3 minutter å lese

Er dette et glimt inn i mobilfremtiden?

I går kveld norsk tid viste teknologiselskapet Lenovo frem sine kommende mobiltelefoner – og med det kanskje også en kikk inn i mobilfremtiden.

Du kjenner kanskje kinesiske Lenovo best som en klassisk pc-produsent, men selskapet har etter 2014-oppkjøpet av Motorola åpenbart ønske om å vise muskler også på mobilfronten.

Her er de største nyhetene, i tur og orden:

Innebygget Project Tango

Vi har skrevet mye om forskjellige former for alternativ virkelighet her på Link.no. Den du kanskje har hørt mest om er virtuell virkelighet (VR), men også alternativ virkelighet (AR) er noe som definitivt har noe for seg.

Dette er enkelt forklart en teknologi som lar deg blande en fiktiv verden med den helt ekte, for eksempel via skjermen på Lenovo Phab 2 Pro (phab står for phablet – en blanding mellom phone og tablet).

Telefonen er først ut med innebygget Project Tango-funksjonalitet, er dette er noe det er lett å la seg imponere av. Project Tango er Googles satsing på AR i mobiltelefoner, en teknologisk åpenbaring som kan komme like godt med til både til læring og lek.

Ved hjelp av det spesielle kameraet i telefonen, kan rommet rundt deg scannes i dybden. Dermed kan de forskjellige Tango-appene benytte denne plassen rundt deg som en digital boltreplass. På scenen ble det demonstrert ved å plassere virtuelle dinosaurer rundt omkring på scenegulvet.

En annen medfølgende app på Phab 2 Pro vil kunne la deg møblere rommet du står i med virtuelle møbler, samtidig som du kan teste ut forskjellige farger på veggene eller mønster på tapet, hva slags gulv som kan passe best, og så videre.

Og når du først er i gang med oppussingen hjemme, kan en tredje app som lar deg måle opp rom eller beregne størrelse på objekter komme godt med.

Modulære telefoner

Byggesett-telefoner er noe vi har fulgt på tegnebordsstadiet en god stund, først og fremst via Googles «Project Ara»-telefon.

På årets MWC-messe fikk vi imidlertid leke oss med LGs første forsøk på å lage en telefon som kan bygges om etter brukerens egne behov og ønsker. Med LG G5 kan du for eksempel velge om du vil plugge i bedre lyd eller et mer avansert kameragrep – men må også slå av telefonen for hvert bytte.

Når Motorola nå bygger videre på denne ideen i telefonmodellen Moto Z, trenger du ikke lenger restarte telefonen for hver gang du skal bytte ut en modul. Sammen med telefonen lanseres også en rekke «Moto Mods», som kan festes på baksiden av telefonen via magneter.

Disse moddene kan tilføre telefonen en rekke forskjellige nye egenskaper, enten det er snakk om bedre lyd, en ekstern projektor (!), ekstra batterikapasitet, annerledes utseende og form eller andre funksjoner som måtte lanseres.

Dropper hodetelefonutgang

Det har lenge vært ryktet om at den neste iPhone-oppdateringen vil ofre hodetelefonutgangen til fordel for en mer digital utgang – godt mulig den nye USB-C-standarden.

Motorola kom imidlertid alle i forkjøpet med denne endringer, når de dropper nettopp den klassiske 3,5mm-hodetelefonutgangen til fordel for en USB-C-port.

Selv om du skal kunne bruke dine gamle hodetelefoner via en overgang, vil en tilkobling via en USB-C-ledning kunne gi en renere og bedre lyd takket være muligheten for digital overføring.

Trolig vil imidlertid denne endringen, som sannsynligvis vil komme hos en rekke andre mobilprodusenter også, føre til en oppblomstring i bruken av hodetelefoner med Bluetooth-overføring.

usb

Uknuselig telefon

Moto Z kommer i to forskjellige modeller. Den tynneste, som selskapet hevder er «verdens tynneste» med bare 5,2 mm i tykkelse – og den litt mer robuste (og et par millimeter tjukkere) Moto Z Force.

Denne skal, ifølge Motorola selv, virkelig tåle en trøkk. Vi får se hvor mye den faktisk tåler når (eller om) modellene kommer til Norge, noe som ennå ikke er avklart.

Her kan du se en gjennomgang av begge Moto Z-modellene: