3 minutter å lese

Er du klar for tidenes dekningsløft?

Vi kommer ikke utenom at det viktigste for mobilopplevelsen er selve talen – apper og data er vel og bra, men det er det å snakke med hverandre som er selve grunnfjellet i telefoni! HD Voice er noe vi har som massivt forbedrer kvaliteten på tale, men nå som vi lanserer 4G Tale betyr dette også et massivt løft på selve dekningen for tale over mobil.

Kort fortalt: 4G har tre frekvenser som alle gir best dekning på forskjellige områder når det gjelder Data. Nå gjelder dette også for Tale!

Litt lengre fortalt: Tale over 4G har preget nyhetsbildet i stor grad det siste året, og skulle du ha unngått å få med deg detaljene så var 4G et rent datanett uegnet for tale. Inntil nå. I løpet av januar har Telenor åpnet 4G-nettet for tale hvilket bringer en rekke fordeler, hvorav den mest kjærkomne er bedre dekning. Jo lavere frekvens det kringkastes på, jo lengre vil senderadius og evne til å trenge igjennom bygninger være. For å male et enkelt bilde så har 4G bedre talekvalitet i områder som har dårligere dekning, spesielt innendørs og i områder langt fra basestasjonene.

Innen 2018 skal alle basestasjoner med 2G være oppgradert med utstyr for 4G, hvilket bør gi en merkbar endring enten du bor i byen eller på landet.

Bedre talekvalitet og lavere oppkoplingstid

HD voice føles fortsatt ganske ferskt, og allerede nå dukker det opp en oppdatert utgave i form av Enhanced Voice Services(EVS), som skal gi talekvalitet på lik linje med CD-kvalitet. EVS er kompatibel med HD voice og vil oppskalere kvaliteten, slik at HD voice vil få seg et løft i de tilfellene det kun er 3G tilgjengelig. I tillegg til dette vil også bakgrunnsstøy ytterligere begrenses, slik at det kun er stemmen som er i fokus uansett hva slags setting du måtte befinne deg i.

Du har kanskje ikke tenkt så mye over det, men fra du trykker på ringeknappen til det faktisk begynner å ringe tar det gjerne 10-15 sekunder. Med tale over 4G vil oppkoplingstiden gå ned betraktelig og legge seg rundt 2-3 sekunder.

I første omgang vil tjenesten kun være forbeholdt et lite knippe telefoner. Fjorårets Sony Z5 og dens kompakte lillebror har allerede støtte for tjenesten, men vil ikke fungere for deg før Telenor sender ut en programvareoppdatering. I løpet av januar vil Samsung S6 og S6 Edge få samme støtte, og deretter vil fjorårets iPhones være neste ut på listen. Det er forventet at de aller fleste nye mobiler sluppet i 2016 vil støtte tale over 4G «rett ut av boksen».

Tale over WiFi

Tale over 4G danner også grunnlaget for at du kan benytte mobilnettet via ditt trådløse nett hjemme, såkalt WiFi Tale. Har du dårlig eller ingen dekning innomhus, men trådløst nett, vil du fortsatt være i stand til å utføre samtaler. Dette fortoner seg litt som Skype, Facetime og andre chat-apper, men brukers akkurat slik du ringer til vanlig med mobilen, bare med MYE enklere og bedre kvalitet enn disse appene. Bygningsmessige elementer er en stor utfordring for mobilsignaler å trenge igjennom, slik at dette åpner muligheten for at man selv er sin egen «dekningsdirektør» innenfor husets fire vegger. Dette er især gode nyheter for bedrifter som gjerne opplever problemer med innendørs dekning, grunnet byggtekniske krav som svekker mobilsignalet.

Du vil sømløst ha mulighet for å veksle mellom tale over 4G og tale over WiFi, samt kunne surfe mens du prater. Nødnummer vil også kunne nåes via tale over WiFi!

Vi håper dette vil bli populært hos våre kunder!

PS: Ta en titt på denne filmen som viser deg litt av forskjellene i oppkoblingstiden!