5 minutter å lese

En god selfie er mer enn bare ansiktet ditt

Det hersker liten tvil om at selfien har kommet for å bli. «Forskning» viser at det ble lastet opp 17 millioner selfies ukentlig i 2014, og tallet er neppe noe mindre i dag. En spørreundersøkelse avslører at milleniumsgenerasjonen bruker en time ukentlig på ta bilder av seg selv, noe som reflekteres på Instagram, hvor det i skrivende stund finnes nesten 260 millioner bilder merket med #selfie.

Du har garantert tatt en selfie selv, og kommer helt sikkert til å være innblandet i flere. Her er noen gode tips når du skal dyrke din indre narsissist:

1. Sørg for masse lys

Mobilkameraene blir stadig bedre, og det er faktisk mulig å ta ganske så gode bilder, selv med en telefon. Men det forutsetter i de aller fleste tilfeller godt med lys, hvis ikke blir bildene fort kornete. Med andre ord er det lurt å ta bildene i godt opplyste omgivelser.

Samtidig vil du ikke ha for direkte lys på deg heller. Er det strålende sol, er det fort gjort å få skygger i ansiktet om du står i nærheten av trær og busker. De fleste av oss har heller ikke helt flate ansikt, så neser og øyebryn kan også fort gi lite flatterende skygger i fjeset. Overskyet er det aller beste fotoværet. Da får du det jevneste (og skyggefrie) lyset.

PS: Får du ikke tatt bilde uten å bruke blitzen på mobilen kan du like gjerne la være å ta hele bildet. Det gjør bildet dårligere i 99 prosent av tilfellene.

2. Stå i ro

En selfipinne kan være en god venn.

Du kan se så flott ut du bare vil, men er du ikke stø på labben er det ingen som får glede av det vakre ansiktet ditt. Bildet blir ikke skarpt og flott, og vil se ut som grøt.

Bruk begge hendene for å holde telefonen eller kameraet om du må. De fleste telefoner, både Android og iOS, tillater at du bruker volumknappen for å ta et bilde, noe som kan hjelpe med stabiliteten. En selfie-stang kan også være et godt hjelpemiddel, siden du kan bruke en utløserknapp på håndtaket.

3. Finn din beste side

De fleste av oss har en side som ser bedre ut enn den andre. Forskning hevder at den venstre siden er den fineste for de fleste av oss. De fleste viser mer følelser med venstre side av ansiktet, og det skal visst være mer behagelig å se på for den som observerer.

Bikk på hodet enten den ene eller andre veien. Det er også et triks å vinkle telefonen litt over ansiktet ditt og på litt skrå vinkel. Det gjør bildet mer interessant enn et bilde tatt rett forfra med en gang. Å vri på hodet kan også hjelpe med skygger i ansiktet, jamfør punkt 1.

I love you guys! #64mil

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

4. Vær kreativ

I tillegg til å leke med vinkler er det jo også kult om man tar et bilde på litt mer uvanlige steder enn i speilet på badet (det er en uvane du med fordel kan legge deg av med forresten). Ta et bilde under vann, hengende ut av et vindu, under en busk eller andre steder som gjøre at selfien din skiller seg litt ut.

Under the bridge at Costa Brava 💦🇪🇸 #catalunya #gopro #selfie

A post shared by Thiago Correa (@thiagomlcorrea) on

Har du ikke tilgang på hverken basseng, vindu eller busker, er det ikke dumt å legge på et filter for å freshe opp bildet litt. Instagram har mange filter som justerer farger, skarphet og nyanser for deg.

Er du ikke fornøyd med noen av de forhåndsinnstilte filtrene er det også mulig å justere masse innstillinger manuelt. I tillegg finnes det et utall apps som også lar deg endre bilder, sette sammen i kollasjer og pynte med rammer og klistremerker. For ikke å snakke om Snapchat, som har en rekke morsomme filter du kan putte på og rundt ansiktet ditt.

5. Bakgrunnsjekk

Fotobombing på stranden.
Foto: Matthew Hadley. CC BY-ND 2.0

Før du knipser kan det også være en idé å sjekke om det er noe eller noen bak og rundt deg som kan forstyrre bildet. Bilder ødelegges hele tiden av mennesker som egentlig ikke har noe i bildet å gjøre. Dette refereres ofte til som «photo bombing», noe kjendiser ofte synes er artig å gjøre på hverandre og oss vanlig dødelige.

Når bakgrunnen er ryddet for potensiele fotobombere vil du helst ha en så ren bakgrunn som mulig, hvis det er den nye sveisen, eller den perfekte anlagte sminken du vil vise fram. Er ikke hensikten med selfien selvskryt, men snarere å dokumentere din tilstedeværelse et sted, må du naturligvis passe på at det du ønsker å vise fram ikke er gjemt bak hodet ditt.

6. Smil!

Smil! Selfie-tid

Eller ikke. Uansett bør du uttrykke et eller annet med ansiktet ditt. Et kjempesur munn eller det bredeste lattergap er bedre enn et uttrykksløst fjes i hvert fall. Og i hvert fall bedre enn å lage trutmunn (Seriøst. Aldri lag «duckface» på bildene dine).

7. Tenk deg om

Til slutt tar vi med et tips til noe du ikke skal gjøre. Altså ikke under noen omstendighet. Aldri.

Selv om du pynter deg, og helt sikkert ser veldig bra ut den dagen, IKKE ta en selfie i en begravelse. Det burde være en unødvendig ting å si, men det er altså en del mennesker som gjør nettopp dette.

Andre anledninger det kan være fornuftig å vise litt hensyn er ved minnemerker, tilbedelsessteder, ulykker og ellers rundt sårbare mennesker. Ta hensyn til at folk trenger og ønsker ro til å gjennomføre aktiviteter som bønn, eller ikke har lyst til å høre om ulykker (eller fødsler for den saks skyld) gjennom sosiale medier.

Selfier er som regel uskyldig moro, så la oss holde det slik. Tenk på andre menneskers personvern, og legg ikke ut bilder av folk som ikke eksplisitt har gitt deg sitt samtykke.