4 minutter å lese

Dette vet vi om 5G – fremtidens superraske mobilnett

Da 3G kom litt utpå 2000-tallet, ble det mulig å surfe på nettet med mobilen uten å samtidig rive av seg håret.

Med 4G ble det attraktivt: Da kom hastigheten opp på nivå med bredbåndet hjemme – og vel så det.

Farten fortsetter å øke, med 4G+ og 4G++ … men nå står enda en ny generasjon mobiltelefoni snart på trappene.

De kommende årene skal 5G-teknologien settes på prøve. Tidlig på 2020-tallet kan du være i gang med å surfe på supernettet.

Så hva kan vi egentlig vente oss denne gangen? Det vil i alle fall gå svært raskt unna.

Minst 1 Gbps – kanskje 10

5G – altså femte generasjon mobilnettverk – blir kjappere enn noe vi har opplevd til nå. Et av kravene som er stilt av mobiloperatørenes internasjonale interesseorganisasjon, GSMA, er at enheter innenfor dekning skal oppnå hastigheter på mellom 1 og 10 Gbps.

Det er en mangedobling av dagens nett – og det er snakk om praktisk, ikke teoretisk, topphastighet her. Med andre ord hva du faktisk får, og ikke kan få under ideelle omstendigheter.

Til sammenligning opplevde Telenor-kunder i snitt en hastighet på 52,91 Mbit/s i 4. kvartal 2016, som var klart raskest i Norge.

fort

Kanskje viktigere er det imidlertid at nettet får økt kapasitet. 5G legger til rette for mer trafikk, like mye som større hastighet. 

Dette er for så vidt to sider av samme sak, men det er likevel en viktig distinksjon. Vi må nemlig ta høyde for en dramatisk økning i antall enheter som er koblet på, og som vil kreve lynkjapt nett – samtidig.

Tingenes internett kommer for fullt, med alt fra smarte klær og klokker, til selvkjørende biler. Og sistnevnte gjør det vel ganske selvforklarende hvorfor tilkoblingen ikke bør være hakkete.

Å ha millioner av dingser på nett – mange av dem flere tonn tunge, og i bevegelse – vil kreve godt signal og rask responstid.

Les også: Eksperter spår: Dette blir de 5 store teknologitrendene i 2017

Pilotsystemene for 5G vil teste ut tekniske løsninger som forbereder oss på denne fremtiden, og utforske hvordan teknologien åpner for nye muligheter innen områder som er litt på siden av det en kanskje tradisjonelt forbinder med telefoni. For eksempel helse, bilindustri og energi.

Utvidet virkelighet – og andre nye muligheter

Større hastighet og kapasitet vil la deg bruke mobilen på helt nye måter. Da også i kombinasjon med andre «gadgets», som VR- og AR-briller – det er for eksempel  ikke vanskelig å se for seg at vi vil få strømme VR-opplevelser i god kvalitet.

Kanskje vi kan følge direktesendte drone-løp i førsteperson, for eksempel …

Les også: Fra null-G til 5G – mobilen gjennom 50 år!

Vel så spennende er AR – altså augmented reality, eller utvidet virkelighet. Denne teknologien kan – i forlengelsen av «Pokémon GO» – få den digitale og den virkelige verden til å smelte mer eller mindre fullstendig sammen. AR henter det digitale tilbake inn i dine fysiske omgivelser. 

– Disse teknologiene har en rekke potensielle bruksområder innen underholdning (f.eks. gaming), men også mer praktiske scenarier som industri eller medisin, og kan forlenges til mange bærbare teknologier («wearables»). For eksempel kan en kirurg utføre en operasjon via en robot på den andre siden av verden, skrev GSMA i en rapport (pdf) allerede i desember 2014.

De påpeker for øvrig at dette selvsagt forutsetter at annen teknologi, som sensorer og AR-briller, også er tilstrekkelig utviklet på samme tidspunkt.

Hvilke andre nye, interaktive opplevelser vi vil få oppleve – og ta med oss utenfor hjemmet – er det egentlig bare fantasien som setter grenser for.

På mobilmessen MWC i Barcelona i fjor, fikk vi demonstrert 5G-teknologi som Nokia arbeider på. De ba oss se for oss 40 000 fotballfans på en fullstappet stadion: Med 5G kan alle få opp perspektivet til hver av spillerne nede på banen, via mobilen – mens kampen holder på. Det vil kreve enormt med kapasitet – slik 5G kan gi.

Bildene kan overføres mer eller mindre uten noen forsinkelse:

4g_vs_5g
Her slipper vi en ball på Nokias stand på MWC 2016. Telefonene til høyre (med 5G) viser bildet umiddelbart, mens de til venstre (4G) har en liten forsinkelse.

Snart i gang med testing

I tiden fremover vil vi snart se at 5G-teknologien blir testet ut i praksis, før den kan settes ut i livet. De første testene kan vi få se allerede i år, skal vi tro Bjørn Taale Sandberg, forskningsdirektør i Telenor.

– Gjennom en rekke piloter og tester skal 5G-teknologien for alvor prøves ut i 2017. Målet er å komme betydelig nærmere en kommersiell lansering, har Sandberg tidligere sagt til Link.no.

En slik lansering er likevel fortsatt noen år unna, først etter 2020.