3 minutter å lese

Et teknosvar på det urgamle spørsmålet: Hvordan stå opp?

Hatt en fin jul? Det håper vi, for nå nærmer hverdagen seg og da høres kanskje dette kjent ut?

En eller gang altfor tidlig om morgenen: Vekkerklokka på mobilen begynner å jamre. Takk høyere makter for snooze-funksjonen.
Ti minutter seinere: Har det allerede gått ti minutter? Er det mulig? Snoozer igjen.
Nye ti minutter: Fingeren er klar på snooze-knappen. Bruker under et hundredel på å skru av alarmen.
Ti minutter etterpå: Se punktet over
Enda flere minutter: Full panikk. Dette kommer aldri til å gå. Setter flere verdensrekorder (dusj, påkledning, barn, osv) og sverger at dette aldri skal skje igjen. Særlig.

Morgenen kan være beinhard. Kanskje spesielt nå når det føles som nordpolen over dyna og og deilig sydenvær under.

Personlig lever vi godt med lett panikk hver morgen, men det er klart: En litt smoothere start på dagen hadde vært å foretrekke. Det mangler ikke på gode råd der ute for deg som vil ha bedre søvnvaner som igjen gjør det enklere å komme seg opp. Enhver tabloidavis med respekt for seg selv leverer denne øvelsen minst én gang i året. Vil du vite mer om det kan du for eksempel besøke VG.

Men er dette det morsomste svaret for den moderne mann og kvinne? Det må jo finnes en dings for dette her? Eller en app? Og ja, det gjør det.

Disse her fra Nanda Home for eksempel. De garanterer at du kommer deg opp, men spør du oss gjør den ikke morgenen noe bedre. Snarere tvertimot.

.

Men selvfølgelig finnes det en verre også. Den flygende alarmklokka!

Da liker vi denne bedre. (Videoen er kostelig også). Hva er bedre enn å stå opp morgen og skyte på noe?

Hva hadde internett vært uten katter? Et bedre sted, vil noen påstå. Ikke vi. Tenk på all journalistikken vi hadde gått glipp av? Det mest teknologiske av alt er altså å få deg en katt. Eller kanskje ikke. Ikke kjøp katt fordi du trenger en vekkerklokke. Men søte er de:

De fleste av oss bruker helt sikkert mobilen som vekkerklokke allerede. Vi, for eksempel, våkner hver morgen til den deilige lyden av iPhones «Radar». Et kjapt søk avslører et virvar av mer eller mindre gode alternativer.

Noen av dem virker som ren tortur. Da ville vi heller bestilt den flyvende greia over. Andre lover gull og grønne skoger fordi de analyserer søvnmønsteret ditt og vekker deg akkurat på det perfekte tidspunktet.

Sleep Cycle og Sleep Bot er to eksempler du finner i Google Play og App Store. De analyserer søvnmønsteret ditt, hvordan du beveger deg og annet som kan påvirke søvnen.

Det mest relevante for denne artikkelen er at appen analyserer seg frem til det beste tidspunktet for deg å våkne opp. Et eksempel: Du skal opp klokka 07.00. Appen vil da begynne å spore bevegelsene dine fra 06.30 og vekke deg når søvnen din er på det letteste –  men aldri seinere enn klokka sju.

Det er faktisk en god idé, som også funker ganske godt i praksis. Sikkert bare placebo, men: what gets you up in the morning og så videre, sant?

Et annet godt triks kan være lampene som simulerer soloppgang. Her kan du enten betale deg ut av problemet:

Hvis du har mer tid enn penger, kan du også lage en sjøl.

Husker du da du var liten og mora di stakk huet inn døra og ga klar beskjed? Det var en effektiv metode, men en plass går grensen i voksen alder. Men hva med et community?  Wakie.com er et eksempel på det. De kaller seg en vennlig lite samfunn som hjelper hverandre å stå opp. Du laster ned appen, setter på alarmen og når tida er kommet får du en telefon fra et annet Wakie-medlem.


Og helt til slutt. Vi har slått et slag for katter. Men noen liker jo ikke katter. Det fine da, er at de gjerne liker hunder. Lykke til hver eneste morgen fremover!