3 minutter å lese

Denne dronen kan redde deg om du har gått deg vill i fjellet

Gründer Jørgen Veiby frykter ikke uværsskyene: Med startup-selskapet Sevendof lager han droner som tåler både ekstremvær, flyturer på opptil 12 timer og harde landinger.

– Dagens droner er sjanseløse i dårlig vær, men det er ikke våre. Disse dronene kan gjøre alt i fra å frakte medisiner til å lete etter savnede personer på fjellet, forteller Veiby.

Grønne gründere

I september etterlyste miljøstiftelsen ZERO, Kjeller Innovasjon og Telenor grønne og geniale teknologer til gründerkonkurransen Greenovation.

Tirsdag var Veiby med superdronen en av de ni finalistene i konkurransen, som ble kickstartet i bakgården til startupmekkaet MESH i Oslo. Her fikk hver gründer tre minutter til å pitche deres løsning på klima- og miljøutfordringene.

Nå lurer du kanskje på: Selv om disse superdronene til Sevendof kan redde deg om du har gått deg vill, hvordan kan de samtidig redde miljøet? Svaret er (nesten) like enkelt som det er genialt.

– Vi kan redusere bruken av drivstoff, for ikke å glemme menneskelige ressurser. Istedenfor å sende ut et gigantisk Sea King-helikopter med et stort letemannskap når noen er savnet i fjellet, kan man sende ut en enkel, liten drone, sier Veiby.

Han påpeker at selv om dronen er anvendelig, blir den trolig litt for dyr til å kunne «kjøpes på Clas Ohlson».

      LES OGSÅ: Flyr du droner? Her er 2016-reglene du må kunne

Gnistrende løsninger for framtida

Gode og grønne transportløsninger er også viktige stikkord for gründeren Philip Nur. Med selskapet Zaptech var han i likhet med Veiby en av de ni finalistene på Greenovation.

– Vi ser en ekstrem vekst i salg av elbiler. Det er bra, men hva skjer om man plutselig trenger 50 ladestasjoner i nabolaget, eller 100.000 i store byer? Da får du problemer med strømnettet, sier Nur.

Zaptec ønsker å løse elbilenes ladeproblemer

– Istedenfor å måtte legge om hele strømnettet, lager vi ladestasjoner som gjør det mulig å fordele strøm på en smart måte mellom biler. Slik unngår man overbelastning av nettet.

Han trekker frem at Zaptec også gjør strømdistribusjon sikrere.

–  Dagens teknologi bruker rundt et halvt sekund på å slå av strømmen, mens vår teknologi bruker ett mikrosekund. Det er rett og slett en veldig effektiv strømbryter.

Vil lansere smart-kantine

Mens flere av de grønne gründerne på Greenovation presenterte løsninger for å redusere klimagassutslipp fra transport, brenner finalist Alexander Breivik for noe helt annet:

–  Hvis matavfall var et land, hadde det kommet på topp tre-listen over verdens mest forurensende nasjoner sammen med Kina og USA, forteller Breivik.

– I FoodFarm vil vi redusere matavfall ved å introdusere en smart-kantine tilknyttet internett. Her kan ansatte selv forhåndsbestille mat som er tilpasset deres behov og ønsker. Ikke bare vil det gjøre det lettere for kjøkkenet å planlegge, men det vil også føre til mindre kasting av mat, fordi mindre overflødig mat vil produseres.

      LES OGSÅ: Ni grønne gründere som vil gjøre verden til et bedre sted

Konkurrerer om gründerhjelp

Veiby, Nur, Breivik og de andre teknologene i Greenovation konkurrerer om en gjev premie – nemlig verdifull gründerhjelp fra de tre arrangørene Zero, Kjeller Innovasjon og Telenor.

Og selv om juryen leter etter de beste ideene, er også målet med eventet å vise at grønn innovasjon har mulighet til å være gode investeringsobjekter.

– Ved å kombinere Telenors store og sterke plattformer og infrastruktur med nytenkende ideer fra startups, vil vi bidra til å få mer miljøteknologi ut i markedet, sier Anne Lene Næss, leder for løsninger og konsepter i Telenor.

Vinneren av Greenovation kåres på årets Zerokonferanse 23 – 24 november.

Toppbilde: Illustrasjon av dronen til Sevendof. Foto: Sevendof.