5 minutter å lese

Disse appene imponerte oss mest i 2015

Nå som 2015 er ved veis ende, er det fristende å rette blikket fremover mot alle de spennende innovasjonene som garantert vil dukke opp på mobilene våre i 2016.

Det er likevel mange apper vi ikke så lett glemmer fra 2015. La oss derfor kikke oss litt tilbake over skulderen … eller rettere sagt ned på mobilskjermen, ettersom det er der vi fortsatt kan finne disse appene som altså ikke er blitt avinstallert:

peri

Periscope

Det går kjapt i mobilverden. For et år siden var det for eksempel svært få som drev på med livestreaming av video – i hvert fall fra mobilen. I våres kom imidlertid de to appene Periscope og Meerkat, og ting ble snudd helt på hodet. Med disse kunne hvem som helst med svært enkle grep streame hva som helst til alle som vil se.

Aller mest markerte kanskje Twitter-utviklede Periscope seg, nettopp på grunn av distribusjonen koblingen til Twitter ga. Periscope ble nylig kåret til årets app av Apple – nå blir det spennende å se hvordan livestreaming fra mobil tar seg videre opp i 2016, godt hjulpet av YouTube som nå også er tungt inne på banen.

Periscope er gratis og finnes til iOS og Android.

 

vipps-topp

Vipps

Det er ikke mange app-utviklere som kan skryte av å ha innført et helt nytt ord i det norske språk – slik DNB trygt kan sies å ha gjort med Vipps da appen ble lansert før sommeren. Godt hjulpet av en massiv markedsføringskampanje, er det ikke lenger like kleint å si at du «vippser» en liten sum til kompisen din som har lagt ut for kinobilletten. Det finnes flere gode konkurrenter på markedet (som MobilePay) men ikke alle har fått et like godt grep på norske mobilbrukere på så kort tid som nettopp Vipps.

Vipps er gratis og finnes til iOS, Android og Windows Phone.

 

Fallout Shelter

Store deler av sommerferien ble brukt til å sørge for at alle bunkersbeboerne hadde det bra i Fallout Shelter. Passende nok, som en oppvarming til «storebror» Fallout 4 (som nok har stjålet sin skjerv med tid fra mange av oss gjennom juletiden). Vi må innrømme at det opplevdes som at det tok litt for kort tid å mestre Vault-Tec-livet … men om vi skulle regnet på det i faktiske antall timer og dager, er det kanskje greit at spillet ikke lenger besøkes like flittig?

Fallout Shelter er gratis og finnes til iOS og Android.

 

googlephotos

Google Foto

Det er ikke lenger så veldig revolusjonerende med apper som tar vare på bildene dine for deg – det er noe også Telenors egen Min Sky gjør med glans. Men det er spesielt to ting ved Googles nylanserte Foto-app som gjør den verdt å nevne, utover det at den faktisk gir deg gratis lagring for alle dine bilder og videoer så lenge du ikke har for høye krav om lagringskvalitet. For det første er søket noe av det aller mest imponerende vi har sett i et slikt program, der du for eksempel kan søke på gjenstander, omgivelser eller folk på et bilde – bildene sorteres også baserte på smarte valg. For det andre lager appen automatisk animerte GIFer, fine kollasjer og tonesatte videominner av bildene som automatisk blir lastet opp fra mobilen din. Under panseret finner vi en stadig smartere kunstig intelligens, som vi håper tar godt hånd om bildene våre på en forsvarlig måte også i 2016.

Google Foto er gratis og finnes til iOS og Android.

 

skilt

Google Oversetter

Apropos kunstig intelligens og Google: Har du prøvd oversettelsesappen fra den kanten i det siste? Det den kan få til, både ved å oversette tale fra et språk til et annet og ved å lese skrift fra et bilde og oversette i samme bilde er noe av det nærmeste vi har kommet mobilmagi i år.

Google Oversetter er gratis til iOS og Android.

 

 

Prune

Noen liker å jobbe i hagen når de vil slappe av, mens andre blir stresset av det samme. Uansett hvilken type du kjenner deg igjen i, vil du nok kunne sette pris på – og muligens slappe litt av til – dette flotte mobilspillet. «Prune» betyr «beskjære» på norsk, og det er nettopp det du må gjøre med de viltvoksende plantene som dukker opp på skjermen. Med et temmelig meditativt musikkspor på kjøpet er Prune er greit avbrekk fra alle andre highscorejagende aspekter ved livet.

Prune koster rundt 30 kroner til iOS og Android.

 

Pause

Trenger du ENDA sterkere avslappingslut på mobilen din? Vel, da er appen med det temmelig selvforklarende navnet Pause kanskje noe for deg: Dette er en app – mer et verktøy enn et spill – som forsøksvis vil gi deg en pause fra hverdagen ved å ty til såkalte mindfullness-grep. Du må trykke og fokusere på områder av skjermen, og vipps så er livet ditt fritt for gruff. Eller noe sånt.

Pause koster rundt 9 og 20 kroner til henholdsvis iOS og Android.

 

enlight

Enlight

Overraskende mange ganger publiseres bilder fra denne kanten rett på Instagram uten filter. Om det skyldes den fantastiske kvaliteten på både fotograf og motiv, eller graden av ork som ikke legges inn i etterarbeid, skal vi ikke si så mye om. Sikkert er det i hvert fall at de som vil gjøre fine ting med allerede fine bilder for å gjøre dem enda finere, nå har en boltrekasse med bra apper å leke seg med på mobilen. En av de aller beste som kom i 2015 er Enlight, som ikke bare lar deg tilføre bildene dine et utall filtereffekter, men som også lar deg fotofikle som om du var «proff».

Enlight koster 39 kroner til iOS.

 

Hva var dine app-favoritter i 2015? Gi lyd i kommentarfeltet!