Foto: Marvel / Disney

3 minutter å lese

Er det noen andre der ute? Ganske sikkert, men du får neppe møte dem

Sjansen er svært stor for at det finnes utenomjordisk liv der ute i verdensrommet.

Vi tør i så fall ikke spå noe om hvor store sjansene er for at de utenomjordiske damene (om de er inndelt i kjønn på samme måte som oss) er like attraktive som for eksempel «Guardians of the Galaxy»-heltinnen Gamona.

Eller Drax, om det er din greie. Eller Groot, for den saks skyld (din særing).

Drax og Groot fra filmen «Guardian of the Galaxy». Foto: Marvel / Disney
Drax og Groot fra filmen «Guardian of the Galaxy». Foto: Marvel / Disney

Selv NASA mener at det er gode sjanser for at det kan finnes liv på noen av de mange milliarder andre planetene der ute.

De har til og med satt igang et rimelig avansert teleskop-prosjekt som øker sjansene dramatisk for at vi en dag – kanskje allerede i løpet av de neste 20 årene – kan få bekreftet om vi faktisk er i godt (forhåpentligvis) selskap her i universet.

Men én ting er å vite at det er noen andre der ute – noe helt annet er å komme i kontakt med dem, om man skulle ønske det.

Ifølge den israelske astrobiologen Amri Wandel er det på tide å utvide den såkalte Drake-ligningen, som omfavner de fleste variabler som E.T.-jegere bør ta stilling til når de søker etter liv der ute.

Det er en veldig, eh, teoretisk teori, som strengt tatt ikke innvirker alt for mye på jakten på utenomjordisk liv i praksis. Wandel mener like fullt at den nå må ta høyde for nye funn som stammer fra Keplerteleskopet, som siden det ble skutt opp i rommet av NASA i 2009 har lett etter eksoplaneter som potensielt kan huse beboelig liv.

I en nylig offentliggjort artikkel (PDF) skriver Wandel at galaksen mest sannsynlig inneholder milliarder av planeter som er kan opprettholde liv på overflaten – men at det er stor forskjell på at planetene kan huse organismer og at de faktisk gjør det.

I artikkelen, som kommer i neste års utgave av International Journal of Astrobiology, regner Wandel seg fram til at av disse milliard plantene kan det muligens være liv på en planet mellom 10 og 100 lysår unna oss.

Om du skal regne med avansert liv, som er i stand til å kringkaste sin eksistens ut i verdensrommet, opererer Wandel med et positivt estimat om at den nærmeste sivilisasjonen kan være tusenvis av lysår unna.

Det er … langt. Veldig langt. Og med et slikt minimumsestimat, blir det ganske klart for oss at vi ikke kan forvente å kommunisere med utenomjordiske vesener i vår levetid.

Langt mindre møte dem – vi vil ikke i stand til å reise over slike avstander i rommet på lang, lang tid (med mindre «Interstellar»-teknologien er nærmere enn vi tror).

Men, som Motherboard skriver om forskningen: Det tas utgangspunkt i at de utenomjordiske har samme krav som mennesker for hvilke forhold som er nødvendige for å overleve – det regnes for eksempel bare på planeter som er i den for oss «beboelige» sonen i en gitt avstand til en sol. Om de kan leve i langt varmere eller kaldere klimaer enn oss, må også tallet for potensielle planeter med liv økes.

I tillegg kommer flere andre faktorer, flere knyttet opp til nettopp Drakeligningen, som for alt vi vet bare framstår som en litt mer vitenskapelig versjon av å stikke fingeren i været.

Hvem vet uansett hvorvidt en eller annen utenomjordisk rase forlengst har løst gåten for intergalaktiske reiser raskere enn lysets hastighet – og allerede er på god vei mot oss?

La oss i så fall håpe på at de kommer med fredelige hensikter.