3 minutter å lese

Få opp farta i sommer – nå er 4G+ på stadig flere steder

– Når jeg går rundt i byen nå, opplever jeg kjempehastigheter på mobilen – flere steder har jeg opplevd nesten tre ganger høyere hastighet enn det jeg ellers ser med vanlig 4G, sier Ole Andreas Ræstad i Telenor Mobil til Link.no.

Det han snakker om, er 4G+ – Telenors nye «supernett» med en teoretisk topphastighet på 300 Mbit/s. Til sammenligning gir dagens 4G-nett opp til 50 Mbit per sekund.

– Det å surfe på nettet på mobilen går nå så fort at vi ikke lenger opplever noen kapasitetsproblemer på nettet. Dette er, rent bortsett fra hastigheten, noe av det beste med at vi nå har fått 4G+.

Grunnen til at kapasiteten på nettet blir bedre med 4G+, er at teknologien gjør det mulig for mobiltelefonen å koble seg til to frekvensbånd samtidig.

I dag er 4G tilgjengelig på tre forskjellige mobilfrekvenser – 800-, 1.800- og 2.600-megahertz. Om man er på et sted med god dekning, vil telefonen bruke både 2600MHz- og 1800MHz-båndene samtidig, noe som gir en teoretisk topphastighet på 300 Mbit/s. Kobles du i stedet til de to laveste frekvensene, 1800MHz- og 800MHz, blir den teoretiske topphastigheten 225 Mbit/s.

Og når trafikken kan spres utover nettet på denne måten, betyr det samtidig at flere mobilbrukere får unnagjort surfingen sin kjappere – noe denne videoen demonstrerer på temmelig ikke-faglig språk:

Etter at Telenor skrudde på bryteren for 4G+ tidligere i vår, har utbyggingen – og dermed utbredelsen – av den nye teknologien gått raskt.

– Allerede er det over 260 kommuner i Norge som har tilgang på 4G+. Vi er stort sett ferdige innenfor Ring 2 i Oslo nå, og skal ta større deler av Oslo etterhvert, sier Ræstad.

Han forteller at alle basestasjoner som er installert etter oktober i fjor støtter 4G+, og at Telenor når jobber med å oppdatere alle de andre stasjonene – det må et enkelt bytte av et kretskort til for at farten skal skyte i været.

– I hvert fall over halvparten av 4G-nettet skal ha 4G+ neste år, sier Ræstad.

Hva må så til for at du skal kunne bruke 4G+? I tillegg til å være Telenor-abonnent, kreves det også at du har en nyere telefon som støtter teknologien – en liste over hvilke telefoner dette er finner du nederst i saken.

– Jeg tror vi har passert 60.000 telefoner som støtter 4G+ i vårt nett, og det er et tall som vokser raskt, sier Ræstad.

Om du har en slik telefon, vil den automatisk koble seg til 4G+ der det er tilgjengelig – du vil da se et 4G+-symbol på skjermen der det vanligvis står 4G. Kanskje best av alt? Det koster ikke noe ekstra.

[tabs]
[tab title=»Disse telefonene støtter 4G+» active=»active»]

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Note 4
Samsung Alpha
Samsung Note Edge
Samsung S5 Active
Samsung S5 Plus
Huawei Honor 6
Huawei Ascend Mate 7
HTC One M9
LG Flex 2
Google Nexus 6
Sony Xperia Z3+

… og stadig flere.

[/tab]
[tab title=»Veien fra 1G til 4G+»]

1G: Nordisk Mobiltelefonsystem (NMT) ble lansert i 1981 og var den første standarden for helautomatisk mobiltelefon. Dette kalles også første generasjons mobiltelefoni, derav navnet 1G.

2G: I 1993 kom de digitale mobiltelefonene – GSM. Dette kalles andre generasjons mobiltelefoni. SMS ble lansert i 1998.

3G: Tredje generasjons mobiltelefoni ble lansert på slutten av 2004, og det ble mulig å overføre større mengder data via telefonen.

4G: I 2012 ble 4G-nettet tatt i bruk, og det åpnet blant annet for effektiv strømming og nedlastning av film og musikk på telefonen. Per mars 2015 har mer enn 85 prosent av Norges befolkning 4G-dekning fra Telenor. I løpet av 2016 får alle kommunene i landet 4G

4G+: En raskere utgave av dagens 4G-nett, lansert i 2015. Nettet blir raskere ved at data sendes på flere 4G-frekvenser. Nedlastingshastighetene er opp til 300 megabit per sekund (Mbit/s) – omtrent det dobbelte av makshastigheten i dagens 4G-nett. Symbolet 4G+ vil vises på skjermen til mange av telefonene som støtter løsningen.
[/tab]

[/tabs]