Foto: Jorunn Danielsen Newth

3 minutter å lese

Et liv uten internett? Vi snakker med forfatter Eirik Newth

Hvordan hadde livet egentlig vært uten internett?

Link.no har slått av en prat med en rekke forskjellige folk som i det daglige er både opptatt og avhengig av internett, privat som profesjonelt. Tidligere har vi snakket med spillutvikler Jon Cato Lorentzen, og nå er det forfatter, foreleser og fremtidssynser Eirik Newth som står for tur.

• Telenor har Alltid På Nett-garanti til alle bredbåndskunder

– Kan du i det hele tatt forestille deg hvordan det hadde vært å aldri kunne sjekke en eneste ting på nettet?

– Klart jeg kan! Jeg er født i 1964, og har derfor levd mer enn halve livet uten å sjekke en eneste ting på nettet. Jeg er nysgjerrig av natur, og kan si at livet uten nett var fryktelig mye kjedeligere enn livet med.

– Fra start til slutt: Hvordan hadde en vanlig dag fortonet seg for deg om nettet brått ble borte?

– Jeg er frilans forfatter og foreleser, og har vært det siden 1990. Så om nettet forsvant ville min hverdag bli som den var i for eksempel i 1994. Man skrur på radioen om morgenen for å få de første nyhetene, henter avisen på dørmatta, fyrer opp PCen for å få gjort skrivejobben og gjør alle avtaler via telefon. Senere går man på postkontoret for å sende utskriften fra PCen til forlaget og går i banken for å betale regninger. Kanskje stikker man innom et reisebyrå for å planlegge ferien. Biblioteket er et nødvendig stopp om man skal gjøre research, og vil man ha med en leksikonartikkel hjem er fotokopimaskinen din venn. Om kvelden slapper man av med TV, der man ser samme program som alle andre. Bortsett fra at det vet man ikke, for det finnes selvsagt ingen måte å fortelle hverandre hva man ser på. Det siste man gjør før lyset slokkes er å lese litt i en bok eller et blad trykt på papir.

– Hva ville du selv savnet mest om vi ikke lenger levde i et oppkoblet samfunn?

– At ikke all kunnskap er tilgjengelig på et blunk. Jeg lever av kunnskap og lever FOR kunnskap. Å måtte gå tilbake til papirleksikon ville være en tragedie.

– … og hva ville du savnet minst?

– Sosiale medier.

– «Alt» går nødvendigvis kjappere i vår hyperoppkoblede tid. Hva tror du dette har hatt å si for menneskesinnet?

– Det har gjort oss smartere og dummere på samme tid. På den ene side har vi tilgang til mer informasjon enn noensinne, på den annen side er vi ekstremt sårbare for viralfenomener og algoritmisk utvelgelse av hva som er viktig og interessant (typ Facebook-feeden). Denne situasjonen er helt unik i historien, og vi har ennå ikke rukket å tilpasse oss situasjonen.

– Hvordan hadde teknologiutviklingen ellers sett ut uten internett, tror du?

– Da ville vi funnet andre måter å gjøre det samme på. Tidlig på 1980-tallet var det for eksempel dem som trodde at CeeFax-teknologien (Tekst-TV i Norge) ville bli fremtidens elektroniske nettverk. I Frankrike var telefonbaserte Minitel-terminaler lenge en utfordrer til internett, og kunne ha fått samme rolle.

– Hvordan tror du de som er født inn i en oppkoblet verden hadde klart seg om nettet ble borte i morgen?

– Har du sett en fisk på land? Litt sånn, tenker jeg.

alltidpaanett-1004x300px_tcm52-291070