Foto: Youtube

2 minutter å lese

Er det lov å filme fyrverkeriet på nyttårsaften med en drone?

De siste årene har salget av droner – et fjernstyrt eller selvstyrt luftfartøy – eksplodert, også i Norge. Cirka 10 000 droner er solgt her til lands til nå, ifølge Finansavisen.

De fleste av dronene er utstyrt med kamera eller kamerafeste, og dermed kan de også gjøre potensielt smellvakre videoopptak fra lufta. Det finnes det folk som har brukt til å dokumentere fyrverkeri på svært nært hold.

Se for eksempel denne videoen, tatt opp i USA under fjorårets 4. juli-feiring

Eller denne, fra Island:

Stilig? Utvilsomt, men vi må skynde oss å tilføye at du bør tenke deg nøye om hvis en drone lå under juletreet i år, og du har tilsvarende planer om å sende den rett opp til nyttårsrakettene.

Nyttårsaften i fjor tok fotograf Øystein Lunde Ingvaldsen opp sin drone for å filme fra himmelen i Sortland. Han visste at mange hadde brukt mye penger på fyrverkeri i byen, og forventet seg spekakulære smell.

Det fikk han også, og videoen han lagde ble blant annet plukket opp av VG, som lagde sak.

Etterpå fikk imidlertid Lunde Ingvaldsen litt kjeft av folk som mente han tok en unødig risiko. Det er jo ikke utenkelig at en drone kan bli truffet av en rakett og falle ned – og dermed påføre personskader og materielle skader. Derfor har han valgt å fjerne videoen fra Youtube (men du kan fremdeles se den hos VG).

– Jeg føler jo at jeg tok alle forholdsregler, og jeg fløy over min egen tomt der det ikke var folk. Men man kan jo ikke helgardere seg mot noe som helst, og etter at jeg hadde laget denne videoen bestemte jeg meg for å tone litt ned, forteller han.

Hva sier så de offisielle reglene om droneflyving på nyttårsaften? Det er vel ikke noe eksplisitt forbud mot å fly et kamera inn i raketteksplosjonene, men Tor O. Iversen, kommunikasjonsdirektør i Luftfarttilsynet, anbefaler det ikke akkurat.

– Husk at du hele tiden skal kunne se dronen din, ikke fly over folkemengder og ellers ha så gode sikkerhetsmarginer som mulig. Vi mener at endel av disse videoene ikke tar hensyn til dette, både fordi det er vanskelig å holde øye med dronen blant rakettene og at rakettene i seg selv vil kunne skade dronen og sørge for at man mister kontrollen, sier han.

Iversen gjør også oppmerksom på at det er operatøren av dronen som vil være erstatningsansvarlig dersom den skulle komme ut av kontroll og gjøre skade på eiendom eller personer.

I november ble også en mann arrestert i Manchester, etter å ha fløyet en drone over en folkemengde på 30 000 personer som hadde møtt opp for å se oppskytning av fyrverkeriet.

Derfor: Vær forsiktig! Og godt nyttår.