5 minutter å lese

Et liv uten internett? Vi snakker med spillutvikler Jon Cato Lorentzen

Tenk deg et liv uten internett.

Du har kanskje fått kjenne på følelsen, de få gangene nettet faller ut og du brått ikke får gjort noe av det du hadde tenkt å gjøre. Forestill deg så at nettbruddet bare varer og varer … det er nesten umulig å se for seg et liv helt uten en direktekobling til resten av verden.

• Telenor har Alltid På Nett-garanti til alle bredbåndskunder

Link.no har slått av en prat med en rekke forskjellige folk som i det daglige er både opptatt og avhengig av internett, privat som profesjonelt.

Først ut er Jon Cato Lorentzen, daglig leder i det Hamar-baserte spillutviklerselskapet Krillbite Studio – som nylig lanserte sitt «babyhorror»-spill «Among the Sleep» på Xbox One.

Før Jon Cato begynte å lage spill har han i mange årrekker levd av å skrive og snakke om dem, blant annet i Aftenposten, GameReactor, VG, samt som medforfatter av retroboka «Barndommens TV-spill». Han har med andre ord levd et langt liv med datamaskiner … både før og etter at internett ble vanlig i de norske hjem.

Jon Cato Lorentzen i Krillbite Studio. Foto: Krillbite
Jon Cato Lorentzen i Krillbite Studio. Foto: Krillbite

– Hvordan tror du en vanlig kveld hadde fortonet seg for en ung person i dag om vi ikke hadde internett?

– TV, TV og mer TV. Hundrevis av kanaler som blomstrer uten konkurransen fra internett. Ungdom hadde nok også møttes mer fysisk enn bare digitalt. De hadde kanskje vært mer opptatt av prosessen rundt det å være sammen, uten den distansen som dukker opp i dag – der man gjerne er tilstede flere steder samtidig.

– Hva ville du selv savnet mest om vi ikke levde i et oppkoblet samfunn?

– Internett har vært en så viktig evolusjonsfaktor i vår vestlige verden at det er vanskelig å forestille seg å gå tilbake. Jeg tror jeg hadde savnet alle de elektroniske snarveiene vi er blitt vant til. Jeg er gammel nok til at jeg måtte oppsøke Bennett Reisebyrå på Karl Johans Gate i Oslo for å snakke med en serviceansatt der hver gang jeg skulle bestille reise hjem til Harstad i juleferien. Via internett har vi fått utallige hjelpemidler som hjelper oss med det aller meste i hverdagen, det er alle disse løsningene som ville vært det største savnet. Mangel på tilgjengelighet, at alt ikke lenger er innen rekkevidde.

– … og hva ville du savnet minst?

– Jeg er flink til å slå på nattmodus/flymodus når jeg vil ta helt fri fra digital mas og kjas, så egentlig ingen ting.

«Among the Sleep» er et av spillene fra Krillbite.
«Among the Sleep» er et av spillene fra Krillbite.

– Hva tror du internett har hatt å si for tempoet i samfunnet vårt?

– Mange mener tempoet og presset har økt, men jeg tror dette i stor grad er selvforskyldt. Som med alle verktøy må internett brukes riktig om man skal ha mest mulig nytte av det. Tempoet har endret seg i den form at alle er tilgjengelig med noen tastetrykk, og at kommunkasjon kan skje umiddelbart. Det gjør at det fort stilles krav til mer effektiv og kjapp kommunikasjon. At man alltid er på nett gjør det fristende å sjekke meldinger og kommunikasjon hele tiden, og da kan man fort bli sliten. Om man er tydelig på sin egen bruk av internett, blir man ikke stresset eller jaget av å måtte forholde seg til det.

– Hvordan tror du det påvirker oss å være oppkoblet 24/7?

– Først og fremst gjør det jo at underholdninger og distraksjoner alltid er et sveip eller et museklikk unna, slik at det nærmest er umulig å kjede seg. Før måtte man ligge i gresset og kikke opp på skyene og leke med tankene sine når man kjedet seg, i dag browser man Reddit og Tumblr og Twitter og kjeder seg egentlig like mye som tidligere – men man er ekstrovert i stedet for introvert. Kanskje får vi manglende selvinnsikt av dette, for eksempel mangel på refleksjon over egen eksistens? Noen burde forske på dette …

– Hvor annerledes (og isolert?) tror du Norge ville vært fra resten av verden om ikke alt var et klikk unna?

– Jeg tror landegrensene hadde vært langt mer tydelige, og at alle land hadde vært mer isolert fra hverandre. Definisjonsmakten ville vært i hendene på noen få aktører, ettersom vi ikke lenger ville hatt utallige gode (og dårlige) kilder vi kunne oppsøkt på nett for å lære av. Jeg vil ikke si at vi ville vært som Nord-Korea, men vi skal ikke lenger tilbake i tid enn til 80-tallet for å se hvordan frykt og uvitenhet satte nasjonale agendaer. Skateboard var for eksempel totalforbudt i Norge, og jeg husker godt da jeg vokste opp at skateboard ble ansett for å være skikkelig farlig – mye fordi vi bare ble matet med forbudet og bekymringsmeldingene fra myndigheter og media. Fri informasjonsflyt er et fantastisk gode.

– Vi som har levd en stund, husker jo hvordan det var godt mulig å leve uten å være på nett hele tiden. Tror du barn som nå fødes som «digital natives» vil kunne begripe hvordan dette var mulig?

– Egentlig ikke. Premissene for kommunikasjon, underholdning, servicetjenester og informasjonsformidling før og etter internett er så forskjellige at så mange deler av våre liv lener seg på bruk av internett. Jeg tror ikke barn vil forstå hvorfor det en gang i tiden var behov for tjenester som reisebyrå, fasttelefoner, tekst-tv, papirkart, reisesjekker, disketter og så videre.

alltidpaanett-1004x300px_tcm52-291070