5 minutter å lese

Du har kunstig intelligens i mobilen din!

Du har kanskje brukt Apple’s Siri, Google Now eller Facebook? Felles for dem alle er kunstig intelligens. Dette er tjenester som er tilgjengelige fra de fleste smarttelefoner.

Kunstig intelligens teknologi som har vært tilgjengelig i mange ti-år, men det er først nå vi tydelig ser bruksområdene. Og det er innenfor nevrale nettverk vi har sett de store gjennombruddene. Nevrale nettverk er en gren av kunstig intelligens (AI), eller nærmere bestemt maskinlæring, som er inspirert av hvordan hjernen er satt sammen.

Facebook, Apple, Google og Baidu (tilsvarende Google i Kina) ansetter nå de beste forskerne og satser store summer på kunstig intelligens. Resultatene ser vi gjennom  lansering av oversettelsestjenester, digitale assistenter og tjenester som på ulike måter utnytter tekst-, tale- og bildegjenkjenning. I tillegg kommer tjenester som utnytter store mengder sensor data.

Kunstig intelligens brukes derfor i dag i de aller fleste avanserte kommunikasjonstjenester, i bildetjenester, og ikke minst i personlige digitale assistenter som Siri, Cortana og Google Now. Siste tilskudd er Apple Watch: Her brukes kunstig intelligens for å foreslå relevante kommandoer slik at dialogen blir enklere, og ulempen knyttet til liten skjerm blir redusert.

Kommunikasjonstjenester

Kunstig intelligens brukes til å foreslå neste ord når du sender en tekstmelding, og til automatisk oversetting mellom ulike språk.

Via Skype Translator kan to personer, som snakker forskjellige språk, ha en ordinær samtale. Her utnyttes kunstig intelligens for å støtte både talesyntese, språkforståelse og talegenerering.

skype_translator
Med skype translator kan du prate med bestemor fra et annet kontinent. Foto: Microsoft

WeChat er en kinesisk app for kommunikasjonstjenester, online-shopping og mye mer. WeChat bruker kunstig intelligens for tale-til-tekst funksjonalitet. Det betyr at brukere kan snakke inn en melding som mottakeren kan velge å høre eller oversette til en vanlig tekstmelding. I tillegg har også WeChat funksjonalitet for oversetting mellom ulike språk.

wechat
Også WeChat har automatisk oversetting, i tillegg til tale-til-tekst funksjonalitet. Foto: WeChat

Bildeapplikasjoner

Mobiltjenester hvor bildegjenkjenning inngår, er ofte basert på kunstig intelligens. Kvaliteten på slike tjenester måles blant annet med en feilrate og vi ser at det kinesiske selskapet Baidu ligger litt foran bade Google og Microsoft med en feilrate på 4,58. Til sammenlikning anslås menneskets feilrate til å være ca 5%.

feilprosent

Facebook sin DeepFace algoritme bruker kunstig intelligens for å forstå bilder og video. Blant annet har Facebook fått oppmerksomhet for sitt «fylle-filter», som skal gi deg en advarsel dersom du prøver å laste opp bilder av berusede mennesker.

DeepFace3
DeepFace bruker avanserte algoritmer for å gjenkjenne ansikter. Foto: Facebook

Google Photos ble lansert som mobil-app i mai 2015 og har avansert kunstig intelligens funksjonalitet for å forstå hva du har tatt bilder av. Dette brukes til å sortere bildene dine, foreslår titler på bildene og lage historier fra ferier basert på bildene du har lastet opp.

google_photos
Google Photos bruker kunstig intelligens for å sortere bildene dine i kataloger. Foto: Google

Personlige digitale assistenter:

Google Now, Apples Siri og Microsoft Cortana er tre gode eksempler på personlige digitale assistenter. Stemmegjenkjenning og avanserte anbefalingsalgoritmer ligger bak for å gi deg informasjonen du trenger til riktig tid og sted. Alt basert på kunstig intelligens.

Google Now er i dag den mest avanserte versjonen av digitale assistenter, og finnes både på Android og Apple telefoner. Google Now brukes for å gi anbefalinger om korteste vei til jobb, tips til interessante nyhetsartikler og en oppdatert kalender. Denne tjenesten kombinerer informasjon fra de fleste Googletjenester som søk, epost, kart, kalender. Det betyr at Google kan gi deg beskjed om når du må dra til flyplassen for å rekke flyet ditt, og mye annet.

google now
Google Now hjelper deg å holde orden på alle avtaler og gir deg beskjed om når det er på tide å dra for å rekke flyet ditt. Foto: Google

Google Now kommer i ny versjon, Google Now on Tap, i den neste oppdateringen av Android. Denne versjonen har inkludert funksjonalitet for å forstå hva du gjør på mobilen din, og hente inn aktuell tilleggsinformasjon fra Internett. All denne tilleggsinformasjonen vil bli tilgjengelig ved et enkelt trykk på hjemknappen. Litt skummelt, men også ganske kult.

Siri Proaktiv assistent

På siste Apple keynote ble det lansert en ny forbedret utgave av Siri. For oss nordmenn er det supert at Siri endelig er tilgjengelig på norsk. Men det er også spennende at Siri har tatt nye steg mot å bli en fullstendig digital assistent, som Google Now. Siri kan nå utnytte flere informasjonskilder og dermed kunne gi mer spesifikke råd og anbefalinger – avhengig av omgivelser og situasjon.

Microsoft Cortana

Microsoft har satset stort på maskinlæring, og i tillegg til Skype Translate så ser vi resultatene av denne satsningen i Microsoft Cortana. Cortana er en personalisert digital assistent basert på kunstig intelligens. Cortana vil lære av dine interesser og gi deg påminnelser om avtaler, bursdager og trafikkork. Microsoft har også store planer om å tilby Cortana på både iPhone og Android telefoner i løpet av 2015.

cortana
Cortana er en hyggelig personlig assistent. Foto: Microsoft

For konkurransen mellom Google, Apple og Microsoft er det flere som mener at kunstig intelligens blir så viktig fremover at Google har tatt et langt steg forbi sine konkurrenter siden de har satset på denne teknologien i lang tid. På den andre siden, så argumenterer Apple for at de tar personvernet på alvor, og gjør seg attraktive ved å si at de kan gjøre det samme som Google, men uten å misbruke dine personlige data. Det blir interessant å se hvordan folk vil ta i bruk denne teknologien, og spesielt hvordan avveiingen mellom personalisering og personvern vil utspille seg.

Lurer du på hva Nevrale Nettverk er? Her får du en rask forklaring