Eivind von Døhlen/Gamer.no

4 minutter å lese

Norsk e-sport seiler i medvind: Kan 2018 bli gjennombruddsåret?

De siste månedene har vært spekket av spennende nyheter for e-sport-entusiaster.

I desember kjørte NRK i gang hele sitt voldsomme maskineri i en egen sending dedikert Counter-Strike: GO-finalen i ESL Pro League.

Samme måned ble det dessuten klart at BX3 Elektroniske Sportsklubb inngår avtale med Vålerenga om faglig og kommersielt samarbeid, og bytter navn til Nordavind.

På toppen av dette ble den norske CS-spilleren Håvard «rain» Nygaard nylig kåret til den 4. beste CS-spilleren i verden.

– Noe er i ferd med å løsne

5. januar åpnet registreringen til årets vårsesong av Norges nasjonale e-sportliga, Telenorligaen.

Frem til påmeldingen stenger 24. januar er det for tidlig å si noe om hvor mange påmeldte årets første sesong får, men de tidlige tegnene er svært gode:

– Vi har aldri før sett så mange påmeldte som den første dagen påmeldingen var åpen, sier Erling Rostvåg, Liga- og turneringsansvarlig i Telenorligaen.

Med andre ord: det rører seg virkelig i norsk e-sport ved inngangen til det nye året, og ikke minst til ny sesong i Telenorligaen.

– Det er på ingen måte umulig at 2018 kan bli et gjennombruddsår for norsk e-sport, sier Rostvåg.

– Vi håper og tror at det kan bli litt mer mainstream fokus på e-sport i 2018. Vi merket etter NRK hadde sine sendinger at folk tok kontakt med oss. Det er en følelse av at noe er i ferd med å løsne på den norske e-sportarenaen.

Vinn-vinn-situasjon

Rostvåg peker spesielt på potensialet for begge parter om profesjonelle sportsklubber går inn i e-sporten, og sier at han håper vi i 2018 får se flere avtaler lik den Vålerenga og BX3 inngikk sammen.

– E-sporten trenger strukturen og det systematiske arbeidet som sporten kan tilby, samtidig som sporten trenger å være der ungdommen er. Slik sett er det en vinn-vinn-situasjon.

– Men nå skal vi ikke lage hallelujastemning ut av ingenting. Det handler om å finne en struktur som passer til alle.

Gigantklubber satser på e-sport

Internasjonalt har flere store klubber de siste årene tatt e-sportutøvere under vingene. Både PSG, Schalke 04 og Valencia er blant klubbene med egne e-sport-lag. I Danmark har FC København gått tungt inn i e-sport med sin avtale med CS-laget North, der norske Ruben «Rubino» Villarroel på et tidspunkt var en del av besetningen.

– I Danmark ser vi at flere breddeklubber har opplevd økning i medlemstall ved å være knyttet til dataspill.

– Noen av disse opererer med totalmedlemskap som går ut på at om du er medlem i idrettsforbundet så får du tilgang til alle arenaer. Det vil si at du kan spille Overwatch på klubbhuset en dag, og så spille fotballkamp dagen etter. Det er en utrolig fin måte å aktivisere ungdom på.

Bredde er viktig

Samtidig arbeider Telenorligaen med å bygge nivået i Norge nedenfra og opp.

– I hovedsak kan man si at det norske nivået ligger et stykke bak det internasjonale. Vi sitter med en følelse av at veien for å løfte toppen i Norge videre handler om å få en klubbstruktur på ting.

– Vi gir råd om dette, men vår viktigste jobb er å tilby et sted hvor bredden kan holde på. Vi tror at det er dette som på sikt hjelper nivået opp.

– Vil anbefale å melde seg på

Counter Strike: Global Offensive, Rocket League, Overwatch, League of Legends og Hearthstone, står alle på menyen, så om du føler at ditt talent i noen av disse spillene får for lite anerkjennelse er det bare å melde seg på.

– Jeg vil bare anbefale å melde seg på, og prøve to sesonger. Er du for god for de nederste divisjonene rykker du opp – er du for dårlig er det fortsatt en glimrende måte å spille med kompiser, sier Rostvåg.

– Alle starter i nederste divisjon, så det er store sjanser for at du møter lag som om noen år kommer til å ligge et par divisjoner opp. Dessuten er det en fin måte å finne ut en gang for alle akkurat hvor god du er sammenliknet med andre spillere.

Siste frist for påmelding til Telenorligaen er 24. januar klokken 12 på dagen.

Nytt av året er at det nå forventes at lagene skal legge opp lagopstillingene på kampsidene. Samtidig slås det nå hardere ned på lag- og spillernavn som ikke holder seg innenfor normal høflighet.

– Alt som kan knyttes opp mot hets, mobbing og trakassering blir slått hardt ned på. Vi har praktisert disse reglene en stund, men presiserer det ekstra i år.

Les mer om regelendringene hos gamer.no.