3 minutter å lese

Facebook kjenner deg igjen – selv uten å se fjeset ditt

Den aller mest klassiske måten å anonymisere noen på et bilde, er å sladde ansiktet – enten det er en kriminell, eller noen som av en helt annen grunn ønsker å holde identiteten sin skjult.

I slike tilfeller vil folk flest ikke klare å kjenne igjen vedkommende på bildet – i motsetning til venner, familie og andre i den umiddelbare nærhet som kanskje klarer å dra kjensel på kroppsform, klesstil, spesielle kjennetegn og så videre.

Så når nyheten nå kommer om at Facebook faktisk kan klare å kjenne igjen mennesker på bilder uten at man kan se ansiktet deres, kommer det nesten ikke som noe overraskelse.

For er det vel egentlig noen, i disse personutleverende og datasankende dager, som kjenner deg like inngående som nettopp Facebook?

Som vi har tidligere har skrevet om her på Link.no, er det nesten forbløffende hvor mye datamaskinene med stadig bedre kunstig intelligens klarer å lese ut av bilder. For eksempel har Microsoft kommet langt i å gjette alderen vår, mens Wolfram-motoren kjenner igjen hva det enn skal være og Google prøver å telle kalorier basert på matbilder.

At Facebook klarer å kjenne igjen folk på et bilde, er dermed bare for naturlig å regne – ansiktsgjenkjenning er ikke akkurat noe nytt. Men når de nå ifølge New Scientist kan klare dette selv uten at ansiktstrekkene våre synes på bildet, begynner det å bli litt … skummelt?

En eksperimentell algoritme fra Facebooks nye senter for kunstig intelligens ser, i mangel av ansikter, i stedet etter andre unike kjennetegn som hårsveis, klær, kroppsfasong og kroppsholdning.

Ville Facebook skjønt at dette var Shia LaBeouf, mon tro? Foto: Siebbi / CC3.0
Ville Facebook skjønt at dette var Shia LaBeouf, mon tro? Foto: Siebbi / CC 3.0

– Vi benytter oss av mange ledetråder. Folk har veldig karakteristiske kjennemerker, selv når du ser dem bakfra. For eksempel er det veldig lett å kjenne igjen Mark Zuckerberg, ettersom han alltid går i en grå t-skjorte, sier Yann LeCun, som leder Facebooks satsing på kunstig intelligens.

Forskningsteamet hans trakk nesten 40.000 offentlige bilder ut fra Flickr – noen av dem av folk med synlige ansikt, andre med ansiktet snudd vekk – og kjørte dem gjennom et veldig sofistikert nevralt nettverk.

Den endelige algoritmen kunne ifølge New Scientist kjenne igjen folks identiteter med en nøyaktighet på 83 prosent.

Planen er at en slik algoritme blant annet skal kunne drive Facebooks nylanserte fototjeneste Moments, som i forrige uke åpnet dørene – foreløpig bare i USA.

Tjenesten er på mange måter en konkurrent til Googles nye fototjeneste, som vi snart kommer tilbake til. Begge to er sterkt drevet av kunstig intelligens, men Facebooks løsning er hakket mer rettet mot sosial deling av bilder venner imellom.

Moments kan, i likhet med Googles tjeneste, gå gjennom store mengder bilder og sortere dem basert på hvem som er avbildet, hvor man befinner seg, hva som ellers er på bilder, når på døgnet det er – og en hel haug andre variabler. Deretter tagges bildene, slik at det er lett å finne nær sagt hva som helst ved et søk – slik man kjenner igjen fra vanlige Google-søk.

Men, som med alle andre medaljer, har også denne teknologien en potensiell bakside. Mange velger nemlig å ikke identifisere seg på et bilde av gode grunner.

Det er kanskje ikke alle bilder du vil at skal kunne knyttes til din person med navn, bare fordi deler av kroppen din er med på det – og kanskje da spesielt ikke på Facebook?

Her er forøvrig en gjennomgang av nye Facebook Moments fra TechCrunch: