehoff

At programmet ikke lar seg lure, ser vi helt tydelig når vi lar det gjette på alderen til den opprinnelige Karate Kid. I filmen skulle han liksom være ungdom – men svært få trodde på at skuespiller Ralph Macchio faktisk var 22 år da de spilte inn. Eller var han kanskje 37 år?

karate

«… jeg er sju-og-tjue år og fortsatt like langt på vei,» rappet OnklP i «Glir forbi». Juger han på alderen, mon tro?

onklp2

En annen artist vi trodde var yngre, er Kygo:

kygo

Men tilbake til det å kle seg ut: Noen som er flink til det, er «Karl Johan»-gutta Erik Solbakken og Hasse Hope. Bare en av dem ble gjenkjent her (er det barten, Hasse?), mens Erik er … eldre enn vi trodde.

kajlj

Selv om Erik klarer å lure seg til en eldre alder som gammel dame, gjennomskuer programmet kjønnet hans. Og fortsatt klarer ikke algoritmen å plukke opp at Hasse er et menneske.

karlj

Apropos kjønn: Great Garlic Girls kan det å kle seg ut som damer.

garlic

… men, som Thomas Seltzer her viser: Det er ikke bare det at man har på sminke som er avgjørende for om du tolkes som mann eller dame.

seltz

Kong Harald ble visst tidlig far:

konge

Vi tok bare mennene i monarkiet over her – vi er generelt lite glade i å påpeke alderen til damer (vi har da lært et og annet om folkeskikk).

Men det må da gå an å påpeke eksempler på damer som holder seg evigunge, som Åse Kleveland?

k

For ikke å snakke om Banjo-Kari:

banjo

… og så, til slutt: Den som sier at trening gjør at man ser yngre ut, kan med god samvittighet nå ta seg en bolle.

aksel