2 minutter å lese

DNB lar deg logge inn i nettbanken ved å vise finger’n til mobilen

Ikke misforstå: Vi er veldig opptatt av at sikkerheten til nettbankene våre ivaretas på aller høyeste nivå.

Men etter mange år med gjenglemte BankID-kodebrikker hjemme, manglende Java-oppgraderinger og andre mildt sagt kronglete løsninger for innlogging, har vi i enkelte mørke stunder hatt behov for å uttrykke følgende til innloggingsskjermen:

jack_gif

Heldigvis er det de siste par årene blitt betraktelig enklere å logge inn på nettbanken. BankID er forlengst blitt tilgjengelig via mobilen, og du trenger heller ikke å ha Java installert på datamaskinen.

Og nå har DNB, som en av de aller første bankene i verden, gjort det mulig for oss å vise finger’n på en langt mer hyggelig måte til mobilen ved å utvikle pålogging med fingeravtrykk til mobil- og nettbanken.

nettlogg
Skavvise … akkurat råd til en dobbel kaffe latte!

– Nå gjør vi endelig det kundene har bedt oss om lenge – en enkel og sikker innlogging i nettbanken, uten kodebrikke. Man slipper også å skrive inn fødsels- og personnummer og passord. Enklere enn dette blir det sannsynligvis ikke å gå i banken, sier personmarkedssjef i DNB, Trond Bentestuen, til dnbfeed.no.

«DNB FingerID», som fungerer som en tilleggsapp til den allerede installerte nettbank-appen til DNB, kan lastes ned i App Store allerede nå. I første omgang fungerer den (naturlig nok) bare for iPhone-modellene som støtter fingeravtrykksleseren TouchID – altså iPhone 5S og iPhone 6/6 – men planen er ifølge DNB at appen etterhvert skal bli tilgjengelig på de aller fleste nye mobiltelefoner, også Android.

DNB har samarbeidet med Blindeforbundet om utviklingen av appen og dens universelle utforming, slik at bankens tjenester kan bli lettere tilgjengelig for alle. Og det er nettopp de som trenger appen aller mest som nå får tilgang først.

– Fingeravtrykkpålogging vil bli lansert for alle bankens kunder i løpet av få uker. Foreløpig er det bare de som trenger tjenesten mest som har fått tilbud om å ta den i bruk, og det er bankens blinde kunder, sier Bentestuen til dnbfeed.no, og fortsetter:

– Mobilbanken har lenge vært foretrukket av mange blinde og svaksynte fordi mobiltelefoner er utstyrt med innebygget talefunksjon og skjermleser, og den blir enda enklere å bruke når de nå kan logge seg på med fingeravtrykk.

Men hvor sikkert er det egentlig med fingeravtrykk som eneste sikkerhet på nettbanken? Det har allerede vært flere eksempler på at man med relativt «enkle» grep kan lure Touch ID med falske fingeravtrykk og tilsvarende metoder, og da temaet ble tatt opp i NRK Dagsrevyen advarte Datatilsynet mot teknologien:

– Sikkerhet er en ferskvare, så man må hele tiden sørge for at sikkerheten er på topp, og det er viktig at det ikke er noen svakheter sånn at folk får tilgang, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet til NRK.

– Dette er ny teknologi som vi hele tiden vil teste og utvikle og utvikle, ikke minst på det sikkerhetsmessige, parerer DNBs Bentestuen med.