5 minutter å lese

En guide til nybegynnere: Slik spiller du «Ingress»!

– «Ingress» er absolutt for alle. Det flotte med «Ingress» er at det kan spilles på den måten du selv vil, sier veteranspiller Tord Nilsen til Link.no.

– Noen bruker spillet som sosial plattform, noen for å oppdage verden, kunst og historie, mens andre for å holde seg i form.

Selv om du kanskje ikke har hørt om det GPS-baserte mobilspillet «Ingress» før – i hvert fall ikke før Link.no skrev om det nylig – er det tydelig at interessen for spillet er stor blant de mange hundre som spiller det aktivt i Norge.

«Ingress», som på besnærende vis blander sammen hendelser i både den virkelige og virtuelle verden, kan kanskje virke litt overveldende og smått utilgjengelig for nybegynnere som ønsker å hive seg på bølgen.

Det er det ingen grunn til, skal vi tro Tord Nilsen. For å gjøre det lettere for nybegynnere å komme i gang med spillet, kommer han her med noen råd, vink og tips.

Tord Nilsen på plass under Anomaly-samlingen i Göteborg. Foto: Privat
Tord Nilsen på plass under Anomaly-samlingen i Göteborg. Foto: Privat

– Hva er bakgrunnshistorien for spillet, og er denne egentlig viktig for helhetsopplevelsen?

– Det er en forholdsvis enkel historie, men med mange personer – alle med egne Google+-profiler du kan følge. Bakgrunnshistorien går ut på at CERN oppdaget en ny type materie, som det amerikanske hemmelige byrået NIA ble satt til å undersøke. Denne materien, kalt XM, har en «inspirerende» effekt på mennesker og gjør dem mer kreative og «opplyste», forteller Nilsen.

– Storyen har ikke så mye å si for selve spillingen i det daglige. Men det store persongalleriet og hva de gjør og sier, gir spillet en noe større dimensjon. Dessuten er det ikke uvanlig å møte disse personene på såkalte Anomalies – altså store samlinger. Utviklerselskapet Niantic har leid inn skuespillere til disse treffene, og da er det jo greit å vite hvem og hva disse folka er.

ingress

I spillet finnes det to forskjellige lag:

– Resistance er skeptiske til at XM er så bra for menneskeheten som det høres ut, som og ønsker å hindre den. Enlightened mener på sin side at man skal ønske denne kraften velkommen, og kjemper for det.

Når du starter opp «Ingress» for første gang, blir du bedt om å velge hvilket lag du vil slutte deg til.

– Det kan være litt greit å gjøre noen undersøkelser først. Noen spill er ment til å spilles mot venner og bekjente – og «Ingress» er definitivt et av disse! Det er morsomst å spille sammen med andre, samtidig som det kan bli litt kjedelig om du ikke har noen å spille mot. Derfor kan det være lurt å undersøke hvordan lagene fordeler seg rundt der du bor eller oppholder deg mest, sier Nilsen.

Han kan fortellet begge lagene har gode måter å komme i kontakt med lokale grupper på – de nasjonale sidene er Enlightened.tips og Resist.no.

– Hva er forskjellene på de to lagene? Hva taler for å velge et framfor et annet?

– De ‘ideologiske’ tankene bak hvert lag er ganske diffuse. Hvis man er usikker på hvilket lag man bør velge finnes det forskjellige videoer, laget av utviklerselskapet Niantic Labs. Som for eksempel denne, som oppsummerer en god del:

– Hvor mye tid kan man regne med at går med til spillet hver dag?

– Hvor mye tid man bruker er veldig individuellt. Noen spiller mens de går til og fra jobb, andre mens de lufter hunden og så videre. Som med andre spill går også tidsforbruken i bølger: I noen perioder kan det være ganske intenst for den som ønsker det, sier Nilsen.

Det har spillere i Oslo og på Østlandet – inkludert Nilsen – fått kjenne på, i og med det har vært en såkalt «Shard» i nabolaget (dette skal vi komme langt mer tilbake til her på Link.no).

– De siste ukene har det vært spillere som har brukt 10-20 timer i døgnet. Men det er en helt spesiell situasjon. I normale perioder bruker jeg rundt en halvtime til en time om dagen mens jeg lufter hunden, sier Nilsen.

– Hvordan bør man gå fram for å møte andre spillere? Hvilke nettsider og forum er de mest brukte?

– For å møte andre spillere melder man seg inn i såkalte communities på Google+. En oversikt over disse finner du på hvert lags hjemmeside. Da vil man få invitasjoner til forskjellige eventer, samlinger og så videre. I tillegg brukes Google Hangouts som kommunikasjonskanal/chatterom. Hos begge lag finnes hangouts for tull og tøys, og for taktisk planlegging og mer. Det er også såkalte X-faction hangouts, hvor begge snakker på tvers.

samling

– Er det ikke litt skummelt å møte andre Ingress-spillere IRL for første gang?

– Å møte andre spillere er aldri skummelt, tvert i mot, det er alltid hyggelig! Uansett om de er på samme lag som deg eller om de er motstanderen. Når man møter motstanderen må bare huske på at «Ingress» er et spill, og møte den andre med en god tone. Selvsagt er det noen som tar det litt for seriøst, men det tilhører unntaket, bedyrer Nilsen.

– Det finnes også spesielle eventer, IngressFS (First Saturday, altså hver første lørdag i måneden), der nye spillere møtes og lærer å spille. Det arrangeres ett slikt event i Oslo hver måned. I tillegg har mange byer og steder egne treff hvor vi møtes for en øl og utveksle historier og erfaringer.

– Hvor fort blir man hekta?

Noen blir hekta med en gang, andre bruker litt tid, mens noen blir aldri hekta. Begge lag ønsker selvsagt at færrest mulig faller fra og er flinke til å hjelpe nye spillere. Det viktigste da er egentlig å få kontakt med den lokale gruppa. Der kan man få opplæring i taktikk, spillteknikk og så videre.

– Noen andre tips og taktikker du kommer på i farta?

– Kjøp deg en batteripakke! Det går mye strøm når skjerm, GPS og mobilnettverk står på hele tiden …

Du kan laste ned «Ingress» gratis til både iPhone og Android.