Foto: Eivind von Døhlen/Gamer.no

4 minutter å lese

Hva kan norsk e-sport lære av fotballklubbene?

Hvert år inviterer Telenor og Gamer.no, som sammen står bak Telenorligaen, til den årlige e-sportdagen. Dette er den definitive møteplassen for alle som jobber med norsk e-sport, eller bare er veldig interessert.

Den 17. august ble E-sportdagen 2017 arrangert i Telenor Expo. Blant årets høydepunkter var besøk fra North, ESL, Vålerenga, Snowboardforbundet og Kulturdepartementet – i tillegg til nyheten om et samarbeid med det britiske selskapet FACEIT for å luke ut juksemakere fra Telenorligaen.

Foto: Eivind von Døhlen/Gamer.no

Læring fra andre idrettsgrener

Deltakerne på e-sportdagen fikk blant annet lære om hvilke utfordringer man kan møte, både som klubb og spiller – og hvordan man kan takle disse.

I årets program fikk vi møte mange som stilte fra andre sportsgrener – blant annet to fotballklubber. Ifølge Stein Wilmann i New Meta, som er med på å arrangere e-sportdagen, har e-sportutøvere mye de kan lære fra andre idrettsutøvere:

– Både VIF og Snowboardforbundet stiller med personer som har lang fartstid og bakgrunn fra det å jobbe med utvikling av utøvere. Dette skjer systematisk og metodisk, med et pedagogisk tilsnitt som gjør at de kan lære bort kunnskapen de sitter med, sier Wilmann.

– Dette aspektet av utvikling er fullstendig fraværende på e-sporten, med unntak av det aller aller øverste nivået. Her snakker vi om den ene prosenten i topp.

E-sport til OL?

Nylig kunne vi lese at søkergruppa til OL i Paris 2024 ønsker å ha med e-sport som medaljesport. Dette er noe Wilmann mener vil kunne ha stor betydning for sporten.

– De olympiske leker kan etter hvert spille en katalyserende nøkkelrolle i hvordan e-sport vil organiseres i fremtiden. Slik jeg ser det er det en maktkamp som vil utspille seg lengre ned i veien mellom spillutgivere og nasjonale/internasjonale entiteter som eksempelvis et forbund, sier Wilmann.

Han mener at det med tiden vil kunne bli et behov for regulering i e-sporten – noe som vil kunne komme i konflikt med spillutgivernes forretningsmodeller.

– Vi har allerede sett flere store aktører som Riot og Blizzard ta steg for å monopolisere e-sportaktiviteten på det øverste nivået. Det er positive og negative aspekter ved begge sider av strukturforskjellene, sier han og legger til:

– Skal jeg trekke frem noe av det mer positive, må det være økende oppmerksomhet fra politisk og idrettslig hold. Dette er to miljøer vi er nødt til å oppnå aksept og anerkjennelse fra, ettersom de begge er svært sentrale i norsk samfunnsliv.

Stein Wilmann i New Meta. Foto: Privat

«Ketsjup-effekten» i Norge

– Etter tre år med Telenorligaen, merker dere også her hjemme at aksepten for sporten blir bedre i samfunnet generelt?

– Ja, og likevel ikke fullt så fort og mye som en kunne forventet. Personlig liker jeg å sammenligne det norske samfunnet med en ketchup-flaske; vi tar trender som oftest senere enn andre. Men når det først «slår an» her. blir det skikkelig blest. Dit føler jeg ikke vi har kommet helt ennå.

– Hvordan føler du utviklingen av e-sporten her i Norge har gått siden oppstarten av Telenorligaen?

– Det er fortsatt et stort behov for kunnskap og kompetanse blant de involverte i norsk e-sport. Det er mange ildsjeler som er unge og jobber hardt, og med litt kursing og utvidet kunnskap rundt lover, regler, drift av organisasjoner og mer, kunne disse også jobbet bedre og mer effektivt – noe som igjen ville gitt et bedre miljø, sier Wilmann.

Internasjonalt tilsnitt

Blant gjestene som vil dukke opp på e-sportdagen 2017 finner vi «veteranen» Jonas Alsaker Vikan, som har vendt tilbake til e-sporten og verdens største e-sportorganisasjon ESL etter flere år i avisjobb.

– Jonas er tilbake for fullt i hva som ser ut som en av de mest interessante og utfordrende jobbene i e-sport akkurat nå. Det er gøy at en nordmann får være med på å prege internasjonal e-sport fra et arrangørhold, sier Wilmann.

Han trekker fram at det i dag bare er en håndfull meget gode enkeltspillere på internasjonalt nivå, men håper at dette kan endre seg snart:

– Kanskje får vi snart noen norske klubber og lag der ute?

Har du meldt deg på til Telenorligaens høstsesong?

Veien videre?

Wilmann er selv aktiv på klubbnivå i det norske e-sportmiljøet, og ser store fordeler med både e-sportdagen og alt Telenorligaen legger til rette for:

– Norske utøvere og lag er heldige som har et nasjonalt ligasystem hvor det så til de grader jobbes for å gi et godt tilbud til alle, uansett nivå. Det er helt unikt i internasjonal sammenheng. Norsk e-sport beveger seg i riktig retning, men vi må gjøre det på «vår måte» og på våre premisser. Noe jeg vet at det danske e-sportforbundet også vil ta opp på e-sportdagen, sier Wilmann.

Slik var programmet for E-sportdagen 2017:

08:30-09:30: Registrering og kaffe
09:30-09:35: Thomas Barre i Telenor Yng ønsker velkommen
09:35-09:40: Konfransier Rune Fjeld Olsen presenterer dagen
09:40-10:10: Snowboardforbundet v/Thomas Harstad
10:10-10:40: Danske E-sportforbundet v/Thomas Koed
10:40-11:00: ESL v/Jonas Alsaker Vikan
11:00-12:00: Lunsj, mingling og gratis, profesjonell fotografering
12:00-12:20: Vålerenga Fotball v/Amund Skiri og Morten Tandberg
12:20-12:40: North/FC København v/Christian Sørensen
13:20-13:40: Digitality X v/Brita Haugsdal og Benedichte Breistøl
13:40-14:00: Kulturdepartementet v/Bård Folke Fredriksten (H)
14:00-14:20: Hemmelig foredragsholder
14:20-14:30: Telenorligaen v/Tor-Steinar Tangedal